Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Πώς να μάθω τα συναισθήματα στο παιδί μου;

Πώς να μάθω τα συναισθήματα στο παιδί μου;

2

Συναισθηματική νοημοσύνη ονομάζουμε την ικανότητα που μας βοηθάει να κατανοούμε τα συναισθήματα των άλλων, να ρυθμίζουμε την συμπεριφορά μας με βάση αυτά και να είμαστε σε θέση να εκφράζουμε τα δικά μας.  Η εκπαίδευση της συναισθηματικής νοημοσύνης στα παιδιά ξεκινάει ήδη από την βρεφική ηλικία. Η εκπαίδευση και η εκμάθηση γύρω από τα συναισθήματα μπορεί να διεξαχθεί με διάφορους τρόπους.

Πάμε να μάθουμε 6 απλούς τρόπους εξοικείωσης του παιδιού με τα συναισθήματα :

1.Ρωτήστε το παιδί σας πως νοιώθει.

Τα παιδιά αρκετά συχνά νοιώθουν άγχος στο να εκφραστούν. Όταν όμως οι γονείς αρχίζουν να συζητάνε γύρω από τα συναισθήματα τους αποκτούν αυτοπεποίθηση με αποτέλεσμα να εκφράζονται ελεύθερα.

2.Συζητήστε μαζί του για τα συναισθήματα που εκφράζονται με το σώμα :

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι τα συναισθήματα δεν ερμηνεύονται μόνο με λέξεις αλλά και με εκφράσεις-κινήσεις. Έτσι λοιπόν κάθε φορά που θα βλέπετε το παιδί σας χαρούμενο πείτε ‘’Τι όμορφο χαμόγελο είναι αυτό είσαι χαρούμενος/η ;’’, όταν το βλέπετε ντροπαλό πείτε ‘’Το πρόσωπο σου κοκκίνησε μήπως ντράπηκες ;‘’ ή όταν το βλέπετε αγχωμένο πείτε “τα χέρια σου τρέμουν μήπως αγχώνεσαι;‘’.

3.Λέξεις, λέξεις, λέξεις.. :

Κατά την διάρκεια της συζήτησης με το παιδί σας για τα συναισθήματα χρησιμοποιήστε μεγάλη ποικιλία από λέξεις. Αντί για την λέξη χαρά χρησιμοποιήστε και τις λέξεις ευτυχία, γαλήνη και αντί για την λέξη λύπη χρησιμοποιήστε και τις λέξεις στεναχώρια, ταραχή, μελαγχολία κλπ. Με αυτό το τρόπο βοηθάτε το παιδί να διευρύνει το συναισθηματικό του λεξιλόγιο.

4.Κινούμενα σχέδια & εικόνες :

Ακόμη και την ώρα που το παιδί χαλαρώνει βλέποντας ένα κινούμενο σχέδιο ή παρατηρώντας τις εικόνες ενός βιβλίου, βρείτε την ευκαιρία να ενασχοληθείτε με τα συναισθήματα. Όταν βλέπετε στην τηλεόραση κάποιον να κλαίει πείτε ‘’κοίτα η κυρία κλαίει είναι ΛΥΠΗΜΕΝΗ’’ ή όταν παρατηρείτε τις εικόνες ενός παραμυθιού πείτε ‘’ Κοίτα η Κοκκινοσκουφίτσα ΦΟΒΑΤΑΙ’’.

5.Μην ξεχνάτε ότι είστε το πρότυπο του παιδιού σας :

Τι σημαίνει αυτό ; σημαίνει ότι τα παιδιά μιμούνται τις κινήσεις των γονιών τους, έτσι λοιπόν εκφράστε πρώτοι εσείς τα συναισθήματα σας για να το κάνει μετέπειτα και το παιδί σας. Όταν του έχετε φερθεί άδικα πείτε ‘’Συγγνώμη που σε στεναχώρεσα !‘’ ή πείτε ‘’Θέλω να σου κάνω μια αγκαλιά γιατί σε αγαπώ !‘’ και θα δείτε ότι θα σας μιμηθεί! Και μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μιμούνται τους συναισθηματικά διαθέσιμους γονείς !

  1. Περιορίστε τον ψηφιακό κόσμο :

Επιτρέψτε το παιδί σας να περάσει περισσότερο χρόνο μαζί σας παρά με το τάμπλετ και δημιουργήστε ευκαιρίες για αλληλεπίδραση, συζήτηση και συναισθήματα! Αποτυπώστε τα συναισθήματα σας στις εκφράσεις, στις κινήσεις και στις χειρονομίες σας !

Κόντε -Χασάν Μπουσρά
Λογοθεραπεύτρια (Πτυχιούχος Α ΤΕΙ Πατρών)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μπουσρά Κόντε Χασάν
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η φιλανθρωπία δεν έλυσε ποτέ κανένα δομικό κοινωνικό πρόβλημα

Την Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως ο «Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης» θα χρηματοδοτή…