Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

0

Χαρά από την μεγάλη αγαπημένη
Όλοι οι φίλαθλοι, αυτοί οι αγνοί φίλαθλοι των ομαδικών αθλημάτων, του κλασικού αθλητισμού, λίγο ή πολύ, πέρα από προσωπικές επιλογές, την περίοδο αυτή είναι με την εθνική ομάδα μπάσκετ. Η «επίσημη αγαπημένη των Ελλήνων».
Κι αυτή λοιπόν η ομάδα, τις ημέρες αυτές, μας έδωσε μεγάλη χαρά αλλά και υπερηφάνεια με τις νίκες της στους πρώτους αγώνες.
Είμαστε δε βέβαιοι πως η επιτυχία της αρχής θα συνεχιστεί διότι είναι μια δυνατή, ταλαντούχα και αξιόλογη ομάδα. Η οποία έχει στις τάξεις της τον κορυφαίο παγκόσμιο σταρ του μπάσκετ, Γιάννη Αντετοκούνμπο.
-Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά. Μπράβο και καλή συνέχεια.
Γ.Δ.


Έναρξη με κέφι
Μετά από δύο χρόνια υποχρεωτικής αποχής λόγω COVID, τελικά φέτος «έσπασαν τα κοντέρ» στην εκδήλωση έναρξης των Γιορτών Παλιάς Πόλης.
Όλοι τα έδωσαν όλα, βοηθούντος και του καιρού το Σάββατο.
Κόσμος λοιπόν, μουσική, τραγούδια από γνωστούς καλλιτέχνες, διάφορες ενδιαφέρουσες εκθέσεις, στεγασμένες και μη και βεβαίως τα πολλά στέκια των Πολιτιστικών Συλλόγων. Τα στέκια του εθελοντισμού όπως είναι σωστό να λέγονται. Κι όλα πήγαν καλά στην έναρξη, τα χαμόγελα ήταν άφθονα στα πρόσωπα των υπευθύνων, ζούσαν το όνειρό τους μετά τα δύο χρόνια στέρησης. Βέβαια όλα αυτά τα ωραία συμπληρώθηκαν από το τσίκνισμα στα στέκια συνοδεία μουσικής, ποτού και χορού.
-Καλή συνέχεια λοιπόν.
Γ.Δ.


Ποιος θα είναι ο επικεφαλής;
Αποτελεί τυπική υποχρέωση η δημοτική παράταξη «Αγάπη για την Ξάνθη μας» να αποκτήσει επικεφαλής στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν το απαιτεί ο νόμος περί λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου διότι η παράταξη μπορεί να λειτουργεί και να θεωρείται ως επικεφαλής ο δημοτικός σύμβουλος με τους περισσότερους σταυρούς.
Τυπικά όμως ο συνδυασμός πρέπει ν’ αποκτήσει τον πρώτο μεταξύ ίσων, διότι  υπάρχουν διαδικασίες στο δημοτικό όργανο που το απαιτούν. Γι’ αυτό, οι σύμβουλοι της παράταξης πρέπει να δηλώσουν σε ποιον αναθέτουν αυτόν τον ρόλο και αποστολή.
Πάντως η λειτουργία και η παρουσία της παράταξης συνεχίζει ν’ αποτελεί ένα ερώτημα.
Γ.Δ.


Προσωπική ευθύνη
Έχω αναφερθεί και κατά το παρελθόν στο θέμα της προσωπικής ευθύνης που θα πρέπει να υπάρχει στους δημότες, μικρούς και μεγάλους. Δεν θα το επεκτείνω το θέμα, θα το περιορίσω στον χώρο έξω από το σπίτι μας και όσοι επαγγελματίες, έξω από το κατάστημά μας.
Χόρτα, αγριάδες στο πεζοδρόμιο, μπροστά μας, τα βλέπουμε και τα προσπερνάμε αδιάφορα και ανεύθυνα. Κι αυτό γιατί έχουμε τη νοοτροπία να περιμένουμε να τα καθαρίσει ο δήμος.
Εμείς που τα έχουμε και τα βλέπουμε μπροστά μας, τίποτε. Μόνο λόγια μεγάλα, κουβέντες στα καφέ, δηλώσεις και δήθεν να μη θιγεί η…αξιοπρέπειά μας εάν ξηλώσουμε λίγα χόρτα, λίγες αγριάδες μ’ ένα τσαπάκι.
-«Εμείς, δεν έχουμε καμία ευθύνη», λέμε και συνεχίζουμε…
Γ.Δ.


Η Λευκή Νύχτα
Έγινε μια καλή αρχή με την πραγματοποίηση προχθές της «Λευκής Νύχτας».
Κατ’ αρχάς η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θετική σε ικανοποιητικό επίπεδο. Το ίδιο θα έλεγα και για τους εμπόρους επαγγελματίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών.
Γενικώς υπήρξε επιτυχία και ικανοποίηση διότι ως αρχή όλα πήγαν καλά. Εξάλλου οι όποιες παραλήψεις θα διορθωθούν στην επόμενη εκδήλωση. Οι διοργανωτές έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους, είδαν τις όποιες αδυναμίες που θα διορθωθούν.
Θα μείνω για λίγο για την συμπολίτισσά μας δεσποινίδα Νίνα Μαζάνη.
Τι ταλέντο! Τι φωνή, τι υποκριτική!
Συγχαρητήρια για την επιλογή. Τιμά την Ξάνθη.
Γ.Δ.


Θέλει δουλειά
Επισκέφτηκα την Κυριακή τις διάφορες εκθέσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Θ’ αναφερθώ στο γνωστό κτίριο με τον τίτλο «Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης Μάνος Χατζιδάκις».
Λοιπόν γενικά, πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις με πρώτη την λειτουργία συστήματος θέρμανσης-ψύξης.
Η παραμονή ανθρώπων χωρίς την ανάλογη θέρμανση ή ψύξη είναι δύσκολη, προβληματική.
Το διαπίστωσα προσωπικά το βράδυ της Κυριακής. Εάν δεν λυθεί το θέμα αυτό, επισκεψιμότητα ο χώρος δεν μπορεί να έχει.
Ως προς την έκθεση είναι μια ενδιαφέρουσα φωτογραφική αναφορά για τους πρόσφυγες από Μικρά Ασία, Πόντο και Ανατολική Θράκη.
Γ.Δ.


Ελληνικά Γαλακτοκομεία
Το έχουμε κάνει εδώ και χρόνια. Προβάλουμε πάντα την επιτυχία μιας ξανθιώτικης επιχείρησης η οποία διακρίνεται και ξεχωρίζει στον τομέα της εντός κι εκτός Ελλάδος.
Πρόσφατο θετικό νέο και σίγουρα όχι τελευταίο, η εξαγορά της θυγατρικής εταιρείας της Δέλτα, της United Milk  στην Βουλγαρία.
Έτσι, σε ηγέτης του κλάδου των Γαλακτοκομικών στα Βαλκάνια εξελίσσεται ο όμιλος της οικογένειας Σαράντη. Μάλιστα στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου εντάσσονται σήματα όπως, Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς, Δουμπιά, Κλιάφα, η ΑΓΝΟ και οι εσχάτως αποκτηθείσες Βουλγαρική όπως και η Κυπριακή Κουρούσιης.
-Ευχάριστα επιχειρηματικά νέα που αξίζουν προβολής.
Γ.Δ.


Με τη βοήθεια του καιρού
Γιορτή μεγάλη έχουμε στην πόλη μας, σε υπαίθριο χώρο οι περισσότερες δράσεις και κυρίως τα στέκια, άρα η επίκληση στον καιρό απόλυτα δικαιολογημένη.
Φυσικά, επίκληση για καλό καιρό. Να’ χει δηλαδή ήσυχα βραδινά, χωρίς βροχή, χωρίς αέρα για να μπορεί ο κόσμος να βγαίνει έξω.
Να πηγαίνει στις εκθέσεις, στις διάφορες εκδηλώσεις, να τριγυρνά στα σοκάκια του Παραδοσιακού Οικισμού, να έρχεται σε επαφή με τον οικιστικό χώρο και φυσικά με τους ανθρώπους μέσω της μουσικής, του χορού, των τραγουδιών. Από κοντά βέβαια και το τσίκνισμα με τα ψητά σουβλάκια, τα λουκάνικα, τα σουτζουκάκια και ό,τι άλλο προσφέρουν οι συμμετέχοντες σύλλογοι.
Για όλα αυτά, χρειάζεται ο καλός καιρός. Που μέχρι στιγμής κάνει ένα δικό του «παιχνίδισμα» που κανείς δεν μπορεί ν’ αλλάξει κατά την επιθυμία του.
Γ.Δ.


Η Ορθόδοξη Ιεροσύνη χρειάζεται άνδρες και γυναίκες
Η Άννα Διαμαντοπούλου πρώην Επίτροπος στην Ε.Ε. και στην συνέχεια υπουργός παιδείας είναι μια πολιτικός που χαίρει καθολικής αποδοχής για το έργο της. Μια πολιτικός με διευρυμένη οπτική και καθαρή πολιτική σκέψη που βλέπει μπροστά από την εποχή της. Να θυμίσουμε ότι το 2001 πρότεινε την καθιέρωση της αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στην Ελλάδα και τότε είχε δημιουργηθεί σάλος…Όμως δικαιώθηκε στην πράξη εφόσον ειδικά οι νεότερες γενιές μιλούν τα αγγλικά όπως τα ελληνικά και μάλιστα δεν αρθρώνουν φράση χωρίς τουλάχιστον δύο αγγλικές λέξεις.  Τώρα έρχεται και πάλι να …ταράξει τα νερά με μια πρωτοποριακή πρόταση που αφορά την εκκλησία. Με αφορμή και όσα είπε ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος για τον βιασμό, η κα Διαμαντοπούλου ζήτησε να υπάρχουν και γυναίκες ιερείς, πέρα από άντρες, καλώντας την Εκκλησία μάλιστα να ξεκινήσει αυτή την συζήτηση. «Η Ορθόδοξη Ιεροσύνη χρειάζεται άνδρες και γυναίκες. Το εκκλησιαστικό βίωμα στον 21ο αιώνα πρέπει να διαμορφώνεται και από άντρες, και από γυναίκες. Η συζήτηση να ανοίξει από την Εκκλησία & όχι μόνο”.
-Είναι καιρός και η Ορθοδοξία να αναγνωρίσει το δικαίωμα αυτό στις γυναίκες. Να πάψουν οι  διαχωρισμοί , οι αποκλεισμοί και η διάκριση στα φύλα.  Να πάψουν να αναπαράγονται οι σκοταδιστικές απόψεις που ταυτίζουν τις γυναίκες με τον πειρασμό και το κακό. Να σταματήσει ο φανερός ή κρυφός μισογυνισμός που είναι πρόξενος των γυναικοκτονιών.
Μ.Ξ.


 Λευκή Νύχτα αλλά χωρίς κατανάλωση στα εμπορικά
Μπορεί η Λευκή Νύχτα να ήταν επιτυχημένη ως διοργάνωση και να …έβγαλε τον κόσμο στην αγορά αλλά δεν κατάφερε να τον βάλει  μέσα στα μαγαζιά. Μόνο η εστίαση και τα καφέ ωφελήθηκαν από την κίνηση και όχι τα εμπορικά γιατί ο κόσμος δεν ψώνισε. Και σ΄ αυτό επιβεβαιώνονται όσοι έλεγαν ότι ο κόσμος δεν καταναλώνει γιατί δεν έχει χρήμα και όχι χρόνο ή αφορμή. Η αλήθεια είναι ότι  οι  μαύρες προβλέψεις για  τον χειμώνα και  ακρίβεια έχουν μειώσει την αγοραστική δυνατότητα και κατά συνέπεια την  κατανάλωση. Ο κόσμος αρκείται στα απαραίτητα και στρέφεται στην ψυχαγωγία με προτίμηση τη δωρεάν ψυχαγωγία. Αυτό το βλέπουμε και στις γιορτές της Π. Πόλης. Είχαμε πάρα πολύ κόσμο το Σάββατο στην συναυλία και μετά στα στέκια όπου διασκέδασαν. Προτιμούν να ξοδέψουν για να περάσουν καλά παρά να κάνουν αγορές.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…