Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή μέσω ενός φάσματος εισηγήσεων από καταρτισμένους ομιλητές
Οι κ.Γ.Τσιγάρας,Ιω.Μπακιρτζής,Δ.Κασαπίδης και Κ.Σεραφειμίδης μίλησαν στην εκδήλωση της ΠΕ Ξάνθης
Η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης έκλεισε τον κύκλο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή με μία ημερίδα το απόγευμα του Σαββάτου 17/9 στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης Οικία Μάνου Χατζιδάκι. Η ημερίδα είχε θέμα: «Το χρονικό της Μικρασιατικής Καταστροφής και εγκατάστασης στη νέα πατρίδα».
Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων του τόπου, αλλά και άλλοι συμπολίτες μας με σκοπό να γνωρίσουν, να προσεγγίσουν τα ιστορικά γεγονότα και τα βιώματα και να συνδράμουν με ένα τρόπο, ώστε να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή!
Αρχικά, ο Αντιπεριφερειάρχης ,Κωνσταντίνος Κουρτίδης απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό.
Δήλωσε: «Τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή αποτελούν ένα συγκλονιστικό γεγονός για τον ελληνισμό! Πρέπει να θυμόμαστε αυτά τα χρόνια και γι’ αυτό, άλλωστε έχουμε διοργανώσει πολλές εκδηλώσεις αυτές τις ημέρες. Η παρούσα είναι μία εκδήλωση πραγματικών περιστατικών. Έπειτα, σκοπεύουμε να συντάξουμε έναν τόμο όπου θα καταγραφούν οι διαλέξεις-οι εισηγήσεις των παριστάμενων. Μην ξεχνάμε πως αυτά τα 100 χρόνια οδήγησαν στο’’ μπόλιασμα’’ της περιοχής αυτής! Όλοι σχεδόν καταγόμαστε από πρόσφυγες του ελληνισμού».
Στην εκδήλωση τον λόγο έλαβαν οι:
-Γεώργιος Τσιγάρας, Καθηγητής Ιστορίας Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.
-Ιωάννης Μπακιρτζής, Αναπληρωτής Καθηγητής για την ύστερη Οθωμανική περίοδο στο Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.
-Δημήτριος Κασαπίδης, Ιστορικός,Διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Johannesburg(Ui) και Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Δ.Π.Θ.
-Κωνσταντίνος Σεραφειμίδης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Μεταβυζαντινής Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.
Ειδικότερα ,πρώτος ανέβηκε στο βήμα των ομιλητών ο κ.Γ.Τσιγάρας,ο οποίος ανέπτυξε την ομιλία του με τίτλο: «Προσφυγικά κειμήλια στην Ξάνθη και την περιοχή της».
Στη συνέχεια, το θέμα με τίτλο: «Το προσφυγικό ζήτημα στη δυτική Θράκη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Στέφανου Κλαδά» παρουσιάστηκε από τον κ.Ιω. Μπακιρτζή.
Το θέμα:«Πρόσφυγες, προσφυγιά και προσφυγικές κοινότητες στην περιοχή της Ξάνθης μέσα από τις μαρτυρίες των αριθμών» οπτικοποίησε ο κ.Δ.Κασαπίδης.
Τέλος, ο κ.Κ.Σεραφειμίδης επικεντρώθηκε στο θέμα: «Προσφυγικοί ναοί σε αγροτικούς οικισμούς στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση στο μπαλκόνι του Πολυχώρου.
Χρύσα Κιατίπη