Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η ακρίβεια «κόβει» το ψωμί

Η ακρίβεια «κόβει» το ψωμί

0

Μεγάλη μείωση στην κατανάλωση ψωμιού στην Ξάνθη – Οι τεράστιες αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο και αλεύρι φταίνε για την αύξηση στην τιμή του ψωμιού

 

Αρτοποιοί Ξάνθης, Μ. Μαλιαρουδάκη: «Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές αλλά είναι πολύ μεγάλες οι αυξήσεις…» –  Έρχονται λουκέτα στους φούρνους της γειτονιάς

 

«Κόβουν» και το ψωμί οι Ξανθιώτες στο πλαίσιο της οικονομίας που επιχειρούν τα περισσότερα νοικοκυριά για να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες αυξήσεις σ’ όλο το διατροφικό φάσμα, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη και έχει ως γενεσιουργό αιτία τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι τεράστιες αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο και αλεύρι φταίνε για την αύξηση στην τιμή του ψωμιού

Όπως αναφέρει το μέλος του ΔΣ του σωματείου αρτοποιών Ξάνθης κα Μαριάνθη Μαλιαρουδάκη η κατανάλωση του ψωμιού έχει μειωθεί πολύ από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης και αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση της ενέργειας καθώς η μεγάλη επιβάρυνση στο κοστολόγιο παραγωγής που διαμορφώνουν την τελική τιμή του ψωμιού είναι από το ρεύμα και το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι φούρνοι και στην συνέχεια το αλεύρι και τα εργατικά. Να σημειώσουμε ότι η μέση τιμή της φραντζόλας των 350 γραμμάριων πλέον κοστίζει  1,20 ευρώ ενώ κόστιζε 90 λεπτά, αύξηση κατά 30 λεπτά.

Αρτοποιοί Ξάνθης, Μ. Μαλιαρουδάκη: «Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές αλλά είναι πολύ μεγάλες οι αυξήσεις σε ρεύμα και πετρέλαιο»

«Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές αλλά αυτό είναι αδύνατο. Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Παρότι αυτή τη στιγμή έχουμε στο αλεύρι που είναι χρηματιστηριακό είδος μια συγκράτηση τιμής λόγω της νέας σοδειάς ωστόσο δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα. Έχουμε φτάσει να κάνουμε αυξήσεις έως και 20% για να ανταπεξέλθουμε παρότι κάνουμε προσπάθεια να τις απορροφήσουμε. Αλλά ειδικά στο ρεύμα και στο πετρέλαιο οι αυξήσεις είναι υπέρογκες και δεν μπορούμε να τις απορροφήσουμε», τονίζει η κα Μαλιαρουδάκη.

Μεγάλη μείωση στην κατανάλωση ψωμιού στην Ξάνθη – Τεράστια μείωση στα αρτοσκευάσματα

Το  ψωμί ανέκαθεν ήταν και παραμένει ένα βασικό είδος διατροφής της ελληνικής οικογένειας. Αν και όπως αναφέρει η κα Μαλιαρουδάκη οι νέες τάσεις διατροφής έχουν προκαλέσει μια αποχή από την καθημερινή κατανάλωση. Μεγαλύτερη όμως αποχή έχει φέρει η ακρίβεια: «Ναι έχουμε μεγάλη μείωση της κατανάλωσης. Δεν αγοράζουν ψωμί όπως παλιά ούτε κάθε μέρα. Και είναι φυσιολογικό. Έχουν αυξηθεί όλα τα είδη στο σούπερ μάρκετ που κόβουν απ’ όπου μπορούν για να ανταπεξέλθουν. Δεν συζητάμε βέβαια για τα αρτοσκευάσματα που έχουν τεράστια μείωση. Πολλές νοικοκυρές για οικονομία δεν αγοράζουν αλλά τα φτιάχνουν στα σπίτια τους, πολλές μάλιστα ζυμώνουν κιόλας».

Στα μάρκετ το ψωμί είναι πιο φτηνό γιατί είναι πιο λίγο

Σ’ ότι αφορά το ψωμί στο σούπερ μάρκετ που είναι πιο φτηνό σε σχέση με τους φούρνους  η κα Μαλιαρουδάκη επισημάνει ότι αυτό είναι μια παγίδα: Δεν είναι πιο φτηνό αλλά πιο λίγα γραμμάρια. Το ψωμί του φούρνου είναι πιο φτηνό». Επίσης όπως αναφέρει η αγορά της Ξάνθης δεν δέχτηκε το βουλγάρικο ψωμί παρότι ήταν πιο φτηνό. Στην αρχή έγιναν  εισαγωγές αλλά δεν άρεσε στον κόσμο και τώρα πλέον έχει εκλείψει από την αγορά της Ξάνθης.

Έρχονται λουκέτα στους φούρνους της γειτονιάς

Αντιμέτωποι με λουκέτα είναι οι αρτοποιοί της Ξάνθης. Όπως αναφέρει η κα Μαλλιαρουδάκη η κατάσταση αυτή και κυρίως η αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει έχει προκαλέσει οικονομική δυσπραγία σε πολλούς φούρνους με αποτέλεσμα ο κλάδος στην Ξάνθη να περνάει κρίση και να είναι έτοιμοι για λουκέτα αρκετοί φούρνοι.

Τα στοιχεία της Eurostat για  το ψωμί: Το ψωμί πιο ακριβό από ποτέ στην Ευρώπη – 20% η αύξηση στην χώρα μας

Η τιμή του σταριού αυξάνεται από τον Φεβρουάριο, όταν λόγω του πολέμου διακόπηκαν οι εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας επί μήνες ενώ περιορίστηκαν και οι εξαγωγές λιπασμάτων επειδή οι Ρώσοι παραγωγοί έχασαν την πρόσβαση στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να στέλνουν αμμωνία σε όλον τον κόσμο.

Η μέση τιμή του ψωμιού στην ΕΕ ήταν κατά 18% υψηλότερη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, με βάση στοιχεία της Eurostat. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η Eurostat ξεκίνησε να κρατά στατιστικά στοιχεία. Τον Αύγουστο του 2021 η μέση τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφονται στην Ουγγαρία και τη Λιθουανία, με 66% και 33% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην 11 θέση, με την αύξηση να ξεπερνά το 20%.

Οι χαμηλότερες καταγράφονται στη Γαλλία (8%), την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (10%).

Την Παρασκευή η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών, στο 9,1% τον Αύγουστο, λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…