Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ένα «άγγιγμα» της ανθρώπινης ύπαρξης από ‘Τα Κόκκινα Πουλιά’ του Πασχάλη Κατσίκα

Ένα «άγγιγμα» της ανθρώπινης ύπαρξης από ‘Τα Κόκκινα Πουλιά’ του Πασχάλη Κατσίκα

0

Ο κ. Κατσίκας «σύστησε» την τελευταία ποιητική του συλλογή σε εκδήλωση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Τα βαθύτερα νοήματα της συλλογής «ξετύλιξαν» οι Κώστας Καβανόζης και Λαμπρινή Γλερίδου

Η Φιλοπρόοδος Ένωση Ξάνθης και οι εκδόσεις Δρόμων διοργάνωσαν εκδήλωση για την παρουσίαση της τελευταίας ποιητικής συλλογής του Πασχάλη Κατσίκα με τίτλο «Τα κόκκινα πουλιά» στην αυλή με τα Χαμάμ στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στις 19.00.

Για την ποιητική συλλογή μίλησαν οι:

1.Κώστας Καβανόζης, Συγγραφέας-Φιλόλογος

2.Λαμπρινή Γλερίδου, Φιλόλογος

Ποιήματα διάβασε ο ίδιος  ο συγγραφέας.

Ειδικότερα, η κα Λ. Γλερίδου πήρε πρώτη τον λόγο αναφερόμενη στη δομή και το περιεχόμενο της συλλογής. Σημείωσε: «Μία ώριμη ποίηση ,υπαρξιακού χαρακτήρα, η οποία συμπυκνώνει την αντίληψή του δημιουργού της για τον άνθρωπο και την ζωή του και εκφράζει τις αγωνίες του. Ευαίσθητη και σκληρή παράλληλα ποίηση ,λιτή και συμβολική, φροντισμένη και φορτισμένη, υπαινικτική και αφαιρετική, στην οποία κυριαρχούν το 1ο πρόσωπο που ενισχύει το βιωματικό χαρακτήρα ,οι ανοίκειοι συχνά λεκτικοί σχηματισμοί που ξαφνιάζουν  και η έντονη εικονοποιία».

37 ποιήματα με 4 θεματικά μέρη

Και συνέχισε επισημαίνοντας: «Η συλλογή περιλαμβάνει 37 ποιήματα  και χωρίζεται σε 4 θεματικά μέρη αναλόγως με το ποίημα που προτάσσεται κάθε φορά. Με λίγα λόγια ‘’Τα Κόκκινα Πουλιά’’ ως μία ώριμη και ολοκληρωμένη αποτύπωση της σχέσης του ποιητή με τον κόσμο που μας περιβάλλει και ως φανέρωση του δικού του κόσμου επιτυγχάνουν με τον λιτό και υπαινικτικό τους λόγο και με τις υπερβαίνουσες των λογικών ορίων εικόνες τους την ποιοτική μεταμόρφωση της πραγματικότητας ,τη δημιουργία συναισθηματικών τοπίων με σκοπό να προσεγγιστούν βαθιά σημεία της ανθρώπινης ύπαρξης. Οξύνεται η φαντασία, η αισθητική, ο στοχασμός και κυρίως το συναίσθημα του αναγνώστη».

«Ο στόχος είναι να κάνουμε τις λέξεις να είναι διαφορετικές από την καθημερινή τους χρήση. Πρέπει να μάθουν τα παιδιά να ‘’ψάχνουν’’ μέσα στο κείμενο, εκεί είναι η ‘’κλωστή’’», τόνισε επιλογικά ο κ.Κ. Καβανόζης.

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…