Σύγχυση και αφορμή για …παρεξηγήσεις από την απάντηση της υφυπουργού Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη
Δήμαρχος Αβδήρων, Γ. Τσιτιρίδης: «Ο δήμος δεν έχει την ιδιοκτησία των Λουτρών. Από το 2017 ανήκουν στην ΕΤΑΔ» – Αποσπάσματα από ρεπορτάζ αρχείου του «Ε» επιβεβαιώνουν τον δήμαρχο Αβδήρων
Σύγχυση προκάλεσε η απάντηση της υφυπουργού Τουρισμού κας Σοφίας Ζαχαράκη σε ερώτηση του βουλευτή και επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκου Βελόπουλου αναφορικά για τα Λουτρά Ποταμιάς. Ειδικότερα τα στοιχεία που παραθέτει αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Λουτρών έρχονται σε αντίθεση με όσα γνωρίζουμε από παλιά καθόσον είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία ότι τα Λουτρά δεν ανήκουν ιδιοκτησιακά στο δήμο Αβδήρων αλλά είχαν παραχωρηθεί από τον ΕΟΤ στην τότε κοινότητα Αβδήρων και από τα χέρια του ΕΟΤ, από το 2014 στο ΤΑΙΠΕΔ και από το 2017 στην ΕΤΑΔ όπου και παραμένουν. Επίσης είναι γνωστό ότι και οι δύο τελευταίοι δήμαρχοι του Καλλικρατικού δήμου Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης και Γιώργος Τσιτιρίδης στις θητείες τους έκαναν συνεχείς προσπάθειες για να περιέλθουν τα λουτρά στα χέρια του δήμου ώστε να μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν μέσω διαγωνισμού. Οι προσπάθειες τους όμως έπεφταν πάντα στο κενό γιατί προσέκρουαν στην άρνηση της ΕΤΑΔ.
Υφ. Τουρισμού, Σ. Ζαχαράκη: «δεν έχει υποβληθεί τέτοια αίτηση για σήμα λειτουργίας των Λουτρών Ποταμιάς»
Η επίμαχη αναφορά της απάντησης της υφυπουργού κας Ζαχαράκη που έδωσε έναυσμα στους πολιτικούς αντίπαλους του δημάρχου κ. Τσιτιρίδη και τους υποστηρικτές τους να «ξεσπαθώσουν» επιρρίπτοντας του ευθύνες αφορά τα ακόλουθα σημεία: « Ο φυσικός πόρος «Ποταμιάς» Δήμου Αβδήρων αναγνωρίστηκε ως ιαματικός με την με αρ. 21982/16.11.2016 απόφαση Υπουργού Τουρισμού, «Αναγνώριση του φυσικού πόρου «νερό πηγής Ποταμιάς» (γεώτρηση ΓΠ-1) του Δήμου Αβδήρων, ως ιαματικού» (ΦΕΚ B 3899/2016), και έχει παραχωρηθεί από τον Ε.Ο.Τ. στο Δήμο Αβδήρων. Δυνάμει δε του αρ. 39 του ν.4049/2012 (Α΄35), η διάρκεια των πράξεων παραχώρησης παρατάθηκε για 40 έτη από τη δημοσίευση του ανωτέρω νόμου. Αρμόδια για την έκδοση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού-Θερμαλισμού – μετά την αναγνώριση του φυσικού πόρου ως ιαματικού- κατόπιν αίτησης του φορέα διαχείρισης του ιαματικού πόρου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 3498/2006 (Α΄ 230) και την κ.υ.α. 2704/13.02.2018 (Β΄ 603) είναι η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης & Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ). Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί τέτοια αίτηση στην ανωτέρω υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού».
Δήμαρχος Αβδήρων, Γ. Τσιτιρίδης: «Ο δήμος δεν έχει την ιδιοκτησία των Λουτρών. Από το 2017 ανήκουν στην ΕΤΑΔ»
Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Τσιτιρίδης αντέκρουσε τα στοιχεία σημειώνοντας ότι: «Ο δήμος δεν έχει την ιδιοκτησία των Λουτρών. Από το 2017 ανήκουν στην ΕΤΑΔ. Κάναμε πολλές προσπάθειες να μας τα παραχωρήσουν ή να τα αγοράσουμε. Έχουμε πάρει απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο έχουμε καταθέσει αιτήματα παραχώρησης στην ΕΤΑΔ και αίτημα εξαγοράς έναντι τιμήματος αλλά δεν ανταποκρίθηκαν. Πώς λοιπόν ο δήμος να καταθέσει αίτημα για σήμα λειτουργίας για κάτι που δεν του ανήκει; Θεωρώ ότι τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και η τοπική κοινωνία το γνωρίζει. Εξάλλου είναι γνωστή η τακτική της ΕΤΑΔ. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Λιμενικό Σταθμό στο λιμάνι των Αβδήρων που είναι στην ιδιοκτησία της και ρημάζει το ίδιο και στον πρώην αστυνομικό σταθμό στα Άβδηρα. Έχουν 15.000 ακίνητα τα οποία ρημάζουν και δεν τα παραχωρούν».
Ρεπορτάζ από το αρχείο του «Ε» για τα Λουτρά Ποταμιάς
Το αληθές των λόγων του δημάρχου επιβεβαιώνουν ρεπορτάζ αρχείου του «Ε» Από ΕΜΠΡΟΣ (Δημοσιεύτηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2015): «Στην ατζέντα της ΠΕΔ μπήκαν τα Λουτρά της Ποταμιάς μετά από ενημέρωση από το δήμαρχο Αβδήρων. Ειδικότερα από τον κ. Τσιτιρίδη ζητήθηκε η συνδρομή της ΠΕΔ ώστε να απεμπλακούν από το ΤΑΙΠΕΔ και να διεκδικηθεί η παραχώρησή τους στο δήμο δεδομένου ότι ο δήμος είχε την χρήση τους μέχρι τη στιγμή που αναμείχθηκε το ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα συμφωνήθηκε αυτό να τεθεί στην ΚΕΔΕ και να διεκδικηθεί σε ευρύτερη κλίμακα σ’ ότι αφορά ακίνητα που έχουν τη χρήση τους οι δήμοι να μην παρεισφρείει το ΤΑΙΠΕΔ».
Από ΕΜΠΡΟΣ Δημοσιεύτηκε στις 28 Οκτωβρίου 2021
«Η «ψυχρολουσία» του δήμου Αβδήρων με τα Λουτρά Ποταμιάς
Μακρά και πονεμένη είναι η ιστορία των Λουτρών Ποταμιάς και της μακράς διαρκείας «ψυχρολουσίας» που δέχεται ο δήμος Αβδήρων. Στα Λουτρά που αρχικά ήταν ιδιοκτησίας του ΕΟΤ και τα διαχειρίζονταν ο δήμος Αβδήρων λειτουργούσαν εκτός από τις δύο πισίνες και ξενοδοχείο αλλά και εστιατόριο. Ήταν οι εποχές που είχαν άνθηση. Μετά όμως τον βανδαλισμό και την λεηλασία που δέχτηκαν το 2008 αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν εγκαταλειφθεί και ανακαινίστηκε μόνο ο χώρος των δύο πισίνων. Και η νυν δημοτική αρχή αλλά και η προηγούμενη είχαν κάνει προσπάθειες είτε να αγοράσουν είτε να πάρουν την παραχώρηση πάνω από 30 έτη των Λουτρών με σκοπό να τα εκμισθώσουν μετά από διαγωνισμό σε ιδιώτη και να τα αξιοποιήσουν. Είναι αμέτρητες οι φορές που τόσο ο κ. Τσιτιρίδης όσο και ο κ. Τσολακίδης επισκέφτηκαν τα γραφεία του ΕΟΤ, της ΕΤΑΔ και στον νέο φορέα που τις ανέλαβε τις «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» από τον Ιούνιο αλλά μέχρι στιγμής δεν έγινε απολύτως τίποτε. Έτσι ο δήμος έχει τη διαχείριση με υπαλλήλους από προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ενώ δεν έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει και να αξιοποιήσει όλες στις εγκαταστάσεις των Λουτρών.
Ένα κεφάλαιο για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στην περιοχή χάνεται μέσα στην δαιδαλώδη γραφειοκρατία της δημόσιας διοίκησης».
23 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού: Ιδού η ευκαιρία!
Να σημειώσουμε ότι η κα Ζαχαράκη ανέφερε επίσης ότι έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το έργο «SUB3: Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας με την αξιοποίηση ιαματικών Πηγών», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με περίπου 23εκ € από πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης. Το έργο θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 και αφορά στην αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων και πηγών μέσα από τη δημιουργία υψηλής ποιότητας υποδομών και μονάδων ιαματικής θεραπείας. Μέσω του έργου αυτού θα χρηματοδοτηθεί η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού αλλά και η ανακαίνιση-αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού. Θα χρηματοδοτηθούν έργα που αναδεικνύουν τον πλούτο των φυσικών πόρων της χώρας και αξιοποιούν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, συμπεριλαμβανομένων του τοπικού πολιτισμού, του φυσικού τοπίου, των τοπικών προϊόντων, γεύσεων κ.λπ. που συνθέτουν την ταυτότητα της εκάστοτε περιοχής. Ταυτόχρονα, αναζητείται η διασύνδεση με τοπικούς υλικούς και άυλους πόρους με ιαματικό ενδιαφέρον, όπως αρχαίες ή παραδοσιακές πρακτικές, φυτά και δάση της περιοχής, ειδικά χαρακτηριστικά ύδατος και μεταλλικών στοιχείων κ.λπ. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στη δημιουργία και ανάδειξη επενδυτικών σχεδίων ιαματικού τουρισμού σε περιοχές με μειωμένη τουριστική κίνηση που διαθέτουν ιαματικούς πόρους, καθώς αυτό θα συμβάλλει στην περαιτέρω προσέλκυση τουριστών και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης».
Αυτή είναι μια θετική προοπτική που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των Λουτρών Ποταμιάς με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ο φορέας που μπορεί να κάνει τις μελέτες. Κι αυτός ο φορέας δεν μπορεί να είναι ο δήμος χωρίς να έχει την ιδιοκτησία.
Μαριάννα Ξανθοπούλου