Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

0

Το καλοκαίρι είναι ακόμη εδώ
Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας ή επιθυμίας, αλλά πραγματικότητας.
Ναι αγαπητοί, το καλοκαίρι είναι ακόμη εδώ. Ο Σεπτέμβριος είναι ένας γλυκύτατος μήνας, χωρίς υπερβολική ζέστη, με ήπιες ημέρες και βράδια. Έτσι, και η θάλασσα είναι επιθυμητή, όπως και οι έξοδοι τα βράδια.
Στο χέρι όλων μας είναι ν’ απολαύσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο τον μήνα που από την Πέμπτη μας επισκέπτεται.
Γ.Δ.


Επιτέλους!
Καταργείται η εισφορά υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Το κόλπο ή το εφεύρημα των κυβερνήσεων και των συνδικαλιστών του δημοσίου να πληρώνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες και να ενισχύουν το Ταμείο τους, επιτέλους, σταματά.
Παράλληλα θα πρέπει να σταματήσουν και όλες οι άλλες κρατήσεις που ισχύουν για τα ταμεία Νομικών, Μηχανικών, Συμβολαιογράφων, Αγροτών.
Όσοι είχαν ισχυρές πιέσεις, γέμιζαν τα ασφαλιστικά τους ταμεία ή τα επικουρικά ή οτιδήποτε άλλο, με τις εισφορές των κορόιδων.
Καιρός ήταν να σταματήσει οριστικά παντού και για όλους η φάμπρικα αυτή. Δεκάδες χρόνια πλήρωσε ο ιδιώτης δημοσίους, ΔΕΚΟ και λοιπούς.
-Αρκετά!
Γ.Δ.


Εν αναμονή της ΔΕΘ
Όπως χρόνια τώρα, οι παραγωγικές τάξεις αλλά και οι υπόλοιποι, τελούν εν αναμονή των δηλώσεων του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η αναμονή βέβαια έχει σχέση με τις οικονομικού περιεχομένου δηλώσεις που λογικό είναι να ενδιαφέρουν τους περισσότερους.
Βέβαια έχουν κυκλοφορήσει κάποιες εκτιμήσεις ως προς το περιεχόμενο του πακέτου παροχών από την κυβέρνηση, όμως μετρά τελικά αυτό που θα ανακοινωθεί επίσημα από τον πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ.
Κι επειδή είναι θέμα λίγων ημερών, υπομονή και θα μάθουμε τα οικονομικά νέα, που ελπίζουμε να περιλαμβάνουν και τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν σοβαρά προβλήματα, από το θέμα της ακρίβειας των πρώτων υλών και της ενέργειας.
Γ.Δ.


Η ακρίβεια η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών
Μπορεί η υπόθεση της υποκλοπής και της παρακολούθησης  του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη να αναδεικνύει ένα σκοτεινό πρόσωπο που πλήττει την δημοκρατία μας και δικαίως συνταράσει την πολιτική ζωή του τόπου ωστόσο το  ΠΑΣΟΚ βγαίνει κερδισμένο από την υπόθεση. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά την καταγγελία του κ. Ανδρουλάκη δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ ενισχύεται κατά μισή μονάδα στην πρόθεση ψήφου ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ χάνουν 0,2% . Ο δε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει με 49,9 στην «μάχη» της καταλληλόλητας ως πρωθυπουργός και ο Αλέξης Τσίπρα με 33, 3%. Μόνο το 38% θεωρεί ότι πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση αν ισχύουν οι καταγγελίες για παρακολουθήσεις. Αυτό όμως που δείχνει η δημοσκόπηση είναι ότι οι πολίτες περισσότερο ανησυχούν για  την ακρίβεια και το πως θα περάσουν τον χειμώνα Είναι ενδεικτικό ότι το  84,2% ανησυχεί για  την ακρίβεια, το 36,4% για τα ελληνοτουρκικά, το 30,2% για την εγκληματικότητα και το  16% για τις παρακολουθήσεις.
Μ.Ξ.


Η παράταξη  «Αγάπη για την Ξάνθη μας» υπερψήφισε το Επιχειρησιακό σχέδιο
Στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ μας στο φύλλο του Σαββάτου 27/8 που αφορά το Επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου Ξάνθης  που συζητήθηκε και  εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης, καταγράφηκαν τα συνολικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας που ήταν 13 υπέρ, 4 κατά και 2 λευκά. Όπως μας διευκρίνισε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας» κ. Χρήστος Παπαχρόνης ο ίδιος και ένα άλλο μέλος της παράταξης ήταν παρόντες και ψήφισαν θετικά. Και μάλιστα αιτιολογεί τη θετική του ψήφο σημειώνοντας: «Ο λόγος που εγώ έδωσα θετική ψήφο είναι γιατί έστω και την τελευταία στιγμή ελπίζω να γίνει κάτι θετικό για την πόλη».
Κρίναμε σκόπιμο να αναφέρουμε την επισήμανση του κ. Χρήστου Παπαχρόνη καθώς αφορά την στάση της παράταξης και του ίδιου απέναντι σ’ ένα σημαντικό θέμα για το δήμο μας.
Να σημειώσουμε η παράταξη μετά την παραίτηση του επικεφαλής Γιάννη Παπαχρόνη παραμένει ακέφαλη.
Μ.Ξ.


Προβληματισμός
Σίγουρα υπάρχει προβληματισμός μετά την ξαφνική παραίτηση Παπαχρόνη και σίγουρα θα υπάρξουν ανακατατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ξάνθης.
Εδώ, στην περίπτωση του Παπαχρόνη δεν πρόκειται για μια παραίτηση ή αποχώρηση συμβούλου. Παραιτήθηκε ο επικεφαλής, ο πρώτος μεταξύ ίσων, ο άτυπος αρχηγός.
Κι αυτή η παραίτηση σίγουρα θα δρομολογήσει εξελίξεις τόσο στην ίδια την παράταξη «Αγάπη για την Ξάνθη μας» όσο και για το εγχείρημα των τεσσάρων, που δημιούργησαν κοινό μέτωπο.
Τώρα μένουν τρεις, διότι την σύμπραξη την είχε αποφασίσει μόνος ο Παπαχρόνης χωρίς την ενημέρωση των υπολοίπων συμβούλων.
Είναι προφανές πως οι εξελίξεις τρέχουν.
Γ.Δ.


Εξελίξεις
Μία νέα εξέλιξη υπήρξε στο θέμα της παραίτησης του Γιάννη Παπαχρόνη από επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας». Συγκεκριμένα, ο αμέσως επόμενος επιλαχών Στέλιος Αρσενίου, με δήλωσή του αρνήθηκε να ορκιστεί αιτιολογώντας την απόφασή του πως είναι προτιμότερο για τον συνδυασμό να αναλάβει η επόμενη επιλαχούσα κυρία Σοφία Παπαδοπούλου, μαία το επάγγελμα. Εάν η κυρία Παπαδοπούλου αποδεχθεί τη συμμετοχή της, τότε θα πρέπει να ορκισθεί σε σχετική τελετή στο δημοτικό κατάστημα.
Ακολούθως, οι εναπομείναντες δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, θα συνεδριάσουν για να εκλέξουν τον επικεφαλής κι αυτό σίγουρα είναι μια δοκιμασία γι’ αυτόν που θα αναλάβει.
Γ.Δ.


Σύντομα θα δείξει
Το τι μέλλει να συμβεί από δω και πέρα στην δημοτική παράταξη που ίδρυσε ο Γιάννης Παπαχρόνης είναι σίγουρα δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά κάποια συμπεράσματα μπορούν να βγουν.  Έτσι, οι περισσότεροι θεωρούν πως το μέλλον του συνδυασμού είναι δύσκολο ως προς τη συνέχισή του. Εξάλλου ο συνεκτικός κρίκος, ο Παπαχρόνης, δεν άντεξε στην πίεση εξαιτίας των θανάτων στο Γηροκομείο, διότι κλήθηκε να καταθέσει στην Αστυνομία. Αυτό το έφερε βαρέως αλλά ας μην ξεχνά πως τα βέλη προέρχονταν από δήθεν φίλους του.
Από την άλλη, σε συζήτηση με τον Σ.Μελισσόπουλο για το μελλον της σύμπραξης δήλωσε πως αυτή συνεχίζει να υφίσταται, προφανώς όμως αποδυναμωμένη ως προς το ένα σκέλος της και με άγνωστη την όποια συνέχεια από τους εναπομείναντες.
Γεγονός πάντως είναι πως όλοι πιστεύουν ότι θα υπάρξουν εξελίξεις αργά ή γρήγορα στον συνδυασμό «Αγάπη για την Ξάνθη μας».
Γ.Δ.


Πενήντα χρόνια πνευματικής δημιουργίας και παρουσίας

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Μουσόπουλος είναι γνωστός στους Ξανθιώτες όλου του νομού αλλά και πέραν την Ξάνθης. Τον γνωρίζουν και τον αναγνωρίζουν όλοι για το πνευματικό του έργο που και μεγάλο είναι, ποικίλο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Αυτός ο συμπολίτης μας λοιπόν, συμπληρώνει 50 χρόνια πνευματικής προσφοράς στον τόπο του.
Εδώ γεννήθηκε, εδώ ζει, εδώ δημιουργεί.
Αυτόν τον πνευματικό άνθρωπο θα τιμήσει η Εφημερίδα μας σύντομα. Με αφιέρωμα στο έργο του, στη δημιουργική ζωή του, στην παρουσία του και τους ανθρώπους που γνώρισε.
Το αξίζει, είναι το ελάχιστο γι’ αυτόν.
Γ.Δ.


Για την Ελένη Καλλαντζή
Σαν παλαιό μέλος της ΦΕΞ και σε διοικητικά συμβούλια, θα μου επιτραπεί να κάνω μια φιλική παρατήρηση. Αρχικά εκφράζω την ιδιαίτερη χαρά μου για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του μεγάλου αυτού Πολιτιστικού Σωματείου και τις εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν.
Δεύτερο, να επισημάνω και υπενθυμίσω κάποια ονόματα συμπολιτών που δούλεψαν και πρόσφεραν για την ανάδειξη του  Σωματείου. Είτε ως πρόεδροι, όπως Στέφανος Ιωαννίδης, Θανάσης Μουσόπουλος και Ελένη Καλλαντζή είτε ως μέλη.
Για τους δύο πρώτους δεν θα μιλήσω, μιλούν τα έργα τους και η προσφορά τους.
Θα μείνω όμως στην Ελένη Καλλαντζή και στον αγώνα που έκανε για να συγκεντρώσει λαογραφικό υλικό από τη Θράκη και τη Μακεδονία για τον εμπλουτισμό του Λαογραφικού Μουσείου. Σήμερα η Ελένη Καλλαντζή δεν ζει, έφυγε πριν αρκετά χρόνια, όπως η αδελφή της. Όμως η προσφορά της στη ΦΕΞ ήταν μεγάλη, ουσιαστική και επί σειρά ετών.
Ακούραστη, ανιδιοτελής, εργατική, αφοσιώθηκε και πρόσφερε πολλά για τη ΦΕΞ, για την Ξάνθη.
Αυτά τα λίγα λόγια για την αγαπητή Ελένη Καλλαντζή.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…