Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μικρά τα βήματα για  την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Μικρά τα βήματα για  την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων

0

Κατάργηση της προσκόμισης του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ για τις περιπτώσεις συμβολαίων – Αυτόματη ηλεκτρονική ενημέρωση του Ε9

 

Πρόεδρος Συμβολαιογράφων Θράκης, Χ. Τερζίδης: «Ελάχιστα σε σχέση με αυτά που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας»

 

Βήματα προς την διευκόλυνση των φορολογουμένων που σκέφτονται να αποκτήσουν ή να πωλήσουν ένα ακίνητο ή να γράψουν στα παιδιά τους ή στα εγγόνια τους την ακίνητη περιουσία τους επιχειρεί να κάνει με δύο μέτρα η ΑΑΔΕ. Παράλληλα τα δύο μέτρα έχουν στόχο την ελάφρυνση του συστήματος από την γραφειοκρατία. Το ένα μέτρο αφορά το πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ και το άλλο το Ε9. Ειδικότερα σ’ ότι αφορά το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ αυτό που ισχύει είναι ότι όσοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους είναι υποχρεωμένοι να τις δηλώνουν υποβάλλοντας τη δήλωση Ε9 μέχρι την 31η Μαρτίου του επόμενου έτους από την ημέρα της μεταβολής. Δηλαδή για μεταβολές στα στοιχεία των ακινήτων που θα γίνουν φέτος, το έντυπο Ε9 θα πρέπει να ενημερωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.

Τι προβλέπεται εφεξής:

Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ: Το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση της προσκόμισης του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ για τις περιπτώσεις συμβολαίων με αλλαγές στα στοιχεία των ακινήτων οι οποίες όμως δεν επηρεάζουν τη φορολογητέα αξία τους. Παράλληλα δρομολογείται η ανάπτυξη μιας νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ τα οποία εκδίδονται σήμερα με χειρόγραφη διαδικασία.

Πρόσφατα η ΑΑΔΕ προχώρησε στην κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ για τις διορθώσεις τυπικών λαθών, κενών ή παραλείψεων στα συμβόλαια για μεταβιβάσεις ακινήτων. Ειδικότερα, το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ δεν είναι πλέον απαραίτητο σε περιπτώσεις επανάληψης ή διόρθωσης συμβολαίου ως προς την περιγραφή των ορίων, του ονόματος ή του αριθμού ακινήτου, εφόσον δεν μεταβάλλεται κανένα άλλο περιγραφικό στοιχείο, η διεύθυνση και οι προσόψεις αυτού.

Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ επιβεβαιώνει ότι την προηγούμενη 5ετία έχουν πληρωθεί όλοι οι φόροι που αναλογούν στο συγκεκριμένο ακίνητο (ΕΝΦΙΑ), όπως επίσης και ότι τα στοιχεία του ακινήτου είναι σωστά και δεν έχουν απόκλιση τόσο από τα συμβόλαια όσο και τα υπόλοιπα αποδεικτικά έγγραφα. Αν υπάρχουν παραλείψεις, κενά η λάθη στις δηλώσεις φόρου δεν μπορεί να συνταχθεί συμβόλαιο αν προηγουμένως δεν διορθωθούν, ενώ σε περίπτωση μεταβολής των δικαιωμάτων ή της φορολογητέας αξίας του ακινήτου θα πρέπει να καταβληθούν ο επιπλέον φόρος, οι τόκοι και τα πρόστιμα.

Έντυπο Ε9: Τέλος στον «πονοκέφαλο» της συμπλήρωσης του Ε9 για τους φορολογουμένους που αποκτούν, πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά αναμένεται να βάλει η ΑΑΔΕ. Μέχρι το τέλος του έτους θα ενεργοποιηθεί μια νέα ψηφιακή υπηρεσία μέσω της οποίας η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ.

Οι φορολογούμενοι, δηλαδή, δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Η νέα ψηφιακή υπηρεσία θα διευκολύνει τους φορολογουμένους ενώ παράλληλα θα περιορίσει τα λάθη και τις παραλείψεις που εντοπίζονται σήμερα στο έντυπο Ε9 τα οποία επηρεάζουν το ύψος του τελικού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ. Σε κάθε περίπτωση, η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 δεν καταργεί τη δήλωση Ε9. Οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για συγκεκριμένες ενέργειες, όπως για παράδειγμα η ηλεκτροδότηση του ακινήτου με την προσθήκη αριθμού παροχής ή η δήλωση αλλαγών στην επιφάνεια των ακινήτων σε περίπτωση νομιμοποίησης αυθαιρέτου, ενέργειες οι οποίες δεν περνούν μέσα από τη πλατφόρμα myProperty.

Πρόεδρος Συμβολαιογράφων Θράκης, Χ. Τερζίδης: «Ελάχιστα σε σχέση με αυτά που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας»

Σχολιάζοντας τα δύο νέα μέτρα ο πρόεδρος της Ένωσης συμβολαιογράφων Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης επισημαίνει πως εν μέρει βελτιώνουν την κατάσταση με την γραφειοκρατία ωστόσο είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει σημαντική μείωση. Αυτό που απασχολεί τους συμβολαιογράφους είναι στην προσπάθειά της η ΑΑΔΕ να διευκολύνει τους πολίτες να μη «φορτώσει» επιπλέον υποχρεώσεις στους συμβολαιογράφους όπως για παράδειγμα στο Κτηματολόγιο που τους αναθέτει και την υποχρέωση και την ευθύνη της καταχώρισης των ηλεκτρονικών πράξεων του κτηματολογίου που έως τώρα ήταν υποχρέωση των υπαλλήλων του κτηματολογίου και όχι των συμβολαιογράφων: «Ούτως ή άλλως τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ προσκομίζονται μόνο όταν χρειάζεται να γίνει διόρθωση για ένα περιουσιακό στοιχείο. Σ’ ότι αφορά το Ε9 θα αντλούνται τα στοιχεία από την πλατφόρμα myProperty και αυτό θα απαλλάξει τους φορολογουμένους από τον «πονοκέφαλο» της συμπλήρωσης του εντύπου Ε9 αλλά και από τα λάθη που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα.. Είναι θετικά αλλά δεν αρκούν για την μείωση της γραφειοκρατίας».

Κινητικότητα στις αγοραπωλησίες

‘Όπως ανέφερε ο κ. Τερζίδης το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια κινητικότητα σ’ ότι  αφορά τις αγοραπωλησίες: «Η πολύχρονη κρίση στην οικοδομική δραστηριότητα δημιούργησε νέες ανάγκες. Αυτό σε συνδυασμό με κάποιες αποταμιεύσεις που υπήρχαν δημιούργησαν μια κινητικότητα στις αγοραπωλησίες. Ήρθε όμως η ενεργειακή κρίση και έβαλε φρένο. Υπάρχει σκεπτικισμός».

Σ’ ότι αφορά την αύξηση του αφορολόγητου στις γονικές παροχές κ. Τερζίδης επισημαίνει: «Ήταν μια δίκαιη πράξη. Παλιότερα το αφορολόγητο για την μεταβίβαση ακινήτου από τον γονιό στο παιδί ήταν 150.000 ευρώ αλλά αν του μεταβιβάζαμε ισόποσα χρήματα για  να αγοράσει ακίνητο πλήρωνε φόρο 15.000 ευρώ . Ήταν άδικο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έκλεισε η Εγνατία από Βαφέικα έως Ίασμο για τα φορτηγά λόγω των θυελλωδών ανέμων

Απαραίτητες οι αλυσίδες σε Άνω Καρυόφυτο-Λειβαδίτη-Δασικό Χωριό, λόγω χιονόπτωσης Για την …