Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αίτημα για προτεραιοποίηση της Ψυχικής Υγείας

Αίτημα για προτεραιοποίηση της Ψυχικής Υγείας

0

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, που φέτος είχε το σύνθημα: «Κάνοντας την Ψυχική Υγεία και την Ευεξία για όλους παγκόσμια προτεραιότητα»

Μ.Κατσικίδου στο ‘’Ε’’: «Η αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών προϋποθέτει συλλογική κινητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων»

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 10 Οκτωβρίου. Για το έτος 2022 το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι «Κάνοντας την Ψυχική Υγεία και την Ευεξία για όλους παγκόσμια προτεραιότητα»(World Mental Health Day 2022- Make mental health & well-being for all a global priority).

«Οι ψυχικές διαταραχές καθίστανται στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίσιμες μέσω της σωστής χρήσης των θεραπειών»
Μαγδαληνή Κατσικίδου
Διευθύντρια ΕΣΥ Ψυχιατρικού Τμήματος και Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο ΓΝΞ

Με αφορμή, την ημέρα αυτή η διευθύντρια ΕΣΥ Ψυχιατρικού Τμήματος και Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, Μαγδαληνή Κατσικίδου σημείωσε στο ‘’Ε’’: «Ας κάνουμε την ψυχική υγεία και ευεξία προτεραιότητα στην ζωή μας! Ως γενικός στόχος της Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι η ευαισθητοποίηση σε ζητήματα που άπτονται της ψυχικής υγείας. Σκοπός μας είναι μέσα από συζήτηση και από κοινού κινητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων να ξεπεράσουμε προκλήσεις ,διακρίσεις, να εξαλείψουμε το ‘’στίγμα’’. Οι πιο συχνές μορφές τέτοιου είδους διαταραχών είναι οι φοβίες και η κατάθλιψη. Ωστόσο, οφείλουμε αρχικά να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι μία ψυχική νόσος και ακολούθως να την αντιμετωπίσουμε».

Επιπροσθέτως, η κα Κατσικίδου κάνοντας μνεία στην δράση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, τόνισε: «Το κέντρο παρέχει πρόληψη, θεραπεία, ψυχοθεραπεία και τελικά τη διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες». Το μήνυμα της σε αδρές γραμμές: «Οι ψυχικές διαταραχές μπορούν να αντιμετωπιστούν στην πλειοψηφία τους, αρκεί μονάχα να προηγηθεί η σωστή χρήση των θεραπειών. Μόνο τότε θα επιτευχθεί η ευεξία!», σημείωσε.

«Είναι ευκαιρία να θωρακίσουμε την ψυχική υγεία, να υπενθυμίσουμε πως είναι προτεραιότητα»
Μπουρχάν Μπαράν
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ψυχίατρος

Δήλωση Μπαράν Μπουρχάν

Με την ιδιότητά του ως ψυχιάτρου ο εκλεγμένος βουλευτής Ξάνθης με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κίνημα Αλλαγής, Μπαράν Μπουρχάν προχώρησε στην παρακάτω δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022: «Μετά τα συνεχόμενα κύματα πανδημίας που έχει αντιμετωπίσει η κοινωνία παγκοσμίως, δεν πρέπει να αγνοούμε ή να αρνούμαστε να κοιτάξουμε κατάματα τα προβλήματα που έχουν αποτυπωθεί στην ψυχική υγεία των πολιτών και να εμβαθύνουμε σε αυτά. Είναι ευκαιρία να τη θωρακίσουμε και να την προστατεύσουμε υπενθυμίζοντας στους εαυτούς μας πως πρέπει να είναι προτεραιότητά μας».

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …