Καταργούνται οι στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου
Φρένο στις χρυσές επικουρικές συντάξεις, οι οποίες άγγιζαν και τα 24.000 ευρώ τον μήνα – όταν η μέση επικουρική σύνταξη για 1,2 εκατ. συνταξιούχους δεν υπερβαίνει τα 194 ευρώ -, βάζει το υπουργείο Εργασίας.
Τις υψηλές επικουρικές συντάξεις εισέπρατταν τέσσερις επαγγελματικές κατηγορίες: βενζινοπώλες, συμβολαιογράφοι, αρτοποιοί και πρώην τραπεζικοί.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, για τη στρέβλωση ευθύνεται αφενός η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου και αφετέρου η διευρυμένη ερμηνεία που έδωσαν στη διάταξη οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.
Ειδικότερα, με βάση τη νομοθεσία του 2015-2016, οι επικουρικές συντάξεις υπολογίζονται, κατά ένα μέρος τους, με βάση τις εισφορές που είχαν καταβληθεί κατά το χρονικό διάστημα 2002-2014.
Αν και ο αριθμός των «ρετιρέ» δεν είναι μεγάλος – έχουν καταμετρηθεί περίπου 60 «ιλιγγιώδεις» επικουρικές -, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να θεσπίσει πλαφόν στις προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξεις, ίσο με 6/20 του πλαφόν κύριας σύνταξης (1.382,40 ευρώ / μήνα). Σύμφωνα με το υπουργείο, με το πλαφόν περιορίζεται το ανώτατο ύψος των επικουρικών συντάξεων σε αυτό, που αντιστοιχεί στις νόμιμες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στους ασφαλισμένους κατά τον καιρό που κατέβαλλαν τις εισφορές, οι οποίες ενσωμάτωναν και κοινωνικούς πόρους.
Η επιβολή πλαφόν (που εφαρμόζεται στις κύριες συντάξεις, αλλά όχι στις επικουρικές) καθίσταται επιβεβλημένη για να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων. Παράλληλα ικανοποιείται το περί δικαίου αίσθημα ανάμεσα σε όλους τους συνταξιούχους σε σχέση με το θεμιτό ύψος των επικουρικών συντάξεων και το τι πράγματι είναι εισφορές.