Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

0

Ενδιαφέρον για το «Π»
Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι ο δήμος Ξάνθης προχωράει στην εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση της ασφάλειας της καπναποθήκης γνωστής ως «Π». Πρόκειται για το μεγάλο συγκρότημα του Οθωμανικού μονοπωλίου καπνού, σε τμήμα του οποίου στεγάζεται ο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης που ίδρυσε η αείμνηστη Βιργινία Τσουδερού.
Αυτό λοιπόν το μεγάλο συγκρότημα, έχει ανάγκη προστασίας αρχικά, συντήρησης και αναπαλαίωσης. Προφανώς το εγχείρημα είναι σοβαρό, τόσο ως προς την αξία του κτιρίου-μνημείου, όσο και ως προς το κόστος που θα απαιτηθεί. Αυτά όμως σίγουρα έχουν ληφθεί υπ’ όψιν. Εκείνο που για την Ξάνθη μετρά είναι ότι ο δήμος μας πήρε την απόφαση να σώσει το κτίριο και στη συνέχεια να το αξιοποιήσει, κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Γ.Δ.


Κανένα ενδιαφέρον
Και μια και βρισκόμαστε στην περιοχή αυτή, να πούμε λίγα λόγια για ένα γειτονικό πρόβλημα που δείχνει να μη προχωρά καθόλου. Αναφέρομαι στο οικοδομικό συγκρότημα ιδιοκτησίας της οικογένειας Πετρίδη από την Καβάλα. Αυτό που πριν 8 μήνες έπιασε φωτιά και καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό τόσο το συγκρότημα γραφείων, όσο και επεξεργασίας καπνών.
Από τότε λοιπόν, 18/01/22, δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ενδιαφέροντος από την πλευρά των ιδιοκτητών. Απλά τοποθετήθηκαν ταινίες απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και η υπόθεση μένει εκεί.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Τί μέλλει γενέσθαι με την υπόθεση αυτή; Θα παραμείνει έτσι ένα κτίριο-κουφάρι, μαυρισμένο;
Παράλληλα υπάρχει κι άλλο πρόβλημα με τις αποζημιώσεις αυτών των συμπολιτών που έπαθαν ζημιές από τη φωτιά τα διαμερίσματά τους και τα αυτοκίνητά τους.
Πρέπει κι αυτοί να ικανοποιηθούν για τις ζημιές τους.
Γ.Δ.


Κρασοπεριοχή η Ξάνθη
Κανονική περιοχή παραγωγής εξαιρετικού κρασιού είναι οι εκτάσεις των χωριών Αβδήρων και Μάνδρας κυρίως όπου είναι και οι μεγαλύτερες καλλιέργειες.
Ήδη η Ξάνθη χαρακτηρίζεται ως κρασοπεριοχή με επίκεντρο πάντα τα Άβδηρα και τη Μάντρα.
Μάλιστα στο νομό έχουμε τις επιχειρήσεις Βουρβουκέλη, Σγουρίδη, Καρακώστα, Χούχου, Κυρ. Παπαδόπουλου και άλλων μικρότερων που κυρίως παράγουν σταφύλια για κρασί και τσίπουρο.
Θυμίζουμε πως στην περιοχή των Αβδήρων, οι κάτοικοι της περιοχής γνώριζαν την καλλιέργεια του σταφυλιού και επίσης την οινοποίηση. Υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες γι’ αυτά από τον 4ο-5ο αιώνα. Άρα έχει προϊστορία το αμπέλι στην περιοχή, μάλιστα υπάρχουν δύο τοπικές ποικιλίες, το Μαυρούδι και το Παμίδι που καλλιεργούνται ήδη χρόνια.
Γ.Δ.


Έρχεται ο Βορίδης
Συνηθισμένη, εθιμοτυπική και αναμενόμενη αυτή η επίσκεψη κλιμακίου της Ν.Δ. στο νομό μας.
Η διαδικασία είναι γνωστή χρόνια τώρα. Τα ίδια επαναλαμβάνονται απ’ όλα τα κόμματα την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης. Έρχονται μια βόλτα οι κυβερνητικοί στην αρχή και ακολουθούν τα υπόλοιπα κόμματα, κυρίως τα τρία μεγάλα.
Ως εκ τούτου, επισκέψεις και συσκέψεις είναι τυπικές, έτσι για να γίνουν. Προφανώς δεν πρόκειται να βγει κάτι θετικό. Απλά θα γίνουν συζητήσεις και αλληλογνωριμία των μελών του κλιμακίου με τους ντόπιους άρχοντες της αυτοδιοίκησης.
Κατά τα λοιπά, καλώς να ορίσει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και οι λοιποί των άλλων κομμάτων. Οι Ξανθιώτες είναι ευγενικοί και φιλόξενοι.
Γ.Δ.


Απορίες
Ομολογώ πως γνωρίζοντας τον Μπαράν Μπουρχάν εδώ και αρκετά χρόνια ως πολιτικό, δεν είχα διαγνώσει ακραίες θέσεις του. Πολιτεύθηκε πάντα με έναν διαφορετικό τρόπο, χωρίς εκφάνσεις ακραίου φανατισμού όπως κάποιοι άλλοι.  Αυτή μάλιστα η στάση και συμπεριφορά του τον είχαν καταστήσει συμπαθή στην μειονότητα που δεν ποδηγετείται, αλλά και στους χριστιανούς συμπολίτες του επίσης που διέκριναν κάτι διαφορετικό σ’ αυτόν.
Αυτή η πρόσφατη δήλωσή του για την εκλογή του ψευτομουφτή Ξάνθης, τάραξε τα νερά. Την απέσυρε βέβαια με νεότερη, όμως η ζημιά είχε γίνει, το ξάφνιασμα πολλών ήταν μεγάλο και υπήρχαν ερωτηματικά για την άποψη που εξέφρασε έτσι ξαφνικά, μια άποψη αντίθετη μ’αυτήν του κόμματός του.
-Ως προς τις εξελίξεις, ίδωμεν.
Γ.Δ.


Η μουσική των φυλών
Περιδιαβαίνοντας τα διάφορα στέκια των συλλόγων που έχουν στηθεί την περίοδο αυτή στις Γιορτές Παλιάς Πόλης, έκανα μια διαπίστωση.
Κατ’ αρχάς υπάρχει μια φυλετική παρουσία. Δηλαδή υπάρχουν σύλλογοι που προσδιορίζονται από την γεωγραφική τους καταγωγή- προέλευση. Έτσι, έχουμε τους Πόντιους, του Θρακιώτες, τους Μικρασιάτες, τους Κρητικούς, τους Ηπειρώτες, τους Σαρακατσάνους κλπ.
Όλοι αυτοί λοιπόν εκφράζονται στα στέκια τους με τη δική τους μουσική, τραγούδια και χορούς.
Έτσι, στον περίπατο αυτό κανείς γίνεται μάρτυρας της ιδιαίτερης μουσικής κάθε φυλής.
Συνήθως δε οι περισσότεροι που διασκεδάζουν εκεί είναι της ίδιας φυλετικής προέλευσης.
Γ.Δ.


Η πορεία των προελεύσεων
Το έχω πει και υποστηρίξει κατά το παρελθόν αρκετές φορές πως είναι το σοβαρότερο ίσως, από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, πως είναι αυτή η φυλετική προέλευση.
Η ποικιλία της διαστρωμάτωσης αυτής που ζει, κινείται, ερωτεύεται και δημιουργεί νέες οικογένειες διαφορετικής προέλευσης, είναι η νέα γενιά των Ξανθιωτών. Προφανώς καλύτερη και βάσει των βιολογικών κανόνων.
Σταδιακά λοιπόν, αυτή η ποικιλία ανθρώπων μετεξελίσσεται με τους γάμους σε μια νέα γενιά με περισσότερα θετικά στοιχεία. Έτσι, σε μερικές γενιές, βεβαιωμένα, θα υπάρξουν νέοι κάτοικοι στην Ξάνθη που θ’ αναφέρονται μοναδικά ως Ξανθιώτες.
Οι υπόλοιπες φυλετικές καταγωγές θα έχουν σταδιακά μειωθεί έως οριστικής ομογενοποίησης.
Γ.Δ.


Καταγωγή, Ξανθιώτης
Ίσως ξαφνιάζει αυτή η προσέγγιση σήμερα. Ίσως και κάποιους τους στενοχωρεί ως αποτέλεσμα. Όμως η εξέλιξη της κοινωνίας είναι αυτή, κι αν παρατηρήσει κανείς γύρω του θα διαπιστώσει πως η διαδρομή αυτή έχει ξεκινήσει, αρκεί κανείς να βλέπει σωστά και βγάζει τα συμπεράσματα που πρέπει.
Το πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η ενοποίηση και δημιουργία του νέου πολίτη ως καταγόμενου από την Ξάνθη της Ελλάδος, σίγουρα δεν μπορεί να λεχθεί με σιγουριά.
Εξάλλου αυτές οι διεργασίες έχουν τους δικούς τους ρυθμούς, δεν εκβιάζονται. Η προσωπική εκτίμησή μου είναι πως σε τρεις γενιές, δηλαδή σε 100 χρόνια από  σήμερα οι άνθρωποι που θα ζουν και κυκλοφορούν στον τόπο μας θα προσδιορίζονται από το όνομα της πόλης που γεννήθηκαν. Όλα τ’ άλλα θα αποτελούν αντικείμενο ερευνητών.
Γ.Δ.


Μήπως υπερβάλει  με τον φωτισμό ο δήμος Ξάνθης;
Την περασμένη Παρασκευή που διοργανώθηκε η Λευκή νύχτα ο δήμος Ξάνθης φωταγώγησε όλη την αγορά ανάβοντας και τα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικου  στολισμού για να δώσει έτσι ένα πιο glamorous και γιορτινό  τόνο. Βέβαια το  σκεπτικό ήταν να ωθήσει τον κόσμο να κυκλοφορήσει, να έχει διάθεση με τελικό στόχο να κάνει αγορές, να καταναλώσει. Τελικά ο στόχος δεν επιτεύχθηκε κατά τα αναμενόμενα τουλάχιστον. Αντ’ αυτού ο δήμος όμως …ξοδεύτηκε! Η αλήθεια είναι ότι  ξένισε και θεωρήθηκε υπερβολή η τόση φωταγώγηση που θύμιζε Χριστούγεννα μέσα στο καλοκαίρι. Και να’ ταν άλλες εποχές δεν θα γίνονταν λόγος. Αλλά τώρα που όλοι προσπαθούν να κάνουν οικονομία στην ενέργεια και μάλιστα η κυβέρνηση εξετάζει πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για τους δήμους περισσότερο από 10% και έχει στείλει και οδηγία που  αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας σε κολυμβητήρια και κτηριακές υποδομές και συστήνει στους ΟΤΑ να περιορίσουν το χριστουγεννιάτικο φωτισμό και τον δημόσιο φωτισμό εκεί που δεν χρειάζεται.
Λοιπόν αυτό που  προέχει είναι να εξασφαλιστεί η θέρμανση των σχολείων και ας λείψουν οι υπερβολές!
Μ.Ξ.


Μονίμως σε δυο βάρκες…Φτάνει πια!
Ο Τούρκος Πρόεδρος κλιμακώνει την πολεμική του ρητορική που διαρκεί πολύ καιρό και επαναλαμβάνει όπου βρεθεί και όπου σταθεί ότι: «Μια νύχτα ξαφνικά μπορεί να έρθουμε». Την ίδια ώρα που η χώρα μας απειλείται ευθέως με επίθεση από την Τουρκία, μια χώρα που ανήκει κι αυτή στο ΝΑΤΟ, οι μειονοτικοί βουλευτές της Ξάνθης προσπαθούν να ισορροπήσουν σε δυο βάρκες. Να μην τα χαλάσουν με το Τουρκικό Προξενείο που θέλει πάση θυσία τις ψευτοεκλογές για να βγει ο ψευτομουφτής  που επέλεξε αλλά και ως μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου,  να την βγάλουν  ανώδυνα με τα κόμματά τους που ψήφισαν τον  νόμο για την επιλογή Μουφτή. Και αναφερόμαστε στου δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ,. Μπαράν Μπουρχάν αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Κι ο μεν κ. Μπουρχάν ανασκεύασε μετά τον σάλο  που προκλήθηκε από τις αναρτήσεις του με τους υποψήφιους ψευτομουφτήδες , ο κ. Ζεϊμπέκ που πρόσφατα φωτογραφήθηκε μ’ αυτούς,  όχι. Είναι η ώρα να αποφασίσουν οι βουλευτές μας με ποια χώρα είναι. Δεν μπορεί να είναι μονίμως σε δύο βάρκες. Οι συμπολίτες μας τους  τίμησαν για  να τους εκπροσωπούν και δεν μπορεί  να σύρονται  πίσω από το άρμα του  προξενείου της χώρας που απειλεί την χώρα μας και χώρα τους!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…