Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

0

Οδήγηση αγωνιστικού αυτοκινήτου σε προσομοιωτές
Επί δύο ημέρες βρέθηκε στην πόλη μας και μάλιστα στην κεντρική πλατεία το ειδικό μεγάλο όχημα της ΕΚΟ Ακρόπολις.
Στο όχημα αυτό, όσοι επιθυμούσαν, από τις 11 έως 9 το βράδυ, μπορούσαν να κάνουν τεστ οδήγησης σε ειδικούς προσομοιωτές οδήγησης σε επίπεδο ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου.
Η εγγραφή ήταν δωρεάν στη σελίδα ΕΚΟ smile και αρκετοί νέοι Ξανθιώτες φίλοι των αγώνων αυτοκινήτων, δοκίμασαν τις ικανότητές τους στην οδήγηση ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου που απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις οδήγησης.
Γ.Δ.


Με αγάπη
Ενημερώνει η στήλη προς όλους και όλες που ενοχλείστε από τα σχόλια, πως εγκαίρως να προμηθευτείτε ποσότητα ξυδιού γιατί υπάρχουν ακόμα πολλά να λεχθούν.
Πολλά, αλλά αληθινά.
Και μια υπενθύμιση από έναν μεγάλο στρατηλάτη:
«Οι άνθρωποι που πρέπει να φοβάσαι δεν είναι αυτοί που διαφωνούν μαζί σου για κάποιο θέμα, αλλά αυτοί που διαφωνούν μαζί σου και φοβούνται να σου το πουν.
Ναπολέων Βοναπάρτης».
Γ.Δ.


Κολύμβηση ίσον Μάριος Κουτσουρίδης
Για τους γνωρίζοντες, η κολύμβηση και ο Κολυμβητικός Όμιλος Ξάνθης (ΚΟΞ) είναι ένα όνομα. Κι αυτό είναι του Μάριου Κουτσουρίδη.
Τα αναφέρω αυτά διότι ο δήμος θυμήθηκε την πρόταση της στήλης ότι η Ξάνθη στα εγκαίνια του ανακαινισμένου ριζικά Κολυμβητηρίου, να τιμήσει τον άνθρωπο που πρόσφερε πάρα πολλά στην κολύμβηση και στο Πόλο ως αθλητής και στη συνέχεια ως πρόεδρος και εκπρόσωπος στην Ομοσπονδία.
Δίκαιη και απαραίτητη ηθικά η βράβευση του Μάριου Κουτσουρίδη. Τιμήθηκε στο πρόσωπό του η εθελοντική αθλητική προσφορά.
Γ.Δ.


Απορίες
Πέρυσι που το αργό πετρέλαιο πουλιόταν 90 με 100 δολάρια  το βαρέλι, η βενζίνη είχε 1,35 ευρώ, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης η ψηλότερη τιμή ήταν 1,26.
Τώρα που η τιμή του αργού είναι στα 80 ευρώ το βαρέλι, η βενζίνη δεν λέει να ξεκολλήσει από τα 1,9 και το πετρέλαιο θέρμανσης από 1,35 με την επιδότηση.
Τι δεν καταλαβαίνω;
Γ.Δ.


Προσοχή στην καθημερινότητα
Πρόκειται για μια άποψη την οποία γνωρίζουν όλοι οι αυτοδιοικητικοί. Πως θα κριθούν από τους δημότες τους για πολλά πράγματα και ανάμεσα σ’ αυτά για την καθημερινότητα.
Δηλαδή για την φροντίδα η πόλη να είναι καθαρή, για το σωστό και συχνό τρόπο αποκομμιδής των σκουπιδιών, η φροντίδα του υπάρχοντος πρασίνου και φύτευση νέου, τη φροντίδα για τα πάρκα και τις παιδικές χαρές, την φροντίδα επίσης των αθλητικών εγκαταστάσεων και αύξηση αυτών, το άφθονο και υγιεινό νερό.
Είναι πράγματα αυτά που τα βλέπει ο δημότης, τα ζει, τόσο ο ίδιος όσο και τα παιδιά του και γι’ αυτό χρειάζεται έλεγχος, οργάνωση, τήρηση των κανόνων και όπου χρειάζεται, αυστηρότητα για όσους βανδαλίζουν και καταστρέφουν δημοτική περιουσία.
Γ.Δ.


Η ολοκλήρωση της ξεφτίλας του δημοσίου
Διαβάστε την παρακάτω είδηση και είμαι βέβαιος πως θ’ αγανακτήσετε κι εσείς για την ποιότητα του κράτους που έχουμε, που ξεφτιλίζεται χωρίς ίχνος ντροπής.
Πάγωμα προστίμων και κατεδαφίσεων
«Ξεκινά αύριο η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις «παγώματος» των προστίμων και των κατεδαφίσεων για σπίτια που έχουν χτιστεί μέσα στα δάση. Η συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4685/2020 (άρθρα 50-55), οι κάτοχοι κτιρίων οικιστικής χρήσης σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που εμφανίζουν λειτουργική ενότητα έχουν πλέον τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ρυθμίσεις των οικιστικών πυκνώσεων και να τακτοποιήσουν τις δομημένες επιφάνειες ιδιοκτησίας τους για 30 χρόνια. Έπειτα από την υποβολή αίτησης υπαγωγής στις παραπάνω ρυθμίσεις, η οποία, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, συνοδεύεται από παράβολο των 250 ευρώ, παγώνουν οι διοικητικές πράξεις προστίμων και Κατεδαφίσεων».
Γ.Δ. 


Ανήθικη απόφαση
Φυσικά, η προσωρινή αυτή διαδικασία είναι περισσότερο από βέβαιο πως την επόμενη εκλογική περίοδο θα μονιμοποιηθεί  και θα γίνει οριστική.
Το ξεφτιλισμένο υπουργείο τι κάνει; Με 250€ ουσιαστικά νομιμοποιεί αυθαίρετα κτίσματα για τα οποία μάλιστα είχε εκδόσει και αποφάσεις κατεδαφίσεων!
Ευνοϊκή ρύθμιση πέρα για πέρα, χωρίς ίχνος ντροπής και τσίπας υπέρ όλων όσων έχουν χτίσει σπίτια σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως δασικές. Δηλαδή αυθαίρετα, σε έκταση του δημοσίου και τα νομιμοποιείς αυτά με την κοροϊδία των 250 ευρώ;
Τι χαρακτηρισμούς αλήθεια να πει κανείς, τι να πει…
Γ.Δ.


Κανείς σταυρός δεν είναι περιττός κι ούτε εύκολος
Με αφορμή το χθεσινό ρεπορτάζ για «τα ονόματα που παίζουν για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Ξάνθης», συμπολίτης που παρακολουθεί τα πολιτικά δρώμενα επικοινώνησε και μου έκανε μια παρατήρηση. Όχι για το περιεχόμενο, αλλά για μια άλλη πραγματικότητα που πρέπει να έχουν υπόψιν τους όλοι οι υποψήφιοι. Μου είπε λοιπόν, πως κανείς σταυρός δεν είναι περιττός σε μια εκλογική διαδικασία.
Εννοούσε βέβαια πως όλοι οι σταυροί, απ’ όπου κι αν προέρχονται, είναι τελικά σταυροί και μετρούν με την ίδια αξία.
Παράλληλα, μου διευκρίνισε πως η συγκέντρωση σταυρών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απεναντίας. Είναι δύσκολη και επίπονη, θέλει τρέξιμο και όποιος δεν το έζησε δεν το καταλαβαίνει αυτό.
Γ.Δ.


Πιο πολλές οι ηλεκτρονικές απάτες από τις «συμβατικές» απάτες
Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ηλεκτρονικές απάτες σε βαθμό που πλέον αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για τις απάτες, καθώς για πρώτη φορά στα αστυνομικά χρονικά οι ηλεκτρονικές απάτες ξεπέρασαν  το 2022 σε αριθμό τις «συμβατικές» απάτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι απάτες με χρήση υπολογιστή ήταν το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους 4.018 ενώ οι «μη ηλεκτρονικές» απάτες ήταν 3.300. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Από τις 4.018 ηλεκτρονικές απάτες εξιχνιάστηκαν οι 648, ενώ τα θύματα ήταν συνολικά 4.260.
Κάθε χρόνος που περνά φέρνει αύξηση των ηλεκτρονικών απατών. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν. Το 2018 η Αστυνομία είχε καταγράψει μόλις 437 ηλεκτρονικές απάτες. Το 2019 καταγράφηκαν 632, το 2020 1.199 και το 2021 3.704. Η κορύφωση ήρθε το πρώτο οκτάμηνο του 2022 που έφτασαν τις 4.018, πριν ακόμα ολοκληρωθεί το έτος. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, «σαρώνουν» οι απάτες με το πρόσχημα επενδύσεων σε διαδικτυακές αγορές αλλά και μέσω αποστολής μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
Μ.Ξ. 


Τα Λουτρά ποταμιάς δεν ανήκουν στον δήμο Αβδήρων αλλά στην ΕΤΑΔ 
Ανενημέρωτη πιάστηκε η υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Λουτρών Ποταμιάς. Στην απάντησή της επικαλείται ένα νόμο (αρ. 39 του ν.4049/2012 (Α΄35), με τον οποίο παραχωρήθηκαν από τον τότε ΕΟΤ τα Λουτρά στον δήμο Αβδήρων και μάλιστα με διάρκεια των πράξεων παραχώρησης να έχει παράταση για 40 έτη. Αγνοεί η υφυπουργός ότι τα Λουτρά από τον ΕΟΤ πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ και από αυτό στην ΕΤΑΔ; Η τοπική κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά και από τον τοπικό Τύπο έχει χυθεί πολλή μελάνι για να καταγράφει τις ενέργειες τόσο των δημάρχων Τσολακίδη και Τσιτιρίδη. Αμφότεροι είχαν στην ατζέντα τους τα Λουτρά Ποταμιάς επιδιώκοντας να παραχωρηθούν στον δήμο ή με τελευταία απόφαση του Δ.Σ. να αγοραστούν από τον δήμο για να μπορέσουν να τα βγάλουν σε διαγωνισμό για να τα μισθώσουν σε ιδιώτη. Είχαν γίνει επίσης και κάποιες σκέψεις να τα αξιοποιήσει ο δήμος μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ. Δεκάδες συναντήσεις με γραμματείς και υφυπουργούς έγιναν για το θέμα και τα λουτρά παραμένουν στην ΕΤΑΔ  και τα λειτουργεί ο δήμος που έχει την χρήση χωρίς όμως να μπορεί να τα διαχειριστεί όπως θέλει εφόσον δεν έχει παραχώρηση ή ιδιοκτησία κατόπιν αγοράς.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Απίθανοι υποψήφιοι Ευρωεκλογές εν όψει γενικώς και τα κόμματα και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι…