-1 kg ντομάτες (ώριμες και σφιχτές κατά προτίμηση πομοντόρια)
-1 φλ. ζάχαρη (ιδανικά μισή λευκή μισή μαύρη)
-5 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου
-1 μικρό κομμάτι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (μέγεθος καρυδιού)
-1 κ.γ. κοφτό αλάτι
Για το μείγμα μπαχαρικών
-2-3 πρέζες κύμινο σκόνη
-2-3 πρέζες καπνιστή πάπρικα
-2-3 πρέζες μπούκοβο
-3-4 γαρίφαλα
-1 μικρό κομμάτι ξύλο κανέλας
-2-3 μπαχάρια
Ξεκινώντας να φτιάξουμε την μαρμελάδα ντομάτα, πλένουμε και βγάζουμε την καρδιά της ντομάτας. Ζουλάμε να φύγουν τα σπόρια και κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές.
Τις βάζουμε μέσα σε κατσαρόλα με χοντρή βάση και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τα μπαχαρικά σε σκόνη. Αφήνουμε να πάρουν βράση, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5΄. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε τη μαρμελάδα για περίπου 1 ώρα.
Τότε, δένουμε σε τουλπάνι, το γαρύφαλλο, την κανέλα, τα μπαχάρια και τα ρίχνουμε στη μαρμελάδα ντομάτα. Προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικου και ανακατεύουμε.
Συνεχίζουμε και σιγοβράζουμε τη μαρμελάδα για περίπου μισή ώρα.
Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη, όταν ανοίγουμε δρόμο-αυλάκι, με την ξύλινη κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας. Δηλαδή εάν η διαδρομή που χαράζουμε δεν ξαναγεμίζει με υγρά και η μαρμελάδα μας είναι πυκνή, τότε είναι έτοιμη.
Αφαιρούμε το τουλπάνι με τα μπαχαρικά από τη μαρμελάδα ντομάτα.
Ισομοιράζουμε τη μαρμελάδα ντομάτα σε δύο αποστειρωμένα βάζα των 250 γραμ.
Γεμίζουμε τα βάζα με μαρμελάδα μέχρι το χείλος.
Καλύπτουμε με τα καπάκια, αναποδογυρίζουμε τα βάζα επάνω στον πάγκο της κουζίνας.
Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Η μαρμελάδα διατηρείται για τρεις εβδομάδες στο ψυγείο αφού κρυώσει και συνδυάζεται εξαιρετικά με κρεμώδη τυριά.