Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

0

Να γίνουν έρευνες
Όλα δείχνουν πως δημόσιος απολογισμός για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, για άλλη μια φορά, δεν πρόκειται να γίνει. Όμως, πρέπει να γίνει μια έρευνα για το εάν υπήρξε και σε ποιο επίπεδο κέρδος οικονομικό για την Ξάνθη.
Κατ’ αρχάς, να γίνει γνωστός ο τζίρος των εκδηλώσεων στο σύνολό του. Ένας δεύτερος τομέας είναι ο αριθμός των επισκεπτών των Γιορτών. Δηλαδή, να υπάρχει ένα στοιχείο για τον αριθμό των επισκεπτών, εάν υπήρξε κέρδος οικονομικό και ποιο είναι αυτό συνολικά, κι αν η επένδυση του δήμου έχει θετικό πρόσημο ή όχι.
Όλα αυτά δεν υπολογίστηκαν ποτέ. Όμως κάποτε θα πρέπει να γίνουν.
Γ.Δ.


Μηδενικές εκπτώσεις σε έργα 
Ένα σημαντικό έσοδο έχουν χάσει οι δήμοι από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία που τους στερεί τη δυνατότητα να κάνουν ένα σημαντικό αριθμό έργων. Αν αναρωτηθεί κανείς τι σχέση έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία η απάντηση είναι κι όμως έχει απόλυτη σχέση. Ειδικότερα ο πόλεμος έχει  επιφέρει τεράστια αύξηση στα οικοδομικά υλικά με αποτέλεσμα οι κατασκευαστικές εταιρίες που λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς για έργα των δήμων να δίνουν …μηδενικές εκπτώσεις! Ενώ άλλοτε για παράδειγμα ο  δήμος Ξάνθης για έργα 10 εκ είχε εκπτώσεις 3 εκ και μπορούσε να τα διαθέσει για άλλα έργα τώρα έχει …μηδέν! Πρόσφατο παράδειγμα η πεζογέφυρα Κιμμερίων που μετά δύο άγονους διαγωνισμούς μπαίνει ανάδοχος με διαπραγμάτευση αλλά με …μηδενική έκπτωση. Έχει βλέπετε πολύ σιδηροκατασκευή και  ο σίδηρος έχει πάει  στα ύψη.
Μ.Ξ.


Δύσκολος αγώνας
Οι γιορτές και τα πανηγύρια έχουν πλέον μειωθεί και αυτό προφανώς δυσαρεστεί όλους αυτούς που έχουν φιλοδοξίες με την πολιτική και την αυτοδιοίκηση.
Ήταν μια ευκαιρία να κάνουν τις εμφανίσεις τους, να δηλώσουν την παρουσία τους και να υπενθυμίσουν τις προθέσεις τους. Έστω κι αν έχουμε μπροστά μας 6 μήνες τουλάχιστον για τις βουλευτικές εκλογές.
Έτσι, βουλευτικά γραφεία αλλά και κομματικά ανεβάζουν τους ρυθμούς τους για να προετοιμαστούν έγκαιρα. Κι αυτό, διότι ο αγώνας στις προσεχείς εκλογές με την απλή αναλογική που θα γίνει, θα είναι σκληρός, δύσκολος και αμφίβολος ως προς την αυτοδυναμία. Γι’ αυτό θα χρησιμοποιηθούν όλα τα «εργαλεία» στις εκλογές αυτές.
Γ.Δ.


Μονομερής επιδότηση
Η κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει χωρίς εξαιρέσεις ΟΛΑ τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Σωστό και το επικροτούν όλοι. Όμως, υπάρχει κάτι που οφείλει η κυβέρνηση να εξετάσει οπωσδήποτε και να φροντίσει στην υλοποίησή του.
Συγκεκριμένα, είναι πέραν πάσης λογικής, να μην περιλαμβάνονται στην επιδότηση αυτή οι επαγγελματίες. Μάλιστα εξαιρέθηκαν τον προηγούμενο χειμώνα και είναι άδικο να εξαιρεθούν και τώρα από ένα μέτρο απαραίτητο για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους.
Εν αναμονή λοιπόν για την ικανοποίηση του αιτήματος των επαγγελματιών, του καθόλα δίκαιου και λογικού.
Γ.Δ.


Σκληρό ροκ για 2+1
Άτυπα μεν, τυπικά δε, διανύουμε προεκλογική περίοδο. Μία περίοδο αρκετών μηνών φυσικά αφού οι εκλογές για νέα κυβέρνηση αργούν ακόμη.
Έτσι, τα τρία κόμματα που θα συγκρουστούν σκληρά, Ν.Δ. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έχουν απλωμένα τα ζωνάρια τους και με το παραμικρό ξιφουλκούν.
Μάλιστα το κάνουν με σκληρότητα για να ικανοποιήσουν τα κομματικά τους ακροατήρια.
Μόνο που το «σκληρό ροκ»  σιγά-σιγά χάνει την αποδοχή του, μειώνεται το ακροατήριό του.
Ας το έχουν αυτό υπόψιν τους οι ινστρούχτορες που καθοδηγούν τα κόμματα. Κι αυτό, διότι υπάρχουν και οι άλλοι, λογικοί της μεσαίας τάξης, που δεν ανέχονται κοκορομαχίες, λεκτικές υπερβολές, ψέματα και υποσχέσεις χωρίς βάσεις.
Γ.Δ.


«Πανόπουλο θα λένε και θα κλαίνε»
Το σύνθημα αυτό ακούστηκε όταν έγινε γνωστό πως ο Χρ.Πανόπουλος, πρόεδρος και μεγαλομέτοχος, είχε αποφασίσει, μετά από 30 και χρόνια ν’ αποσυρθεί από τα διοικητικά της ΠΑΕ Ξάνθη. Κάποιοι που γνώριζαν το τι θ’ ακολουθήσει, το προέβλεψαν πως δύσκολα θα βρεθεί νέος επενδυτής του ειδικού οικονομικού στάτους του Πανόπουλου και είπαν την φράση «Πανόπουλο θα λένε και θα κλαίνε».
Δυστυχώς, η επιβεβαίωση ήρθε και μάλιστα ιδιαίτερα γρήγορα. Και το χειρότερο, με μεγάλη και εντυπωσιακή πτώση. Ο νέος μεγαλομέτοχος δυστυχώς, τα διέλυσε όλα, μέχρι και την ομάδα.
Γ.Δ.


Αν μπορεί κι αν θέλει
Τελικά αποδείχθηκε για άλλη μια φορά πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός.
Ο Πάπας εμφανίστηκε ως ο επόμενος σωτήρας, προερχόμενος από τη μακρινή Αυστραλία.
Δυστυχώς ο γάμος που ακολούθησε δε στέριωσε γιατί υπήρχαν σοβαροί λόγοι στην Αυστραλία που τελικά έγιναν και η αιτία του επεισοδιακού διαζυγίου με την ομάδα.
Τα οικονομικά δεδομένα δεν ήταν αυτά που παρουσιάζονταν διότι υπήρχαν εκκρεμότητες με την Εφορία της Αυστραλίας. Τελικά το χρήμα στέρεψε, τα χρέη αυξήθηκαν, λύσεις δεν υπήρχαν για να βοηθήσουν και η ομάδα χθες δήλωσε πως αποχωρεί από το πρωτάθλημα της SL2.
Μετά από αυτή την εξέλιξη τι μένει; Η Ερασιτεχνική κατηγορία, νέο ΑΦΜ και διαγραφή των χρεών. Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει η οικονομική ευχέρεια να γίνει αυτή η υπόθεση της Ερασιτεχνικής κατηγορίας. Επ’ αυτού μπορεί να απαντήσει ο Πάπας και μόνον αυτός, κάτι που μάλλον είναι δύσκολο.
Γ.Δ.


«Οικονομική ενίσχυση του Τύπου»
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας, σε δήλωσή του στην Θεσσαλονίκη, είπε πως θα στηρίξει τον Τύπο οικονομικά. Προφανώς θα εννοούσε και τον επαρχιακό Τύπο.
Ιδού λοιπόν, που έγινε η διαπίστωση ότι ο Τύπος χρειάζεται στήριξη στην χώρα αυτήν. Μόνο που η διαπίστωση η γενική έγινε με καθυστέρηση 3,5 χρόνων. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της διακυβέρνησής του, ουσιαστικά τον επαρχιακό Τύπο, εκτός γνωστών εξαιρέσεων, όχι μόνο δεν τον στήριξε αλλά τον κυνήγησε οικονομικά.
Επομένως, άργησε η πιθανή βοήθεια. Διότι όταν μπορούσε δεν το έκανε και τώρα δηλώνει πως θα υλοποιήσει μια νέα λίστα Πέτσα, η οποία επίσης αδίκησε τα επαρχιακά Μέσα Ενημέρωσης.
-Ισχύει, όπως λένε οι νέοι, πως όλοι είναι ίδιοι και βράζουν στο ίδιο καζάνι. Τον Επαρχιακό Τύπο δεν τον βοήθησαν σχεδόν ποτέ με πράξεις. Μόνο με λόγια, αυτή είναι η αλήθεια.
Γ.Δ.


Ένα+ ένα = 2, σήμερα κανένα
Φίλος της στήλης και τακτικός παρατηρητής και σχολιαστής των περιεχομένων αυτής, μου έθεσε το ερώτημα αυτό στο οποίο όσο κι αν σκέφτηκα δε μπόρεσα ν’ απαντήσω. Ρώτησε λοιπόν «ένα συν ένα ίσον 2 και σήμερα κανένα».
Για να μη σας κρατώ σε αγωνία διαβάστε ποιο είναι το πρόβλημα- ερώτημα που έθεσε.
Ιδού λοιπόν. «Πρώτα επί Ν.Δ. έφτιαξε η ΕΑΣ Ξάνθης ένα εκκοκκιστήριο κοντά στο χωριό Πεζούλα. Δούλεψε λίγα χρόνια κι έκλεισε. Ένας λόγος ήταν τα μεταχειρισμένα και παλιάς τεχνολογίας μηχανήματα. Όταν το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να κερδίσει στις εκλογές τη διοίκηση της ΕΑΣ, η τότε νέα διοίκηση έφτιαξε άλλο ένα εκκοκκιστήριο λίγα χιλιόμετρα πριν από αυτό της Πεζούλας. Αυτό λειτούργησε λιγότερα χρόνια κι έκλεισε. Έτσι, σήμερα από δύο εκκοκκιστήρια που έκανε η ΕΑΣ, δε λειτουργεί κανένα. Τα κτίρια και τα μηχανήματα υπάρχουν, σαπίζουν, τα εκατομμύρια πάνε, πετάχτηκαν σε άχρηστες επενδύσεις, χωρίς μάλιστα να λογοδοτήσει κανείς».
-Κοίτα να δεις τι θυμήθηκε ο συμπολίτης μας…
Γ.Δ.


Τα τρία… φάουλ της Εύας Καϊλή
Εκτός γραμμής ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος η ευρωβουλευτής κα Εύα Καϊλή που ψήφισε κεντροδεξιό συνάδελφό της για γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα όπου ανήκει απείχε της ψηφοφορίας Η στάση της αυτή προκάλεσε έντονη δυσφορία στο ΠΑΣΟΚ γιατί επιπρόσθετα έρχεται λίγο καιρό μετά από τις δηλώσεις της για την υπόθεση των υποκλοπών. Η κα Καϊλή είπε ότι έχει τύχει και σε εκείνη και ότι είναι γενικά ένα πρόβλημα στην Ευρώπη και θεωρήθηκε ότι  υποβαθμίζει το θέμα.
Η ευρωβουλευτής επίσης όπως και ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, δεν πήγε την περασμένη εβδομάδα στη ΔΕΘ για την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ είχε βρεθεί εκεί λίγες ημέρες νωρίτερα, το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων από τον πρωθυπουργό, με αφορμή τη συμμετοχή της ευρωβουλευτή μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη στο συνέδριο του Economist που διεξαγόταν το ίδιο διάστημα στη Θεσσαλονίκη.
Τρία φάουλ σε λίγο καιρό κάτι δείχνουν…Μήπως οι σχέσεις Καϊλή – Ανδρουλάκη περνούν κρίση;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…