Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Παρουσίαση για «Τα κόκκινα πουλιά» του Πασχάλη Κατσίκα

Παρουσίαση για «Τα κόκκινα πουλιά» του Πασχάλη Κατσίκα

0

Θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή την Πέμπτη 19/5

Η παρουσίαση του βιβλίου του Πασχάλη Κατσίκα «Τα κόκκινα πουλιά» θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή, την Πέμπτη 19/5, στις 19:30 στο καφέ Γκέκο, με ομιλητές τους:1. Ζωή Γαβριηλίδου, Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγήτρια ΤΕΦ του ΔΠΘ 2. Χαρίλαο Μιχαλόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή ΤΕΦ του ΔΠΘ 3. Σπύρο Κιοσσέ, Μέλος ΕΔΙΠ ΤΕΦ του ΔΠΘ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

ΘΥΤΗΣ ΚΑΙ ΘΥΜΑ Σε σκόπιμη συσκότιση εχθρεύομαι ό,τι με συγκροτεί Λευκό ή κόκκινο αίνιγμα που μου δανείχετε οίστρο Απόψε το φλεβικό μου δίκτυο διψά για μια στρεβλή γιορτή Ας είναι πάρα φύση και ύπουλος ο οργασμός Αύριο η τοξικολογία θ’ αποφανθεί με τακτ πως ήταν απλώς το σύμπτωμα κοινής δηλητηρίασης.

Ο Αντώνης Χαριστός αναφερόμενος στο βιβλίο τονίζει: «Εάν η μέχρι πρότινος ποιητική παρουσία του Πασχάλη Κατσίκα στον δημόσιο λόγο, συνοδεύονταν από δημοσιεύσεις με έντονο το στοιχείο του κοινωνικού ρεαλισμού, η πρόσφατη έκδοση της νέας ποιητικής συλλογής με τίτλο «Τα κόκκινα πουλιά» φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του υπαρξιακού έρωτα. Επομένως, δεν πρόκειται για ρομαντική γραφή. Ακριβώς, η χρήση του υπαρξιακού στοιχείου για τη νοηματοδότηση του έρωτα, μας εξαναγκάζει να στρέψουμε την οπτική μας ερμηνεία σε νέα δεδομένα. Τα τελευταία δεν αφορούν τη ρομαντική πρόσληψη του προσώπου. Αντίθετα, το ερωτικό υποκείμενο αντικειμενικοποιείται προκειμένου να αποδεσμευτεί ο δημιουργός από την συναισθηματική δέσμη. Πάντοτε πλάθει με μαεστρία τον κόσμο των υποκείμενων επιθυμιών, έως ότου καταλήξει σε σκηνοθετημένη αναπαράσταση στιγμών και πράξεων. Η βούληση για ζωή είναι το μοναδικό ενοποιητικό στοιχείο της ποίησής του. Σε αντίθεση με τον έρωτα ο οποίος εργαλειοποιείται προκειμένου να καταλήξει στη θεμιτή αναπαραγωγή στόχων και σκοπών».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…