Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Θα «χτυπήσει στο κεφάλι»  η τιμή του κρασιού φέτος

Θα «χτυπήσει στο κεφάλι»  η τιμή του κρασιού φέτος

0

Ας όψεται  η ενεργειακή κρίση – Αυξημένο το κόστος και στην καλλιέργεια

 

 Καλή παραγωγή και καλή ποιότητα αλλά αυξημένα κατά 10- 30% τα νέα κρασιά – Δυσεύρετα τα εργατικά χέρια για τον τρύγο

 

 

«Στη μέθη» του τρύγου βρίσκονται εδώ και λίγες μέρες οι οινοπαραγωγοί στους αμπελώνες των Αβδήρων, μια περιοχή φημισμένη για το μακροκλίμα της που ευνοεί την παραγωγή  ποιοτικού κρασιού από την αρχαιότητα. Είναι η περίοδος που τρυγούν τα λευκά σταφύλια των ποικιλιών syrah, Chardonnay, μαλαγουζιά Sauvignon Blanc και ασύρτικο που παράγουν το λευκό κρασί εσοδείας 2022 που θα είναι έτοιμο περίπου τον Νοέμβριο.

«Στην υγεία μας» με ακριβότερο κρασί λόγω ενεργειακής κρίσης

Οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ θετικές και όλοι μιλούν για μια εξαιρετική χρονιά τόσο από ποσότητα όσο και από ποιότητα καθώς ήταν ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες αλλά αρνητικές σ’ ότι  αφορά το κόστος παραγωγής που θα διαμορφώσει και την τελική τιμή του προϊόντος στην αγορά, που παρουσιάζεται αυξημένο λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια (ρεύμα, πετρέλαιο, ξύλα)  αλλά και στα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοπροστασίας).

Αυξημένη κατά 10 – 30%  η τιμή του κρασιού  

Όπως μας πληροφορεί ο κ. Τάσος Καρακώστας του κτήματος «Καρακώστα» με 31 στρέμματα αμπελώνα που μαζί με τη σύζυγο του Έλσα παράγουν τα κρασιά «Ευήνωρ» κόκκινο, λευκό και Ροζέ στο ιδιόκτητο οινοποιείο τους: «Η φετινή χρονιά είναι πολύ καλή. Είχαμε ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Έτσι θα έχουμε καλή παραγωγή σε ποσότητα και σε ποιότητα. Όμως ασφυκτιούμε από τα υπέρογκα ποσά στο ρεύμα. Είναι δυσβάσταχτες οι αυξήσεις για τον παραγωγό και τον οινοποιό. Έχει εκτιναχθεί το κόστος στην ενέργεια και αυτό θα συμπαρασύρει σε αύξηση της τιμής του κρασιού από 10 – 30 %», εκτιμά ο κ. Καρακώστας.

 Δυσεύρετα τα εργατικά χέρια

Εκτός από το υψηλό ενεργειακό κόστος οι παραγωγοί αντιμετωπίζουμε πρόβλημα και σε εργατικά χέρια. Δεν βρίσκουμε εργάτες να τρυγήσουμε τα αμπέλια μας. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο αλλά ιδιαίτερα φέτος είναι πιο έντονο. Ψάχνουμε απεγνωσμένα για εργατικά χέρια για να κάνουμε την δουλειά μας». Όπως μας ανέφερε ο κ. Καρακώστας ο τρύγος αρχίζει με τις λευκές ποικιλίες και συνεχίζει για τα κόκκινα όπως η τοπική ποικιλία Μαυρούδι που παράγει το κόκκινο κρασί και συλλέγεται τελευταία. Στο οινοποιείο Καρακώστα παράγονται 17 – 20 τόνοι κρασιού.

Αυξημένο το κόστος και στην καλλιέργεια – 10% η μεσοσταθμική αύξησης του κρασιού – 15% του σταφυλιού

Πριν 8 μέρες ξεκίνησε ο τρύγος και στον αμπελώνα 121 στρεμμάτων στο Κτήμα  και Οινοποιείου Βουρβουκέλη στα Άβδηρα που παράγονται οι  γνωστοί και βραβευμένοι οίνοι Άβδηρος Ροζέ, Παμίδι , Λαγάρα και νέες ετικέτες οίνων με πιο ιδιαίτερες γεύσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Βουρβουκέλης: «Σαν χρονιά είναι πολύ καλή. Είχαμε βροχές στην περιοχή μας και λίγο χαλάζι που δεν επηρέασε ωστόσο την παραγωγή όπως στην περιοχή του δήμου Τοπείρου. Έχουμε καλή ποσότητα και ποιότητα». Αυτό που  προβληματίζει τον κ. Βουρβουκέλη είναι οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια: «Είμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια που αυξάνουν το κόστος παραγωγής. Έχουμε αυξημένο ρεύμα,  πετρέλαιο αλλά και για την καλλιέργεια αυξημένες τιμές σε λιπάσματα και  για την φυτοπροστασία.  Αυτό θα έχει  σαν αποτέλεσμα την αύξηση τιμής του σταφυλιού περίπου 15% και του κρασιού μεσοσταθμικά στο 10%».

Ο κ. Βουρβουκέλης ανέφερε πως τώρα τρυγούν τα λευκά Chardonnay, μαλαγουζιά και ασύρτικο, για να είναι έτοιμα τον Νοέμβριο ενώ τα Ροζέ και τα κόκκινα με την τοπική ποικιλία παμίδι αργότερα για να είναι έτοιμα στις αρχές του νέου χρόνου καθώς απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο παραμονής στα βαρέλια.

«Ζεματάει» τους μικρούς αποσταγματοποιούς ο ΕΦΚ στο τσίπουρο

Εκτός από το κρασί, παράγωγο του σταφυλιού είναι και το τσίπουρο. Όμως η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβλήθηκε φέρνει πονοκέφαλο στους μικρούς αποσταγματοποιούς. Όπως σημειώνει ο κ. Καρακώστας: «Η κυβέρνηση επίλεξε να ευνοήσει τους μεγάλους αποσταγματοποιούς αγνοώντας τους μικρούς. Εξαπλασίασε τον ΕΦΚ, ενώ έχουμε και αύξηση 2, 5 φορές στα ξύλα που χρησιμοποιούμε στα καζάνια. Αυξήσεις δυσβάσταχτες.  Όλα αυτά είναι κόλαφος για τους μικρούς αποσταγματοποιούς».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Τρύγος στο Κτήμα Καρακώστα

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.ΑΛ.Υ.Θ. για την Ενίσχυση της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και η αξιοποίηση του προγράμματος για τη θωράκιση της αλιευτ…