Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Χωρίς πανεπιστημιακή αστυνομία το ΔΠΘ

Χωρίς πανεπιστημιακή αστυνομία το ΔΠΘ

0

Ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας με 575.000 ευρώ – Ανάδοχος εντός 2023 για το Κέντρο Αριστείας του ΔΠΘ στην Ξάνθη

 

700 νέες κλίνες σε εστίες Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης- «Λίφτινγκ» στις εστίες της Ξάνθης – Σε εξέλιξη ανακατασκευή εστιών στα Κιμμέρια  – Πλήρες αδιέξοδο με την δωρεάν μεταφορά φοιτητών

 

 

 

Διαψεύδονται οι «Κασσάνδρες» που προμήνυαν συρρίκνωση του ΔΠΘ. Αντίθετα το Θρακιώτικο Πανεπιστήμιο αναβαθμίζει τις υποδομές του και «εμπλουτίζεται» με νέα έργα και στις τρεις πόλεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μέσα στο 2023 θα «τρέξουν» έργα ύψους 133 εκ. ευρώ!

700 νέες κλίνες σε εστίες σε  Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη- «Λίφτινγκ» στις εστίες της Ξάνθης

Με αφορμή την εξαγγελία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως ότι θα δημιουργηθούν σύγχρονες φοιτητικές εστίες σε 5 πανεπιστήμια της χώρας μεταξύ των οποίων και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με την κατασκευή 700 κλινών, ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Φώτης Μάρης μιλώντας στο «Ε» διευκρίνισε ότι πρόκειται για το έργο ΣΔΙΤ που βρίσκεται στη β’ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου: «Θα κατασκευαστούν φοιτητικές εστίες 350 κλινών στην Αλεξανδρούπολη και  350 στην Κομοτηνή μαζί με φοιτητικά εστιατόρια αντίστοιχα και Βιβλιοθήκη στην Κομοτηνή».

Σε εξέλιξη ανακατασκευή εστιών στα Κιμμέρια – Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση των παλιών εστιών 35 κλινών για τους μεταπτυχιακούς

Σ’ ότι αφορά στην Ξάνθη: «Το ΔΠΘ στην Ξάνθη διαθέτει 550 κλίνες και ήδη έχει ξεκινήσει η ανακατασκευή τους ενώ ολοκληρώθηκε το  έργο ανακαίνισης της μικρής φοιτητικής εστίας 35 κλινών για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές».

Στην Ξάνθη το Κέντρο Αριστείας του ΔΠΘ

Η Ξάνθη όμως θα φιλοξενήσει το μοναδικό Κέντρο Αριστείας που θα ιδρυθεί στο ΔΠΘ σε μια έκταση 12.000 τ.μ. στη Πανεπιστημιούπολη στα Κιμμέρια. Να σημειώσουμε ότι η ανάδειξη Κέντρων Αριστείας στην ανώτατη εκπαίδευση έχει θεσμοθετηθεί προκειμένου να εξυπηρετεί τον στόχο επιβράβευσης και υποστήριξης βέλτιστων πρακτικών ποιότητας και καινοτομίας στα Α.Ε.Ι.

Όπως ανέφερε ο κ. Μάρης το Κέντρο Αριστείας θα χρηματοδοτεί από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόσθεσε δε ότι μέσα στο 2023 θα αναδειχθεί ανάδοχος και για τα έργα ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές εστίες και για το Κέντρο Αριστείας, έργα που συνολικά ανέρχονται σε 133 εκ. ευρώ.

Ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας αλλά χωρίς πανεπιστημιακή αστυνομία το ΔΠΘ

Αναφορικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία που έχει θεσμοθετηθεί και μάλιστα έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε άλλα πανεπιστήμια ο κ. Μάρης είπε ότι το ΔΠΘ θα ενισχύσει την ασφάλεια και την προστασία των υποδομών του με το υπάρχον προσωπικό φύλαξης που διαθέτει και όχι με πρόσθετο προσωπικό. Ωστόσο όπως σημείωσε είναι προς δημοπράτηση μελέτες προϋπολογισμού 80.000 ευρώ για την υλοποίηση αυτής της δράσης που περιλαμβάνει εξοπλισμό (περιφράξεις, μπάρες κ.λ.π.) προϋπολογισμού 490.000 ευρώ. Συνολικά το ΔΠΘ θα δημοπρατήσει 575.000 ευρώ για έργα και εξοπλισμό.

Καμμιά εξέλιξη με την δωρεάν  μεταφορά των φοιτητών – Πλήρες αδιέξοδο

Όπως ανέφερε ο κ. Μάρης δεν υπάρχει εξέλιξη στο θέμα της δωρεάν μεταφοράς των φοιτητών σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόβλημα προέκυψε από τα αστικά ΚΤΕΛ που έκαναν τις μεταφορές αρνούνται σήμερα να παρατείνουν τις συμβάσεις που έληξαν 31/8/2022 μέχρι τέλος του χρόνου και παρότι το ΔΠΘ έχει αυξήσει κατά 30% το κονδύλι δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει η δωρεάν μεταφορά και να έχει δημιουργηθεί αδιέξοδο ενώ είναι αμφίβολο αν θα υπάρχει ενδιαφέρον και στο νέο διαγωνισμό που θα ξεκινήσει στην αρχή της νέας χρονιάς.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…