Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Κάνουν θραύση τα ξανθιώτικα αμύγδαλα  

Κάνουν θραύση τα ξανθιώτικα αμύγδαλα  

0

Καρποφόρησαν οι αμυγδαλιές μετά από τρία χρόνια ακαρπίας – Πολύ και ποιοτικό αμύγδαλο – Έως και 10 ευρώ πωλείται η «ψίχα» στην λιανική

 

Πολλή και ποιοτική και η παραγωγή φουντουκιών

 

Γέμισε …μύγδαλα φέτος η Ξάνθη καθώς είναι πρώτη χρονιά που καρποφόρησαν οι αμυγδαλεώνες που έχουν φυτευτεί από το 2018, κάτι που δεν έγινε τα τρία χρόνια που μεσολάβησαν λόγω αντίξοων κλιματικών συνθηκών και κυρίως παγετού.

Καρποφόρησαν οι αμυγδαλιές – Πολύ και ποιοτικό αμύγδαλο

Ο αμυγδαλεώνας στην Ξάνθη αριθμεί 3.500 στρέμματα και όπως αναφέρει ο προϊστάμενος της ΔΟΑΚ της Π.Ε. Ξάνθης κ. Ανδρέας Καμαριανάκης η καλλιέργεια δεν είναι συμβολαιακής γεωργίας και ως εκ τούτου το προϊόν διατίθεται ελεύθερα στην αγορά: «Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η περίοδος της συγκομιδής του αμύγδαλου. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που έχει καρπό αφού τις προηγούμενες χρονιές λόγω των όψιμων παγετών είχαμε καταστροφές. Είναι μια πολύ αποδοτική καλλιέργεια που έχει καλές τιμές αλλά στην Ξάνθη δεν είναι οργανωμένη. Είναι σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Και στην περιοχή μας οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τις όψιμες ποικιλίες όχι τις πρώιμες που προτιμώνται στην ξένη αγορά», αναφέρει ο κ. Καμαριανάκης.

«Αλμυρές» τιμές!

Αυτή η παραγωγή διατίθεται στην αγορά της Ξάνθης και όπως φαίνεται πιάνει καλή τιμή. Ειδικότερα με το κέλυφος πωλείται 2 ευρώ το κιλό ενώ καθαρισμένο (ψίχα) 7 – 8 ευρώ και στην λιανική έως και 10 ευρώ το κιλό. Να σημειώσουμε ότι οι παραγωγοί διαθέτουν αμύγδαλα μ’ αυτές τις τιμές στην αγορά της Ξάνθης.

Καρύδια και ρόδια και ελιές τον Οκτώβριο

Η περίοδος συγκομιδής των καρυδιών όπως και των ροδιών ξεκινά μέσα Οκτωβρίου. Να σημειώσουμε πως η καλλιέργεια καρυδιών αριθμεί επίσης 3.500 στρέμματα στην Ξάνθη: «Δεν είναι έτοιμα ακόμη ούτε τα ρόδια ούτε τα καρύδια. Όσον αφορά τα ελαιόδεντρα είναι γεμάτα καρπό. Όλα δείχνουν ότι θα έχει καλή παραγωγή. Το ίδιο συνέβη  και με τα σταφύλια. Η παραγωγή ήταν καλή γιατί δεν είχαμε όψιμους παγετούς. Μόνο στον δήμο Τοπείρου είχαμε καταστροφές από τους παγετούς στα ακτινίδια και στους αμπελώνες αλλά και σε δενδροκαλλιέργειες» επισημαίνει ο κ. Καμαριανάκης.

Πολλή και ποιοτική  και η παραγωγή φουντουκιών

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά καρποφορίας των φουντουκιών που έχουν  φυτευτεί στην Ξάνθη με συμβολαιακή γεωργία σε 1.800 στρέμματα. Η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί σε 300 στρέμματα και όπως αναφέρει ο κ. Καμαριανάκης έχει εξαιρετικά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά: «Η συγκομιδή πήγε υπέρ του δέοντος καλά και το προϊόν έχει πολλά καλά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καμπάνια δωρεάν προληπτικών γυναικολογικών εξετάσεων σε χωριά του δήμου Αβδήρων

Εντός Μαΐου εξετάσεις σε Ν. Κεσσάνη, Πόρτο Λάγος, Κουτσό, Γενισέα και Μαγικό   Στο πλ…