Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Δυναμικό comeback για τις γιορτές Παλιάς Πόλης

Δυναμικό comeback για τις γιορτές Παλιάς Πόλης

0

Ικανοποίηση και ευχαριστίες από το δήμαρχο Ξάνθης και τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού  – Θετικό αποτύπωμα στην εστίαση και καφέ  – Θετικός  απολογισμός από την Αστυνομία Ξάνθης

 

Ερυθρός Σταυρός, Ζεκή: «Είχαμε περιστατικά αδιαθεσιών λόγω συνωστισμού. Όλα πήγαν κατ’ ευχήν»

Διίστανται οι απόψεις  των συλλόγων: Για υποτονική προσέλευση και κατανάλωση μιλούν οι Βάτραχοι –  Ομοίως και οι Μικρασιάτες – Ενθουσιασμένοι οι Σαρακατσάνοι . Για τήρηση του ωραρίου μιλούν άπαντες

 

 

 

Έπεσε η αυλαία των γιορτών Παλιάς Πόλης και ο απολογισμός έχει σαφέστατα θετικό πρόσημο και οικονομικό αποτύπωμα τόσο στους συλλόγους, όσο στην εστίαση και στα καφέ – μπαρ της πόλης. Τέσσερα ήταν τα χαρακτηριστικά που επισφράγισαν την επιτυχία τους: α)Η μεγάλη κοσμοσυρροή που σημειώθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών και ιδιαίτερα με τις ημέρες που είχε συναυλίες κατά τις οποίες έγινε το αδιαχώρητο, γεγονός που δείχνει ότι ο θεσμός αντέχει στον χρόνο β)η καλή οργάνωση σε συνδυασμό με τους συνεχείς αστυνομικούς ελέγχους και περιπολίες που απέτρεψε έκτροπα και κινδύνους δημόσιας ασφάλειας, γ)η συνεχής υγειονομική κάλυψη από τον Ερυθρό Σταυρό και τις εθελοντικές ομάδες που αντιμετώπισαν άμεσα τα περιστατικά που προκαλούνται από τον συνωστισμό και δ) τέλος η συμμόρφωση των συλλόγων στην τήρηση του ωραρίου γεγονός που μείωσε την όχληση των κατοίκων της Π. Πόλης και άφησε μια επίγευση επανόδου στην κανονικότητα μετά από δύο χρόνια υποχρεωτικής  αναστολής των γιορτών λόγω πανδημίας αλλά με δυναμική και προοπτική για μετεξέλιξη του θεσμού.

Ικανοποίηση και ευχαριστίες από το δήμαρχο Ξάνθης και τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού

Το τόνο της επιτυχημένης διοργάνωσης δίνει πρώτα ο δήμαρχος της πόλης κ. Μανώλης Τσέπελης σε ευχαριστήριο μήνυμά του όπου σημειώνει: «Οι πρώτες Γιορτές Παλιάς Πόλης, μετά την περιπέτεια δύο ετών με την πανδημία, περνούν στην ιστορία του τόπου μας, γεμίζοντας όλους με χαρά και περηφάνια για την επιτυχή έκβασή τους, αφήνοντας μια γεύση αισιοδοξίας στους συνδημότες και στους επισκέπτες μας, που πλημμύρισαν την πόλη και υπενθύμισαν σε όλους, την εξέχουσα θέση που κατέχει η Ξάνθη στην πολιτιστική ατζέντα της χώρας μας -και όχι μόνο. Η συμβολή, η συνέργεια ανθρώπων και ομάδων ήταν όπως πάντα καταλυτική σε αυτήν την εξέλιξη»

Συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία των γιορτών εκφράζει ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Ηλίας Ασκαρίδης: «Θεωρώ ότι ήταν μια πολύ επιτυχημένη διοργάνωση από κάθε άποψη. Είχαμε πολύ κόσμο καθ’ όλη την διάρκεια των γιορτών. Οι σύλλογοι με τις εκδηλώσεις τους πρόσφεραν άφθονο κέφι στον κόσμο αλλά κόσμο είχαν και τα άλλα μαγαζιά της πόλης. Ευχαριστώ τους συλλόγους, τους εθελοντές μας και όλους όσους στηρίζουν το θεσμό».

Θετικό αποτύπωμα στην εστίαση και καφέ

Το θετικό οικονομικό αποτύπωμα στην εστίαση επιβεβαιώνει η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου: «Είχε περισσότερο κόσμο και από το  2019. Μας θύμισε τις καλές εποχές. Δουλέψαν τα καταστήματα εστίασης και καφέ στην πόλη, αυξήθηκε η κατανάλωση. Θεωρώ ότι ήταν μια θεαματική επανεκκίνηση των γιορτών μας. Είναι ένας θεσμός σημείο αναφοράς μαζί και με το Καρναβάλι μας και τον Φεστιβάλ Πόλης Ονείρων».

Διίστανται οι απόψεις  των συλλόγων: Για υποτονική προσέλευση και κατανάλωση μιλούν οι Βάτραχοι

Ωστόσο διαφορετική είναι ή άποψη δύο συλλόγων ως προς την προσέλευση του κόσμου και ως προς την κατανάλωση. Ειδικότερα όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου «Βάτραχοι»,  Μιχάλης Τσέπελης: «Φάνηκε ότι είχαν λείψει στον κόσμο οι γιορτές Π. Πόλης αλλά η κίνηση δεν ήταν αυτή που αναμέναμε. Για παράδειγμα σε εμάς δεν ήρθαν πολλοί φίλοι μας από τις γειτονικές πόλεις και αυτό θεωρώ ότι οφείλεται αφ’ ενός ότι έχουν αυξηθεί τα καύσιμα και αυτό είναι αποτρεπτικός παράγοντας αλλά και ότι το πρόγραμμα των γιορτών δεν ήταν αρκετά ελκυστικό για την νεολαία και περιορίστηκε μόνο στις μεγαλύτερες ηλικίες.  Το στέκι μας γέμιζε μετά τις 10 κι όχι νωρίτερα όπως άλλες χρονιές. Παρόλα αυτά είμαστε ικανοποιημένοι παρότι ήταν πιο υποτονικά τα πράγματα φέτος». Σ’ ότι αφορά το ωράριο ο κ. Τσέπελης είπε πως ο ι Βάτραχοι το τηρούν πάντα απαρέγκλιτα αλλά πως κάποιοι σύλλογοι έκαναν υπέρβαση ωραρίου με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαμαρτυρίες.

 

Ομοίως και οι Μικρασιάτες

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αποτίμηση του προέδρου του συλλόγου Μικρασιατών κ. Κατσούλη Γιάννη: «Είχε πολύ κόσμο αλλά η κατανάλωση ήταν υποτονική. Ο κόσμος είναι σφιγμένος γιατί έχει να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο χειμώνα. Φάνηκε αυτό στην κατανάλωση. Παρόλα αυτά είμαστε ικανοποιημένοι παρότι ο καιρός δεν βοήθησε ιδιαίτερα καθώς το βράδυ είχε κρύο. Το ωράριο εμείς το τηρήσαμε όπως πάντα με θρησκευτική ευλάβεια. Δεν έκαναν το ίδιο κάποιοι άλλοι σύλλογοι. Επίσης ήταν πολύ σωστή η επιλογή του δήμου να βάλει  σεκιούριτι και να κάνουν περιπολίες στα στέκια. Απέτρεψαν πολλά έκτροπα. Σε μας για παράδειγμα μια κλοπή την τελευταία στιγμή από δύο άτομα που προσπάθησαν όπως αντιληφθήκαμε και απομακρύνθηκαν όταν είδαν την περίπολο.

Ενθουσιασμένοι οι Σαρακατσάνοι

Αντίθετα με τους προλαλήσαντες ο πρόεδρος των Σαρακατσάνων Ξάνθης κ. Μπίκος Γιώργος κάνει λόγο για την καλύτερη διοργάνωση που έγινε ποτέ: «Οι γιορτές μας φέτος ήταν καλύτερες από κάθε άλλη φορά. Είχαν πολύ καλή οργάνωση και πολύ κόσμο. Το στέκι μας ήταν κάθε μέρα γεμάτο. Είχαμε μάθε μέρα ζωντανή ορχήστρα με σημαντικά ονόματα στο παραδοσιακό τραγούδι που χάρισαν πολύ κέφι. Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Είναι αξιοσημείωτο ότι  η νεολαία μας αναζητά το παραδοσιακό τραγούδι αλλά και τα ήθη και τα έθιμα και συμμετέχει σ’ όλες τις εκδηλώσει και στα δρώμενα που παρουσιάζουμε». Σ’ ότι αφορά την τήρηση του ωραρίου ο κ. Μπίκος σημείωσε ότι τηρήθηκε από τον σύλλογο ωστόσο η περιοχή του Λιμνίου που έχει πολύ αέρα σε συνδυασμό με την ζωντανή ορχήστρα ακουγόταν έντονα στην πόλη αλλά πως δεν έγινε υπέρβαση ωραρίου.

Θετικός  απολογισμός από την Αστυνομία Ξάνθης

Από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης επιβεβαιώνουν ότι έγιναν κάποιες συστάσεις σε συλλόγους αναφορικά με την ένταση μετά από καταγγελίες για όχληση και υπήρξε συμμόρφωση. Προσθέτουν δε ότι  σ΄ ότι  αφορά τον απολογισμό από θέματα που χειρίζεται η αστυνομία ήταν θετικός και δεν υπήρξε κάποιο περιστατικό άξιο αναφοράς.

Ερυθρός Σταυρός, Ζεκή: «Είχαμε περιστατικά αδιαθεσιών λόγω συνωστισμού. Όλα πήγαν κατ’ ευχήν»

Αναφορικά δεν με την υγειονομική κάλυψη την οποία είχε αναλάβει το Τμήμα του Ερυθρού Σταύρου, όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης του Ε.Ε.Σ στο Παράρτημα Ξάνθης, Ζεκή Μεμέτ Αλή υπήρξαν κάποια περιστατικά που είναι συνήθη όπου υπάρχει συνωστισμός: «Είχαμε κάποια περιστατικά ξαφνικής  αδιαθεσίας , λιποθυμικών επεισοδίων. Κάναμε και μια διακομιδή στο νοσοκομείο. Επίσης εκδορές, εγκαύματα . Όχι όμως κάτι σοβαρό. Είχε πάρα πολύ κόσμο αλλά έγινε και πολύ καλή προετοιμασία και πολύ καλή οργάνωση από όλες τις υπηρεσίες . Όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία κάθε περιστατικό».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…