Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Δυσεύρετα τα εργατικά χέρια για το μάζεμα της ελιάς

Δυσεύρετα τα εργατικά χέρια για το μάζεμα της ελιάς

0

Οι λιγοστοί εργάτες γης που υπάρχουν στο νομό μας μαζεύουν ρόδια – Στην «ουρά» περιμένουν οι ελαιοπαραγωγοί  – Η έλλειψη εργατικών χεριών «καίει» τους αγρότες πανελλαδικά

 

Ανοιχτά τα ελαιοτριβεία

 

Μέσα Οκτωβρίου κι ακόμη δεν έχει  ξεκινήσει καλά – καλά η συγκομιδή της ελιάς στην περιοχή μας. Και αυτό είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Αφ’ ενός οι κλιματολογικές συνθήκες που δεν ευνόησαν την έγκαιρη ωρίμαση  όλων των ποικιλιών με αποτέλεσμα να περιμένουν λίγο ακόμη να ωριμάσουν, όπως μας είπαν παλαιοί ελαιοπαραγωγοί αλλά κυρίως γιατί δεν βρίσκουν χέρια για την συγκομιδή τους!

Οι εργάτες γης μαζεύουν ρόδια και δεν υπάρχουν χέρια για να μαζέψουν τις ελιές

Stand bye βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί του νομού μας αφού οι λιγοστοί εργάτες γης που υπάρχουν αυτή την εποχή μαζεύουν ρόδια. Περιμένουν έτσι να τελειώσει η συγκομιδή των ροδιών για να πάρουν σειρά!

Ανοιχτά τα ελαιοτριβεία

Μπορεί η συγκομιδή να μην είναι στο φόρτε της ωστόσο τα ελαιοτριβεία της περιοχής μας δέχονται τους παραγωγούς που μεταφέρουν ελιές για την παραγωγή λαδιού. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εντατικοποιηθεί η συγκομιδή οπότε και θα επανέλθουμε με στοιχεία για την φετινή παραγωγή ελιάς και λαδιού.

Δυσεύρετοι οι εργάτες γης στο νομό μας

Μεγάλη έλλειψη παρατηρείται σε εργάτες γης πανελλαδικά αλλά και στο νομό μας. Και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανεργία ή ανάγκη για εργασία αλλά μάλλον απροθυμία για την συγκεκριμένη εργασία. Παρότι τα μεροκάματα είναι καλά και κάποιες ομάδες πληθυσμού θα μπορούσαν να δουλέψουν και να βγάλουν ένα εισόδημα δεν το κάνουν και προτιμούν να βιοπορίζονται με τα επιδόματα ενώ κάποιοι καταφεύγουν στο …εύκολο χρήμα που πολλές φορές είναι και παράνομο. Είναι μια πραγματικότητα που είναι γνωστή και δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού η αναφορά σ’ αυτή.

Συσκέψεις για καταγραφή των αναγκών

Η έλλειψη εργατικών χεριών «καίει» τους αγρότες πανελλαδικά. Για τον λόγο αυτό, αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται σειρά συσκέψεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, στις οποίες καταγράφονται οι αυξημένες ανάγκες σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τις ειδικότητες που θα καλυφθούν από πολίτες τρίτων χωρών με τη διαδικασία της μετάκλησης. Οι αυξημένες και συνεχείς ανάγκες για εργασίες γης οδήγησαν τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς να ζητήσουν από τα συναρμόδια υπουργεία, αύξηση των εργατών για την ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη συγκομιδή και παραγωγή των προϊόντων τους.

Σε συζητήσεις βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με ενημέρωση του ΥπΑΑΤ, ώστε να έρθουν στην Ελλάδα περίπου 35.000 εργάτες γης από το Βιετνάμ.

Παράταση για μετάκληση

Υπενθυμίζεται ότι για τους εργάτες γης, με πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, παρατάθηκε η ημερομηνία μετάκλησης εργατών για απασχόληση στον αγροτικό τομέα, έως 31 Μαρτίου 2023, η οποία αρχικά έληγε στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Οι υπόλοιπες διαδικασίες, παραμένουν ως ίσχυαν, δηλαδή οι εργοδότες μπορούν να αιτηθούν μετάκληση για χρονικό διάστημα 3 μηνών με δυνατότητα παράτασης για άλλους 3  μήνες. Η ίδια διαδικασία καλύπτει και τους παρατύπως διαμένοντες εργάτες τρίτων χωρών, ενώ οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες μπορούν να καταθέσουν τα αιτήματά τους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://portal.immigration.gov.gr/aitiseis-metaklisis-ergodoton.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…