Υποψήφιος πρύτανης , Α. Δερβιτσιώτης: «Νέο μοντέλο διοίκησης που θα βασίζεται στην εξωστρέφεια, την διαφάνεια, σε μια λογική ανάταξης της πτωτικής πορείας του Πανεπιστημίου μας»
Υποψήφιος πρύτανης Φ. Μάρης: «Αγωνίζομαι για ένα ΔΠΘ της διαφάνειας, της ισότητας ευκαιριών, της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας»
Δεκατρείς υποψήφιοι για τις 6 θέσεις του Συμβουλίου Διοίκησης
Στις κάλπες προσέρχεται τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου η πανεπιστημιακή κοινότητα του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου τα οποία μαζί με τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης θα αναλάβουν τη διοίκηση του ιδρύματος μέχρι την 31η Αυγούστου 2026. Να σημειώσουμε ότι το ΔΠΘ είναι από τα πρώτα Ιδρύματα που οι εκλογές θα διεξαχθούν με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει την εκλογή πρύτανη σε τρεις φάσεις. Ειδικότερα το Συμβούλιο Διοίκησης θα είναι ενδεκαμελές και θα απαρτίζεται
από έξι εσωτερικά μέλη και πέντε εξωτερικά. Ο πρύτανης θα αναδειχθεί από τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης.
Εκλογές ΔΠΘ: Δεκατρείς υποψήφιοι για τις 6 θέσεις του Συμβουλίου Διοίκησης
Συνολικά δεκατρείς καθηγητές δήλωσαν υποψηφιότητα για τις 6 θέσεις εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Από το νυν Πρυτανικό Συμβούλιο υποψηφιότητα έθεσαν οι Αντιπρυτάνεις Ευάγγελος Δρυμπέτας, Φώτιος Μάρης και Μαρία Μιχαλοπούλου.
Η εκλογική διαδικασία θα διενεργηθεί αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τη χρήση του ειδικού πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» της ανώνυμης εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.» (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.). και η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 8.00 π.μ. έως τις 16.00 μ.μ.
Εάν για οποιονδήποτε λόγο η εκλογική διαδικασία αποβεί άγονη κατά την οριζόμενη ημερομηνία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά από επτά (7) ημέρες, ήτοι την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 και η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 8.00π.μ. έως τις 16.00.
Υποψήφιοι για την θέση του πρύτανη είναι ο νυν αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Φώτης Μάρης και ο καθηγητής της Νομικής Άλκης Δερβιτσιώτης Ο νυν πρύτανης Αλέξανδρος Πολυχρονίδης δεν έχει εκφράσει πρόθεση να συμμετέχει εκ νέου στη Διοίκηση του Ιδρύματος.
Υποψήφιος πρύτανης , Α. Δερβιτσιώτης: «Θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το μοντέλο διοίκησης σε μια λογική ανάταξης της πτωτικής πορείας του Πανεπιστημίου μας»
Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Άλκης Δερβιτσιώτης τόνισε την ανάγκη να ανατραπεί η πτωτική πορεία του Πανεπιστημίου μας, να γίνει επιλέξιμο από μέλη ΔΕΠ και φοιτητές, και μέσα από ένα νέο μοντέλο διοίκησης που θα βασίζεται στην εξωστρέφεια, την διαφάνεια, να διεκδικήσει ξανά μια θέση στην λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια αλλά και να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στον ακαδημαϊκό, αναπτυξιακό και εθνικό του ρόλο: «Το ΔΠΘ είναι σε μια διαρκή πτωτική πορεία σ’ όλους τους πίνακες κατάταξης. Είναι ενδεικτικό ότι απουσιάζει από τα πρώτα 48 ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα που κατατάσσει με βάση τη χρηματοδότησή τους η Ευρωπαϊκή Ένωση αν και ήταν στη 20η θέση μέχρι το 2014 και υποχωρεί διαρκώς στις διεθνείς κατατάξεις, αν και το 2014 ήταν στο 5% των Πανεπιστημίων. Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί υποχωρεί στις προτιμήσεις των υποψηφίων φοιτητών αλλά και των μελών ΔΕΠ. Ο ρόλος του ΔΠΘ είναι πολλαπλός. Εκτός από ακαδημαϊκός είναι αναπτυξιακός και εθνικός και με την σημερινή διοίκηση δεν εξυπηρετείτε κανένας απ’ αυτούς. Η κριτική μας έγκειται στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα της διοίκησης δεν είναι επιθυμητά. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι εξαιρετικό του ΔΠΘ, αλλά δεν συντονίζεται σωστά με την διοίκηση, ούτε όσο θα έπρεπε με τις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής. Αυτό που θα προσπαθήσουμε είναι να αλλάξουμε το μοντέλο διοίκησης και σε μια λογική ανάταξης της πτωτικής πορείας και στην προσπάθεια επανένταξης του ΔΠΘ στον χάρτη με τα καλύτερα πανεπιστήμια. Θα λειτουργήσουμε με διαφάνεια, ισότητα στην μεταχείριση τμημάτων και με λογοδοσία»
Να σημειώσουμε ότι με επιστολή τους οι καθηγητές: Θανάσης Καραφύλλης, καθηγητής ΠΤΔΕ, Βίβιαν Μάλλιου, καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ, Βασίλης Τσαουσίδης, καθηγητής ΗΜ&ΜΥ, Αλίκη Φίσκα, καθηγήτρια Ιατρικής, υποψήφιοι για τον συμβούλιο Διοίκησης συμφώνησαν πως εφόσον εκλεγούν θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Δερβιτσιώτη για νέο πρύτανη του ΔΠΘ.
Υποψήφιος πρύτανης Φ. Μάρης: «Αγωνίζομαι για ένα ΔΠΘ της διαφάνειας, της ισότητας ευκαιριών, της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας»
Με σύνθημα «συνεχίζουμε όλοι μαζί, αλλάζουμε το ΔΠΘ» ο καθηγητής εξήγησε τους λόγους που διεκδικεί το ανώτατο αξίωμα του Πανεπιστημίου και μετέφερε το μήνυμα πως αγωνίζεται για ένα ΔΠΘ «της διαφάνειας, της ισότητας ευκαιριών, της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας». Στην επιστολή του μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στο Πανεπιστήμιό μας ξεκίνησε ήδη μια νέα ακαδημαϊκή εποχή! Οι αρχές μας αποτελούν τη βάση του κοινού οράματός μας για ένα Ίδρυμα ελεύθερης έκφρασης και εξωστρέφειας. Το ΔΠΘ της διαφάνειας, της ισότητας ευκαιριών, της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας. Όλα αυτά αποτελούν για εμάς τους καθοριστικούς παράγοντες για την λειτουργία και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του Πανεπιστημίου.
Στις άμεσες επιδιώξεις της νέας διοίκησης είναι η βελτίωση της διοικητικής οργάνωσης με συνεργασία ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες ενίσχυσης της συλλογικότητας, πλήρους αξιοποίησης των προσόντων του προσωπικού και δημιουργίας κινήτρων. Παράλληλα, με στοχευμένες παρεμβάσεις να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία στα πρότυπα της πετυχημένης λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος του web-rescom στον ΕΛΚΕ-ΔΠΘ.
Βασικό εργαλείο αλλά και προϋπόθεση για τη βιώσιμη και μελλοντική ακαδημαϊκή λειτουργία του Πανεπιστημίου, είναι ο καθολικός ψηφιακός μετασχηματισμός του. Με τον τρόπο αυτό θα απελευθερώσουμε πόρους και θα καταστήσουμε τις ερευνητικές μονάδες μοχλούς προώθησης και υποστήριξης των στρατηγικών επιδιώξεων του ΔΠΘ».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Οι υποψήφιοι για το εσωτερικό συμβούλιο κατά αλφαβητική σειρά. Θα εκλεγούν 6 εξ αυτών