Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πρώτο κουδούνι χωρίς κενά και  με πολλές αλλαγές στα σχολεία  

Πρώτο κουδούνι χωρίς κενά και  με πολλές αλλαγές στα σχολεία  

0

163 αναπληρωτές στην Ξάνθη – Καλύπτουν κατά 99% τα κενά στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. 100% κάλυψη αναγκών στα σχολεία ειδικής αγωγής της Ξάνθης

 

10 σχολεία με ολοήμερο πρόγραμμα και ένα νηπιαγωγείο  – Μετά το άνοιγμα του Κολυμβητηρίου εισάγεται μάθημα κολύμβησης στην Γ’ και Δ΄ Δημοτικού

 

 

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινά η νέα σχολική χρονιά αφού με το πρώτο κουδούνι στις τάξεις θα βρεθούν σχεδόν 8.600 νέοι εκπαιδευτικοί σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση μετά από 12 χρόνια χωρίς μόνιμους διορισμούς. Παράλληλα μια σειρά από αλλαγές και καινοτομίες που θα εφαρμοστούν στα σχολεία από τις 12 Σεπτεμβρίου στοχεύουν στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

163 αναπληρωτές στην Ξάνθη – Καλύπτουν κατά 99% τα κενά στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Όπως μας πληροφορεί  η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης κα Εύη Στυλιανίδου έχουν προσληφθεί 163 αναπληρωτές που καλύπτουν κατά 99% τις ανάγκες στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού μας.

«Είμαστε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά γιατί έχουμε προσλήψεις αναπληρωτών. Από 1/9 θα είμαστε στα σχολεία και θα παραλαμβάνουμε τα αιτήματα των εκπαιδευτικών. Στις 5- 7/9 θα έχουμε την πλήρη εικόνα και κενά που πιθανόν να προκύψουν μιας και έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινο δυναμικό θα τα αναπληρώσουμε».

10 σχολεία με ολοήμερο πρόγραμμα και ένα νηπιαγωγείο

Στη φετινή σχολική χρονιά επεκτείνεται χρονικά το ολοήμερο σχολείο από τις 4:00 στις 5:30 μ.μ., με στόχο αφ’ ενός την αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, αφ’ ετέρου τη στήριξη των εργαζόμενων γονέων και των οικογενειών, με την προσέγγιση του σχολικού και του εργασιακού ωραρίου.

Παράλληλα αναβαθμίζεται το περιεχόμενο, με νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με περισσότερες δημιουργικές δράσεις για τα παιδιά (δημιουργική γραφή, εικαστικά κ.ά.) με περισσότερες παροχές από τη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση.

Στην Ξάνθη όπως ανέφερε η κα Στυλιανίδου θα λειτουργήσουν με ολοήμερο πρόγραμμα 10 δημοτικά σχολεία και ένα νηπιαγωγείο. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες και εφόσον συμπληρωθεί ένας ικανός αριθμός παιδιών γι αυτό. Μετά τις 1/9 θα κληθούν οι γονείς να απαντήσουν αν θέλουν τα παιδιά τους να παρακολουθούν ολοήμερο πρόγραμμα. Να σημειώσουμε ότι τα απογευματινά μαθήματα θα γίνονται από τους εκπαιδευτικούς Ομίλους, μετά τη λήξη του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος διδασκαλίας ή κατά τις διδακτικές ώρες του ολοήμερου προγράμματος, με αντικείμενα και δράσεις όπως δημιουργική απασχόληση, αθλητισμός, ομαδικά αθλήματα, παραδοσιακοί/μοντέρνοι χοροί, χοροκινητική έκφραση, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες και κατασκευές, εκμάθηση μουσικών οργάνων, εκπαιδευτική ρομποτική, επιστημονικές κατασκευές – πειράματα. Επίσης στην Ξάνθη θα λειτουργήσουν κανονικά και φέτος τα δύο πειραματικά σχολεία και το ένα πειραματικό νηπιαγωγείο.

Πρεμιέρα” κάνει και ο παιδαγωγικός Σύμβουλος – Μέντορας.

Κάθε σχολείο θα ορίζει έναν εκπαιδευτικό ως παιδαγωγικό σύμβουλο – μέντορα.  Ο ρόλος του θα είναι να εμπνεύσει, να προσανατολίσει και να υποστηρίξει κάθε νεοδιοριζόμενο ή πρόσφατα τοποθετημένο στη σχολική μονάδα εκπαιδευτικό, με προϋπηρεσία έως πέντε έτη, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της  διδασκαλίας του και εν γένει του παρεχόμενου από αυτόν εκπαιδευτικού έργου. Παράλληλα ο Ενδοσχολικός Συντονιστής θα συντονίζει και υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους, καθώς και τις προσπάθειες της Διεύθυνσης κάθε σχολικής μονάδας να την ενισχύσουν ως επαγγελματική κοινότητα μάθησης και ανάπτυξης.

Αυτό γινόταν άτυπα στις σχολικές μονάδες και τώρα θεσμοθετείται.

Μάθημα κολύμβησης στην Γ’ και Δ΄ Δημοτικού

Το άνοιγμα του Κολυμβητηρίου της Ξάνθης ξεκλειδώνει και το μάθημα κολύμβησης που στερήθηκαν τα παιδιά τόσα χρόνια που ήταν κλειστό. Έτσι εισάγεται μάθημα κολύμβησης στην Γ’ και Δ’ τάξη του δημοτικού. Επίσης για πρώτη φορά φέτος θα διδάσκονται αγγλικά από το νηπιαγωγείο και μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα, δίνεται σε κάθε παιδί η ευκαιρία να διευρύνει τα γλωσσικά του εφόδια από πολύ νωρίς.

100% κάλυψη αναγκών στα σχολεία ειδικής αγωγής της Ξάνθης

Όπως ανέφερε η κα Στυλιανίδου αν τα υπόλοιπα σχολεία έχουν 99% κάλυψη αναγκών σε εκπαιδευτικούς τα τέσσερα σχολεία ειδικής αγωγής (1ο Ειδικό, 2ο Ειδικό Τυμπάνου, Ειδικό Εχίνου και ειδικό νηπιαγωγείο) έχουν κάλυψη αναγκών κατά 100%.

Παραλήφθηκαν τα βιβλία

Τέλος όπως πρόσθεσε η κα Στυλιανίδου τα βιβλία έχουν παραληφθεί ενώ αναμένεται και η παραλαβή άλλων ψηφιακών εργαλείων, όπως διαδραστικοί πίνακες, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας. Μέσα στις επόμενες μέρες σε συνεργασία με τους δήμους θα γίνει ο καθαρισμός των σχολικών μονάδων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…