Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

0

Ο καιρός γαρ εγγύς
Πρόκειται για τον «χρυσό κανόνα» στην πολιτική, η σωστή αξιοποίηση του χρόνου. Έτσι, όποιο κόμμα αφήνει τον χρόνο να περνάει έτσι αδιάφορα και απρογραμμάτιστα, θα πληρώσει τίμημα βαρύ.
Κάποιοι νομίζουν πως έχουν σημαντικό χρόνο στη διάθεσή τους για να ενεργήσουν ανάλογα και να εμφανίσουν έργο. Κάνουν λάθος, «ο καιρός γαρ εγγύς». Είναι δεδομένος και αμείλικτος ο χρόνος σε όσους δεν τον αξιοποιούν σωστά και έγκαιρα.
Οι εκλογές, κατά δήλωση Μητσοτάκη το 2023, μάλλον την Άνοιξη. Χρόνος λίγος για σωστή προετοιμασία και δουλειά για τον νικηφόρο στόχο.
Γ.Δ.


Προχωράει νικηφόρα
Λίγα λόγια, αρκετή αγάπη και συναίσθημα αρκετό για την αγαπημένη μας Εθνική Ομάδα Μπάσκετ. Η οποία κράτησε σε αγωνία την Κυριακή το βράδυ εκατομμύρια Έλληνες στο παιγνίδι με την Τσεχία.
Αυτή η ομορφιά του μπάσκετ, του αμφίρροπου αγώνα, της τελικής νίκης και δικαίωσης του ταλέντου αυτών των παιδιών, αυτής της ομάδας. Που σήμερα το βράδυ, συνεχίζοντας τους αγώνες της, θ’ αντιμετωπίσει στο Βερολίνο, την ομάδα της Γερμανίας.
Ευχή των φίλων του μπάσκετ αλλά και γενικά όλων των Ελλήνων, για μια νέα νίκη.
Το αξίζουν, το μπορούν.
Γ.Δ.


Κάνουν πέρασμα
Δεν είναι καινούργιο. Έχει ζωή πολλών χρόνων κι έγινε κάτι σαν καθεστώς, σαν μία υποχρέωση ή και ανάγκη. Για την περαντζάδα από τη ΔΕΘ των διαφόρων πολιτικών, πολιτευτών, βουλευτών, δημάρχων και κυρίως αυτών που επιζητούν κάποιο χρίσμα, κομματικών στελεχών διαφόρων διαμετρημάτων.
Όλοι αυτοί και άλλοι πολλοί, κάνουν την εμφάνισή τους για να δείξουν ότι είναι εκεί, ότι στηρίζουν, ελπίζοντας ότι την κρίσιμη στιγμή ο αρχηγός θα τους θυμηθεί και αξιοποιήσει.
Τα έχει αυτά η ιστορία της Διεθνούς Έκθεσης. Εδώ ανεβαίνει ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο και διάφοροι, πολλοί παρατρεχάμενοι, ζωή να’ χουν.
-Τερτίπια μιας εποχής που δε λέει ν’ αλλάξει.
Γ.Δ.


Μνήμη Πολατίδη Αντώνη
Μνήμη ενός αξιόλογου και σοβαρού συμπολίτη μας. Προχθές λοιπόν τελέστηκε τρισάγιο στους Τοξότες στη μνήμη του Αντώνη Πολατίδη.
Συμπληρώθηκαν 9 μήνες και η σύζυγός του Έφη, μαζί με αγαπημένους φίλους και συγγενείς θυμήθηκαν και τίμησαν τον αγαπητό σε όλους Αντώνη, τον εκπαιδευτικό, τον ευγενικό άνθρωπο που τόσο νωρίς έφυγε από όλους όσοι τον αγαπούσαν και τιμούσαν το ήθος και την προσωπικότητά του.
Γ.Δ.


Τοξικό το πολιτικό κλίμα
Δεν πρόκειται για προσωπική διαπίστωση. Απεναντίας, ο καθείς που  έχει λογική προσέγγιση στην ελληνική πολιτική σκηνή, το διαπιστώνει.
Το  κλίμα γενικά, το πολιτικό, είναι τοξικό. Δε θα δίσταζα να το προσδιορίσω και αρκετά τοξικό.
Βέβαια για να’ μαστε ειλικρινείς, δεν έλειψε και ιδιαίτερα η τοξικότητα στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Εδώ, δεν υπάρχει περίπτωση να πλήξει κανείς κι αυτό οφείλεται στη δραστηριότητα των κομμάτων που αρέσκονται στις υπερβολές όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση και ξεχνώντας τι έλεγαν όταν γίνονται κυβέρνηση.
Μια παρόμοια πολιτική υπερβολή ζούμε εξαιτίας της παρακολούθησης το προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.
Ξιφούλκησαν όλοι κατά τις κυβέρνησης και οι εκατέρωθεν υπερβολές μέσω των δηλώσεων έφθασαν στο ζενίθ.
Γ.Δ.


Γιορτές, πανηγύρια τέλος
Σε όλα τα πράγματα υπάρχει ένα τέλος. Καλό ή άσχημο αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.
Έτσι και οι Γιορτές Παλιάς Πόλης που απόλαυσαν τόσο οι Ξανθιώτες όσο και οι χιλιάδες επισκέπτες μας. Επισκέπτες βέβαια και από Βουλγαρία και Τουρκία που διασκεδάζουν μαζί μας, δοκιμάζουν τους μεζέδες, χορεύουν τους χορούς που αρκετοί είναι σχεδόν ίδιοι.
Εξάλλου αυτός είναι ένας από τους ρόλους και αποστολή των γιορτών. Να φέρνουν κοντά όλους τους ανθρώπους κι αυτούς με διαφορές σε επιμέρους θέματα όπως η θρησκεία, οι διατροφικές συνήθειες και ό,τι άλλο.
Γιορτάσαμε λοιπόν με την ψυχή μας, ξεφαντώσαμε και από χθες ξεκινά η προετοιμασία για την κανονικότητα του φθινοπώρου και αργότερα για τον δύσκολο χειμώνα.
-Και του χρόνου να’ μαστε καλά να ξαναγιορτάσουμε.
Γ.Δ.


Η ώρα του απολογισμού
Συνηθίζεται, μετά από μία δράση όπως του μεγέθους και βεληνεκούς των Γιορτών Παλιάς Πόλης του δήμου Ξάνθης, να γίνεται ένας απολογισμός. Δηλαδή, όσοι είχαν άμεση εμπλοκή αλλά και οι υπόλοιποι που συμμετείχαν εθελοντικά και στήριξαν τον θεσμό, να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και να κάνουν τον απολογισμό των πεπραγμένων τους.
Σ’ αυτόν τον απολογισμό λοιπόν, με σοβαρότητα αλλά και υπευθυνότητα, θα πρέπει ν’ αξιολογηθεί τόσο το σύνολο του έργου που παράχθηκε και προσφέρθηκε, όσο και οι επιμέρους δράσεις μικρών συνόλων ακόμη, όπως και ομάδων.
Ανάλυση απαιτείται λοιπόν και ακολούθως σύνθεση για να βγει το συμπέρασμα που πρέπει.
Ανυπομονούμε ειλικρινά να πληροφορηθούμε την υλοποίηση αυτού του απολογισμού και τα συμπεράσματα που θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν για την ενημέρωση των Ξανθιωτών.
Γ.Δ.


Δε μας έλλειψε, αλλά…
Αποκτήσαμε και τον ψευτομουφτή μας. Όλα τα είχαμε, αυτό μας έλειπε, κατά πως λέει ο λαός μας «όλα τα’ χε η Μαριορή ο φερετζές της έλλειψε».
Έτσι κι εμείς. Η Ξάνθη έχει τα προβλήματά της σα νομός που πρέπει να λυθούν, κι εμείς ασχοληθήκαμε με τον Τράμπα και την παράνομη εκλογή του, δίνοντας έκταση σ’ ένα γεγονός που δεν έχει καμία νομική ισχύ και το οποίο δεν αναγνωρίζεται παρά από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής.
Τέλος πάντων, αποκτήσαμε τον άνθρωπο που κατά γενική αποδοχή αποτελεί φερέφωνο μιας πολιτικής ξένης χώρας στην περιοχή μας. Εκτίμησή μου είναι πως μεγεθύναμε ένα γεγονός που ελάχιστους ενδιαφέρει.
Γ.Δ.


Οι εξαγγελίες στην  ΔΕΘ
«Άσους» έκρυβε στο μανίκι του ο πρωθυπουργός και τους έβγαλε κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. Αν και δεν εξέπληξε αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών που έχει πει κατ’ επανάληψη ότι θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, αυτό που εξέπληξε είναι ότι ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τον εκλογικό νόμο τονίζοντας μάλιστα εμφατικά ότι «Δεν είμαι κωλοτούμπας». Αυτό σημαίνει ότι θα διεκδικήσει αυτοδυναμία στον δεύτερο γύρο των εκλογών και μ’ αυτό τον τρόπο επιδιώκει την μέγιστη συσπείρωση καλώντας τo εκλογικό σώμα να επιλέξει από ποιον θέλει να κυβερνηθεί. Είναι ένα ρίσκο γιατί θα πρέπει στον δεύτερο γύρο η ΝΔ να συγκεντρώσει 38%.
Παράλληλα όμως δείχνει και πολιτική αξιοπιστία και σίγουρα δεν βγάζει ηττοπάθεια και προσπάθεια αγκίστρωσης στην εξουσία.
Άλλο ένα σημαντικό ήταν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην νεολαία που σπουδάζει με τα μέτρα που  εξήγγειλε για την  αύξηση του επιδόματος των φοιτητών αλλά και της στέγασης. Μέτρα για τους νέους πρωτίστως, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Μέτρα που επιτάσσει η συγκυρία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Χωρίς λαϊκισμό αλλά κοστολογημένα και χωρίς τον κίνδυνο δημοσιονομικής εκτροπής.
Με λίγα λόγια σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με κοινωνικό σεβασμό.
Μ.Ξ.


Αυλαία για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης
Έπεσε  η αυλαία για τις γιορτές Παλιάς Πόλης και κατά κοινή ομολογία φέτος οι γιορτές μας σημείωσαν μεγάλη επιτυχία σε όλα τα επίπεδα. Και οργανωτικά και από συμμετοχή κόσμου που θύμισε τις παλιές εποχές που γινόταν το αδιαχώρητο στα σοκάκια. Αξιοσημείωτο είναι ότι είχε κόσμο όλη την διάρκεια της εβδομάδας και όχι μόνο στην αρχή των γιορτών και στο τέλος τους. Φαίνεται πως ο θεσμός έκανε ένα δυναμικό comeback μετά από δυο χρόνια υποχρεωτικής αναστολής λόγω της πανδημίας, ένδειξη ότι είναι ένας θεσμός που αντέχει στον χρόνο που τον αγαπούν πολύ οι  Ξανθιώτες, όλων των ηλικιών και τον στηρίζουν. Επίσης αυτό που είχαμε επισημάνει και φάνηκε στις γιορτές είναι ότι υπάρχει  μια τάση η νεολαία να στρέφεται στην παράδοση γι αυτό και είχε πολλούς νέους σε στέκια συλλόγων με παραδοσιακή μουσική.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…