Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Πήραν «φωτιά» τα τέλη ελλιμενισμού σκαφών

Πήραν «φωτιά» τα τέλη ελλιμενισμού σκαφών

0

Από 7 ευρώ το μέτρο στα 30 ευρώ με το νέο ΦΕΚ –  Τα παράπονα αλιέων για το Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων σε επερώτηση στο περιφερειακό συμβούλιο από την «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία»   

 

Προέδρος Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων, Φ. Σταυρακάρας: «Ο τιμοκατάλογος ελλιμενισμού ορίζεται  από το υπουργείο Ναυτιλίας. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε»

 

 

 

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο έχει βρεθεί το Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων κυρίως για  τα τέλη ελλιμενισμού και τις υποδομές στα λιμάνια της αρμοδιότητάς του. Ειδικότερα η «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» με επικεφαλής τον κ. Κώστα Κατσιμίγα με επερώτηση που κατέθεσε με τίτλο: «Τι συμβαίνει με το Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων;», ζητά απαντήσεις από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, αλλά και τους αντιπεριφερειάρχες Ξάνθης και Ροδόπης για το αν η διοίκηση της περιφέρειας γνωρίζει και συμφωνεί με την πολιτική του Λιμενικού Ταμείου σ’ ότι  αφορά την αύξηση των τελών ελλιμενισμού αλλά και αν προτίθεται να  χρηματοδοτήσει και με ποιο τρόπο το Λιμενικό Ταμείο προκειμένου αυτό να μπορέσει να αναβαθμίσει τις  υποδομές και τις υπηρεσίες που παρέχει πέρα από τη δυνατότητα προσόρμισης και δεσίματος.

Μεγάλη αύξηση  στα τέλη ελλιμενισμού – Παράπονα αλιέων  

Όπως αναφέρεται  στην επερώτηση: «Πολλά παράπονα έχουν εκφραστεί τελευταία σε βάρος του Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων το οποίο έχει την ευθύνη όλων των λιμένων και αλιευτικών καταφυγίων Ροδόπης και Ξάνθης. Τα παράπονα εντοπίζονται κυρίως για τα υπέρογκα τέλη ελλιμενισμού επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων τα οποία έχουν τριπλασιαστεί, αλλά και των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής οι οποίοι πλέον αποφεύγουν την περιοχή μας και ελλιμενίζονται σε λιμάνια άλλων περιοχών. Αυτό συμβαίνει με τα ελληνόκτητα σκάφη, ενώ τα σκάφη  άλλων ιδιοκτητών, πλην Ελλήνων, πολλές φορές προτιμούν να ελλιμενιστούν σε τουρκικά καταφύγια καθ’ όσον η Τουρκία στην Προποντίδα, έχει δημιουργήσει πολλές μαρίνες με πολύ χαμηλά τέλη και καλύτερες υπηρεσίες.

Όπως είναι γνωστό τα λιμάνια στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης υπάγονται  στο Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων, διότι το μοναδικό λιμάνι στους δυο Νομούς που διαθέτει λιμεναρχείο είναι το Λιμάνι του Πόρτο Λάγος, το οποίο ανήκει διοικητικά στον Δήμο Αβδήρων.

Τα τέλη ελλιμενισμού στις περιοχές ευθύνης των Λιμενικών Ταμείων καθορίζονται με ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας και ισχύουν για όλη την Ελλάδα εκτός από τα λιμάνια που την αρμοδιότητα τους έχουν Οργανισμοί Λιμένα, όπως στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη. Εκεί τα τέλη ελλιμενισμού καθορίζονται από τα ΔΣ των Οργανισμών και είναι πολύ μικρότερα από τα τέλη που ορίζει η ΚΥΑ τα οποία είναι δυσβάστακτα και με μηδενικό ανταποδοτικό όφελος. Όπως μας καταγγέλθηκε το Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων πραγματοποίησε εργασίες φωτισμού και άλλων υποδομών μόνο στο Αλιευτικό καταφύγιο Αβδήρων, αγνοώντας τα άλλα αλιευτικά  καταφύγια των δύο Νομών. Μάλιστα λέγεται ότι στο Φανάρι τους λογαριασμούς του ηλεκτροφωτισμού πληρώνει ακόμη ατύπως ο Δήμος Κομοτηνής. Στη δε περίπτωση της διάνοιξης του στομίου του αλιευτικού καταφυγίου Ιμέρου τη δαπάνη πλήρωνε εδώ και χρόνια η Νομαρχία Ροδόπης και τώρα η Περιφέρεια ΑΜΘ.

Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλουν αλιείς και ιδιοκτήτες σκαφών, τα λιμάνια και λιμενικά καταφύγια αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων έχουν αφεθεί στην τύχη τους και στις εκ της κατασκευής αντοχές τους, ενώ είναι βρώμικα, αφώτιστα  και απεριποίητα, ενώ δεν παρέχουν καμία σοβαρή υπηρεσία (Pillars για παροχή ύδατος, ρεύματος, wi-fi, αλλά και χώρων υγιεινής, δυνατότητα τροφοδοσίας με καύσιμα κλπ). Είναι γεγονός πως σε άλλες περιοχές, τα Λιμενικά Ταμεία, με τα ίδια τέλη ελλιμενισμού, προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες και καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, διότι σαφέστατα τα τέλη εισπράττονται σε ανταπόδοση παρεχόμενων υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση είναι ζοφερή και τα παράπονα αλιέων και ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής είναι πολλά.

Και ασφαλώς εκτός από τους αλιείς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες και τους ολίγους εναπομείναντες ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής θύμα αυτής της κατάστασης είναι ο τουρισμός, οι επαγγελματίες που βιοπορίζονται από αυτόν και η τοπική και εθνική οικονομία».

Προέδρος Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων, Φ. Σταυρακάρας: «Ο τιμοκατάλογος ελλιμενισμού ορίζεται  από το υπουργείο Ναυτιλίας. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε»

Το  «Ε» απευθύνθηκε στον πρόεδρο  του Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων κ. Φώτη Σταυρακάρα ο οποίος και επιβεβαίωσε ότι τα Λιμενικά Ταμεία είναι ΝΠΔΔ και ο τιμοκατάλογος με τα τέλη ελλιμενισμού καθορίζεται από το υπουργείο Ναυτιλίας και δεν μπορεί να παρέμβει το Λιμενικό Ταμείο: «Δεν είμαστε Οργανισμός Λιμένος αλλά Λιμενικό Ταμείο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να παρέμβουμε στα τέλη ελλιμενισμού: «Έχουν αυξηθεί αλλά ο τιμοκατάλογος ορίζεται από το υπουργείο με βάση το μήκος των σκαφών. Έχουμε θέσει το θέμα στο υπουργείο αλλά δεν μπορούμε να παρέμβουμε και να μειώσουμε τις τιμές».

Σ’ ότι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν τι υποδομές ο κ. Σταυρακάρας σημείωσε πως έχουν εγκρίσεις από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ύψους 980.000 ευρώ και του υπουργείου Ναυτιλίας και πως θα γίνουν παρεμβάσεις σ’ όλα τα λιμάνια αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Τα τέλη ελλιμενισμού στο ΦΕΚ 25/7/2014 και τα ισχύοντα τέλη με ΦΕΚ 8/7/2021

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Με χτυπήματα στην πλάτη» επέστρεψαν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το «θεαθήναι» – Φωνάζουν για  την αδικία …