Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: 1220 παιδιά με πλήρη φάκελο εκτός ΚΔΑΠ και βρεφονηπιακών στο Δ. Ξάνθης

ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: 1220 παιδιά με πλήρη φάκελο εκτός ΚΔΑΠ και βρεφονηπιακών στο Δ. Ξάνθης

0

Ένα στα τρία παιδιά πανελλαδικά με πλήρη φάκελο μένει χωρίς voucher για ΚΔΑΠ

Η κυβέρνηση ενημερώνει ότι κανένα παιδί δεν έμεινε εκτός βρεφονηπιακού σταθμού, ενώ θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση σε συνδυασμό με τη νέα κατανομή vouchers για ΚΔΑΠ από τη νέα χρονιά

Μεγάλη αναταραχή συνόδευσε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δικαιούχων για τα voucher σε ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΑμεΑ και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Και μπορεί μεν, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, να μην έμεινε κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού, ωστόσο, ένα στα τρία παιδιά πανελλαδικά παρότι είχε πλήρη φάκελο έμεινε χωρίς τη δυνατότητα φοίτησης δωρεάν σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών .

Τη διαμαρτυρία των γονέων μεταφέρει με κριτική το τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, σημειώνοντας ότι: «1.220 παιδιά με πλήρη φάκελο έμειναν εκτός βρεφονηπιακών και ΚΔΑΠ στο Δ. Ξάνθης  σε σύνολο 3.241 αιτήσεων».

Έντονη κριτική από τη ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ: «οι προσπάθειες της κ. Μιχαηλίδου να δείξει ότι φέτος διατέθηκαν  περισσότερα vouchers, είναι καταδικασμένες, αφού διαψεύδονται από τους αριθμούς που επίσημα ανακοίνωσε η ΕΕΤΑΑ: 284.487 αιτήσεις υποβλήθηκαν στο ενιαίο πρόγραμμα Βρεφονηπιακών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ. Απορρίφθηκαν ως ελλιπείς 30.302 (ποσοστό 10,65%). Από τις 254.185 πλήρεις αιτήσεις εγκρίθηκαν οι 169.978 και έμειναν χωρίς το πολυπόθητο voucher 84.207 (ποσοστό 33,12%). Το  2019 ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε voucher σε όλα τα παιδιά με πλήρεις φακέλους διότι έβαλε στο πρόγραμμα 280 εκ. €, από τα οποία 220 εκ. από τον κρατικό π/υ. Μέσα σε 4 χρόνια, δηλαδή, και εν μέσω μνημονίων και αυστηρής επιτήρησης  ο ΣΥΡΙΖΑ διπλασίασε τα vouchers για τα παιδιά από 79.000  που το 2015 του παρέδωσε η ΝΔ σε 155.000 το 2019.

Φρόντισε, δε τα αποτελέσματα να ανακοινωθούν εγκαίρως, στις 15 Ιουλίου, προκειμένου κάθε οικογένεια να προχωρήσει στον προγραμματισμό της. Κάτι που αγνοεί, επίσης, η κοινή γνώμη είναι ότι από τα 53.700 vouchers, για βρεφικούς σταθμούς, σχεδόν τα μισά είναι χωρίς αντίκρισμα, διότι δεν υπάρχουν αντίστοιχες θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας το πρόβλημα, εξασφάλισε από το 2018,  15 εκ. από τον κρατικό π/υ, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις σε δημοτικούς βρεφικούς σταθμούς»

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά: καθολικό σύστημα υποστήριξης του παιδιού και κάθε εργαζόμενης και άνεργης μητέρας, με την ενίσχυση του συστήματος των βρεφονηπιακών σταθμών  και τη δημιουργία νέων θέσεων, σε καινούργιους δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς,  διπλασιασμό του επιδόματος παιδιού για τα 4 πρώτα χρόνια της ζωής του και την παροχή δωρεάν γεύματος στο σχολείο και δωρεάν πρόσβασης στον αθλητισμό και στον πολιτισμό, για όλα τα παιδιά του δημοτικού, είτε εντός του σχολείου είτε μέσω παροχής ειδικού voucher, για εκτός σχολείου, αθλητικές και πολιτισμικές δραστηριότητες.

Για πρόσθετη χρηματοδότηση από το νέο έτος για τα ΚΔΑΠ μιλά το υπουργείο Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του επισημαίνει ότι για την περίοδο 2022-2023, λαμβάνουν voucher 111.000 παιδιά που θα πάνε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ο αντίστοιχος αριθμός voucher για το 2021, ήταν 97.000 ενώ το 2019 ο αριθμός των παιδιών που έλαβαν voucher ανέρχονταν στα 84.000 (αύξηση 32 %). Ακόμη τονίζει ότι, στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, voucher λαμβάνουν όλα τα παιδιά με αναπηρία ανεξαρτήτως του εισοδήματος της οικογένειάς τους. Φέτος έχουμε περί τα 9.000 παιδιά, τη στιγμή που ο αντίστοιχος αριθμός για το 2019 ήταν 4.500, αύξηση που αγγίζει το 50%.. Ειδικά δε για την περίπτωση των ΚΔΑΠ, ενημερώνει ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με τέσσερις τρόπους:

Πρώτον, με τη διάθεση πρόσθετου ειδικού κονδυλίου 5 εκατ. ευρώ που αναμένεται να δοθεί μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΕΕΤΑΑ.

Δεύτερον, με τη νέα κατανομή αδιάθετων vouchers στις αρχές του 2023

Τρίτον, με επιπλέον ενίσχυση από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ώστε να χορηγηθούν πάνω από 10.000 vouchers για τις συγκεκριμένες δομές.

Τέταρτον, με την επέκταση του ολοήμερου σχολείου.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…