Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1 εκ. ευρώ για την μελέτη της Ν.Α. πτέρυγας του «Π»

1 εκ. ευρώ για την μελέτη της Ν.Α. πτέρυγας του «Π»

0

Πήρε «πράσινο φως» από την Οικονομική επιτροπή – Τι συμβαίνει με το βόρειο τμήμα που έχει παραχωρηθεί στο ΙΘΤΠ  – Σε εξέλιξη προσπάθεια ένταξης σε πρόγραμμα της Περιφέρειας

 

Αντιπλημμυρικά έργα 850.000 ευρώ στα ορεινά χωριά του δήμου Ξάνθης

 

Μια μελέτη με αντικείμενο παρεμβάσεις αποκατάστασης και στατικής ασφάλειας  στην Ανατολική και την Νότια πλευρά της Καπναποθήκης «Π» έχει πάρει  το «πράσινο φως» από την  οικονομική επιτροπή του  δήμου Ξάνθης στην συνεδρίαση της Τρίτης 6/9. Πρόκειται για την α’ φάση του διαγωνισμού που αφορά στον ορισμό των τεχνικών χαρακτηριστικών και την διαδικασία προκήρυξης  διαγωνισμού για την ανάδειξη μελετητή.

1.039.000 ευρώ (+ΦΠΑ) για την Ανατολική και Νότια πτέρυγα της καπναποθήκης Π

Διευκρινιστικά να σημειώσουμε ότι όλη η καπναποθήκη «Π» είναι ιδιοκτησία του δήμου Ξάνθης και μόνο η βόρεια πτέρυγα έχει παραχωρηθεί για  χρήση και με συγκεκριμένους όρους στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και  Παράδοσης. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος  τεχνικών έργων κ. Γιάννης Ζερενίδης η μελέτη αυτή αφορά κυρίως παρεμβάσεις για την στατικότητα, ηλεκτροφωτισμό και  πυρασφάλεια του Ανατολικoύ και του νότιου τμήματος, ενώ το εξωτερικό κέλυφος θα παραμείνει ως έχει.  Να σημειώσουμε ότι  σ’ αυτό το τμήμα στεγάζεται η Πολεοδομία ενώ μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αποκατάστασης εξετάζονται και άλλοι τρόποι χρήσης.

Τι συμβαίνει με το βόρειο τμήμα που έχει παραχωρηθεί στο ΙΘΤΠ  – Σε εξέλιξη προσπάθεια ένταξης σε πρόγραμμα της Περιφέρειας

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ανδρέας Ματζάκος, Διευθυντής του  ΙΘΤΠ όλη η βόρεια πτέρυγα του «Π» έχει  παραχωρηθεί από τον δήμο Ξάνθης το 2000 για χρήση. Στους όρους παραχώρησης ήταν και έργα αποκατάστασης σ’ όλη την πτέρυγα. Πρόκειται για ένα πολυδάπανο έργο και έκτοτε το ΙΘΤΠ έχει  επιδοθεί σ’ έναν αγώνα δρόμου για τις απαραίτητες εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και την ανεύρεση προγράμματος χρηματοδότησης. Εδώ και 22 χρόνια κατάφερε να ενταχθεί σε πρόγραμμα  για να καταστήσει λειτουργικό αυτό το κομμάτι που χρησιμοποιείται. Για το υπόλοιπο ο αγώνας συνεχίζεται, όπως ανέφερε ο  κ. Ματζάκος και πως είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια να ενταχθεί σε πρόγραμμα της Περιφέρειας για να γίνει η αποκατάσταση και του υπόλοιπου τμήματος της βόρειας πλευράς.

Για την ιστορία

Η Καπναποθήκη Οθωμανικού Μονοπωλίου «Ρεζή» είναι βιομηχανικό κτήριο το οποίο χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα και βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Καπνεργατών, Παύλου Μελά και Αναξάρχου (δίπλα από το σημερινό ΚΤΕΛ της Ξάνθης) στην Ξάνθη. Η Ξάνθη τέλος 19ου και αρχές 20ου αιώνα ήταν μεγάλο καπνοπαραγωγικό κέντρο και στην ίδια την περιοχή διατηρούνται μέχρι σήμερα διάφορα κτήρια τα οποία σχετίζονται με την επεξεργασία καπνού. Η καπναποθήκη έχει σχήμα Π με εξωτερικές λιθόκτιστες τοιχοποιίες και πατώματα και στέγες από ξύλο. Σήμερα διατηρείται σε μέτρια κατάσταση. Το κτήριο ανοικοδομήθηκε τέλη 19ου αιώνα (ίσως το 1890) από το Οθωμανικό Μονοπώλιο Καπνού Régie Co Intéressée des Tabacs de l’ Empire Ottoman γνωστό και ως Ρεζή το οποίο είχε έδρα στην Κωνσταντινούπολη και ιδρύθηκε το 1884. Στο κτήριο αυτό στεγάστηκε Οθωμανικό Μονοπώλιο Καπνού μέχρι το 1912 όταν η πόλη καταλήφθηκε από τους Βουλγάρους. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Καπνού, τη Νομαρχία Ξάνθης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σήμερα χρησιμοποιείται από τον Δήμο Ξάνθης για πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ από το 2002 στη βόρεια πτέρυγα στεγάζεται  το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Αντιπλημμυρικά έργα 850.000 ευρώ στα ορεινά χωριά του δήμου Ξάνθης

Ένα έργο μεγάλης σημασίας για  την αντιπλημμυρική θωράκιση των ορεινών οικισμών του δήμου Ξάνθης όπως Δαφνώνα, Νεοχωρίου, Γέρακα και Μ. Ευμοίρου» βρίσκεται  σε φάση διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου. Η οικονομική ενέκρινε την συγκρότηση της επιτροπής που θα επιλέξει τον ανάδοχο του διαγωνισμού. Το έργο είναι προϋπολογισμού 850.000 ευρώ και αφορά κυρίως αντιπλημμυρικά έργα με σημειακές παρεμβάσεις σε γεφύρια, αντιπλημμυρική θωράκιση χειμάρρων,  κατάργηση επικίνδυνων ιρλανδικών διαβάσεων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Το ΙΘΤΠ αναζητεί πρόγραμμα χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του εναπομείναντος τμήματος της βόρειας πτέρυγας που του έχει παραχωρηθεί από το δήμο
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…