Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τριπλή αύξηση συντάξεων για πρώτη φορά μετά 12 χρόνια το 2023

Τριπλή αύξηση συντάξεων για πρώτη φορά μετά 12 χρόνια το 2023

0

Πάνω από ένα εκατομμύριο θα λάβουν υψηλότερη σύνταξη έως και 6,5%

Μια σημαντική εισοδηματική ανάσα, που θα φανεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2023, θα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται. Σε συνδυασμό δε, με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και την πληρωμή των τελευταίων «πακέτων» αναδρομικών, η βελτίωση του εισοδήματος τουλάχιστον των 2/3 του συνόλου των συνταξιούχων θεωρείται δεδομένη.

Στην πράξη, με τις καταβολές του Δεκεμβρίου, που αντιστοιχούν στις συντάξεις Ιανουαρίου 2023, περισσότεροι από 1 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις που βάσει των μέχρι σήμερα σχεδιασμών δεν αποκλείεται να προσεγγίζουν το 6%-6,5%.

Παράλληλα, θα καταργηθεί και η εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ (12.000 ευρώ τον χρόνο). Επιπλέον, αυξήσεις στις συντάξεις τους εκτιμάται ότι θα δουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης που δεν έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια αναδρομικά, καθώς είχαν προσωπική διαφορά. Πρόκειται στην πράξη για παλαιούς ασφαλισμένους, οι οποίοι έλαβαν τα αναδρομικά σε δόσεις. Περίπου 250.000 μηδενίζουν τη διαφορά και πλέον, δικαιούνται να πληρωθούν την 4η δόση αύξησης του επανυπολογισμού.

Ετσι, συνταξιούχος με σύνταξη 1.200 ευρώ θα λάβει 5,5 ευρώ αύξηση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Από τον επανυπολογισμό και μετά τον μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς, θα λάβει στο πλαίσιο της 4ης δόσης 13 ευρώ, ενώ εάν αποφασιστεί αύξηση της τάξης του 6%, θα λάβει επιπλέον 73,11 ευρώ. Έτσι, στην «τσέπη» του θα λάβει 1.291,6 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΕΦΚΑ ήδη, στις αρμόδιες υπηρεσίες έχει ξεκινήσει η καταγραφή όσων συνταξιούχων έχουν προσωπική διαφορά, , καθώς και ο διαχωρισμός αυτών σε «παλαιούς» και «νέους», ήτοι σε όσους ήταν ήδη συνταξιούχοι πριν από το νόμο Κατρούγκαλου και σε αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν  μετά τον Μάιο του 2016.

Σύμφωνα πάντως με τους πρώτους υπολογισμούς των υπηρεσιών αλλά και με τις εκτιμήσεις των ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση, περίπου 850.000 συνταξιούχοι, πολλοί από αυτούς χαμηλοσυνταξιούχοι των έως 700 ευρώ, δεν θα δουν αυξήσεις, καθώς με βάση των επανυπολογισμό που έγινε βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, οι συντάξεις που λαμβάνουν τώρα είναι υψηλότερες από αυτές που θα έπαιρναν, εάν η σύνταξή τους υπολογιζόταν με το νέο σύστημα, έχουν δηλαδή προσωπική διαφορά. Εκτιμάται επίσης ότι περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα δουν ελάχιστη αύξηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 60 ευρώ δεν θα δουν αύξηση, απλά θα μειωθεί η προσωπική διαφορά που έχει καταγραφεί και θα λάβουν αύξηση στο μέλλον, εφόσον μηδενιστεί η προσωπική τους διαφορά. Αντίστοιχα, οι παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά μικρότερη των 60 ευρώ μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης αναμένεται είτε να μηδενίσουν τη θετική διαφορά είτε να περάσουν σε αρνητική προσωπική διαφορά, κάτι που θα τους οδηγήσει σε πολύ μικρές αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Υψηλότερες αυξήσεις αναμένεται να δουν οι νέοι συνταξιούχοι, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

POS: Τέλος οι εξαιρέσεις – Μπαίνουν υποχρεωτικά παντού

Πώς θα γίνει η υποχρεωτική διασύνδεση με τις ταμειακές Την επέκταση των POS αλλά και των τ…