Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μεγάλη κίνηση στα φαρμακεία της Ξάνθης για τον προσωπικό γιατρό

Μεγάλη κίνηση στα φαρμακεία της Ξάνθης για τον προσωπικό γιατρό

0

Σε έξαρση η γρίπη – Ήλθαν τα νέα εμβόλια της γρίπης   – Ανοιχτή η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορωνοϊού για τους άνω των 60

 

 

Σε ύφεση ο κορωνοϊός στην Ξάνθη – Πολλά κρούσματα δεν δηλώνονται

Μεγάλες ελλείψεις σε ινσουλίνη, εισπνεόμενα αντιεπιληπτικά φάρμακα

 

 

Μεγάλη προσέλευση παρατηρείται στα φαρμακεία της Ξάνθης, όχι όμως όπως άλλοτε για την διενέργεια rapid test ή για την αγορά ή ακόμη για ραντεβού για εμβόλιο αλλά για την εγγραφή σε προσωπικό γιατρό.

Προσέρχονται στα φαρμακεία για να βρουν προσωπικό γιατρό

Ουρά κάνουν οι συμπολίτες μας κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες που δεν έχουν ευκολία πρόσβασης στο σύστημα ώστε να εγγραφούν στην λίστα προσωπικού γιατρού. Υπενθυμίζουμε ότι δόθηκε αυτή η δυνατότητα στα φαρμακεία όπως άλλωστε και οι άλλες αρμοδιότητες που αφορούν την πανδημία που προαναφέρθηκαν. Όπως μας ενημερώνει η πρόεδρος του συλλόγου Φαρμακοποιών Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα οι φαρμακοποιοί πρόθυμα εξυπηρετούν τους πελάτες τους: «Έχουμε μεγάλη προσέλευση. Έρχονται με το ΑΜΚΑ τους και την ταυτότητά τους, μπαίνουμε στο σύστημα, τους ενημερώνουμε για τους διαθέσιμους γιατρούς και επιλέγουν ποιον θέλουν και στην συνέχεια κάνουμε εγγραφή στην λίστα αν υπάρχει  διαθεσιμότητα. Στην Ξάνθη είναι μόνο 7 ιδιώτες που έχουν μπει στο σύστημα. Συνολικά είναι περίπου 50 γιατροί από τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ. Κάποιοι είναι ήδη δηλωμένοι σε οικογενειακό γιατρό όποτε δεν χρειάζεται να γίνει αλλαγή. Πρέπει όλοι να εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό γιατί διαφορετικά θα έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις. Τα παιδιά κάτω των  16 εγγράφονται στον γιατρό του γονέα – κηδεμόνα του».

Σε έξαρση η γρίπη – Ήλθαν τα νέα εμβόλια

kalfa kontino

Κρούσματα γρίπης παρατηρήθηκαν φέτος από τον Αύγουστο! Όπως λέει η κα Κάλφα αυτή τη στιγμή ο ιός της γρίπης …κυκλοφορεί και παρατηρείται έξαρση των περιστατικών. Τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά του κορωνοϊού και μόνο αν κάνει κάποιος επανειλημμένα τεστ και βγουν αρνητικά θα αποκλειστεί η περίπτωση του κορωνοϊού: «Έχουν έλθει τα νέα εμβόλια κατά της γρίπης αλλά δεν ξεκίνησε ακόμη η διάθεσή τους παρότι έχει παρατηρηθεί έξαρση της γρίπης».

Σε ύφεση ο κορωνοϊός στην Ξάνθη – Πολλά κρούσματα δεν δηλώνονται

Σ’ ότι αφορά τα κρούσματα κορωνοϊού η κα Κάλφα είπε πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ύφεση. Όμως πρόσθεσε πως παρατηρείται μία γενική χαλάρωση και  παράλληλα έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις  με πρόσφατες τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και ως εκ τούτου αναμένεται μια αύξηση των κρουσμάτων. Αλλά σημείωσε: «Δεν έχουμε σαφή εικόνα για τα κρούσματα γιατί πολλά δεν δηλώνονται και κυκλοφορούν αναμεσά μας. Είτε είναι ασυμπτωματικοί είτε το περνούν χωρίς να το δηλώσουν ή ακόμη έχοντας συμπτώματα δεν κάνουν τεστ. Θεωρώ ότι με βάση αυτά τα δεδομένα τα πράγματα θα είναι απολύτως διαχειρήσιμα τον χειμώνα. Εξάλλου έχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία».

Ανοιχτή η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορωνοϊού για τους άνω των 60

Να σημειώσουμε ότι από τις 12/9 είναι ανοικτή η πλατφόρμα emvolio.gov.gr όπου κλείνονται τα ραντεβού για την νέα αναμνηστική δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορωνοϊού της παραλλαγής Όμικρον και οι πολίτες άνω των 60 μπορούν να κλείνουν ραντεβού.

Μεγάλες ελλείψεις σε ινσουλίνη , εισπνεόμενα αντιεπιληπτικά φάρμακα

Αυτό που τείνει να μην είναι διαχειρήσιμο είναι οι μεγάλες ελλείψεις στα φάρμακα. Όπως επισημαίνει η κα Κάλφα παρατηρείται μεγάλη  έλλειψη σε ινσουλίνη και εισπνεόμενα και τα αντιεπιληπτικά και οι φαρμακοποιοί κάνουν αγώνα δρόμου για να τα βρουν για τους ασθενείς πελάτες τους. Μάλιστα ιδιαίτερα για την ινσουλίνη ενημερώθηκαν ότι μετά τις 10 Οκτωβρίου θα στείλει η εταιρεία που την παράγει.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…