Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

0

Ο Αντιδήμαρχος
Δεν είναι μόνο το γεγονός. Είναι το χαμηλό επίπεδο του αντιδημάρχου που καταδεικνύει την απόλυτη έλλειψη ανθρωπισμού και πολιτιστικού περιεχομένου.
Όλη η Ελλάδα μιλά πλέον για τη προστασία των ζώων, δεσποζόμενων και μη, αλλά και τις αυστηρές ποινές που ισχύουν για όσους βασανίζουν ζώο, και ξαφνικά «σκάει» ένας απολίτιστος αντιδήμαρχος εκεί στην Ήπειρο, σε δήμο του νομού Ιωαννίνων, να σέρνει δεμένο στο φορτηγό του ένα γαϊδούρι!
Λοιπόν, φρίκη και αηδία. Να γεμίζει ο δρόμος αίματα, να σοκάρεται όλη η Ελλάδα και να λες μα τόση αναισθησία, τόση ηλιθιότητα, αλλά και τόση έλλειψη αγάπης για το ζώο του.
-Φαντάζομαι, θέλω να το πιστέψω πως δεν ήταν αντιδήμαρχος πολιτισμού ο βάρβαρος αυτός δημοτικός άρχοντας…
Γ.Δ.


Υπάρχει πρόβλημα οικονομικό
Δεν είναι κάτι που κρύβεται. Η κοινωνία τον Χειμώνα που μας έρχεται θ’ αντιμετωπίσει, ένα σοβαρό τμήμα της, προβλήματα οικονομικά.
Βέβαια η πολιτεία μήνες τώρα με διάφορα επιδόματα βοηθά να καλυφθεί το κόστος της ενέργειας των νοικοκυριών. Όμως αυτό δεν αρκεί, διότι έχει ακριβύνει και το  καλάθι της νοικοκυράς ως γνωστόν. Διότι η διατροφή αποτελεί το πρώτο σημαντικό έξοδο και οι ανατιμήσεις στον τομέα αυτόν είναι συνολικές και υψηλές.
Από την άλλη ακολουθεί η αύξηση του πληθωρισμού που μειώνει το εισόδημα.
Ο κύκλος είναι αρνητικός, υπάρχει πρόβλημα, προσπάθειες γίνονται από την κυβέρνηση, όμως δεν αρκούν διότι το θέμα είναι σοβαρό αλλά και μεγάλο.
Γ.Δ.


Μία αφίσα
Ίσως την έχετε δει κι εσείς την παράξενη αυτή αφίσα που κολλήθηκε σε κάποιους κάδους απορριμμάτων. Σε κίτρινο φόντο γράφει: «Είμαι Άνθρωπος ΟΧΙ Σκουπίδι».
Επάνω δε έχει τρεις λέξεις Συνδέσου, Σκάναρε, Απόλαυσε.
Αν δε σκανάρεις θα δεις μια ταινία για τα 100 χρόνια προσφυγικής κρίσης.
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο installation της street art καλλιτέχνιδας Ελλάδας Στασινόγλου, η οποία με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να μιλήσει για την ανθρωπιστική κρίση που ταλανίζει την εποχή μας.
Αξίζει να σκανάρει κανείς την αφίσα. Τον περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη.
Γ.Δ.


Μια δήλωση
Συμφωνώ με την δημόσια δήλωση του περιφερειακού συμβούλου Ξάνθης Ιρφάν Χατζηγκενέ για το συμβάν, προχθές της επίθεσης ομάδας νέων σε βάρος συνομηλίκου τους. Γι’ αυτό και δημοσιεύω τη δήλωσή του.
Είναι θλιβερό όταν νεαρά παιδιά εμπλέκονται σε καυγάδες και ασκείται βία σε τέτοια βαθμό, που να χρειάζεται ακόμη και ιατρική παρακολούθηση.  Η ομάδα των εφήβων που ξυλοκόπησε τον επίσης έφηβο μουσουλμάνο στην πόλη της Ξάνθης, ήδη θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου, αφού οι γονείς του θύματος έχουν κάνει τις απαραίτητες νομικές κινήσεις, όμως το ζήτημα δεν πρέπει να σταματήσει εδώ.
Πρέπει όλοι εμείς οι ενήλικες να διδάξουμε στα παιδιά μας όλα αυτά για τα οποία παλεύουμε τόσα χρόνια και δεν είναι άλλα από την αρμονική συνύπαρξη και την συμπόρευση όλων των ανθρώπων στον τόπο μας.  Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος για τη ζωή κάθε ανθρώπου, αλλά ως γονείς και ως ενήλικες οφείλουμε να είμαστε κοντά στα παιδιά μας και να ζητούμε και τη βοήθεια των ειδικών εφόσον χρειάζεται, προκειμένου να τα βοηθούμε να μπαίνουν στην ενήλικη ζωή τους ομαλά και απαλλαγμένα από αρνητικά συναισθήματα όπως αυτά του ρατσισμού και της άσκησης σωματικής βίας.
Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο ατυχές περιστατικό, όμως καλώ όλους και όλες μας να προβληματιστούμε και να πράξουμε ο καθένας αυτό που οφείλει ώστε ο κόσμος μας να γίνεται συνεχώς ομορφότερος και όχι άγριος”.
Γ.Δ.


Συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση
Ελάχιστες μέρες έχουν περάσει από το σχόλιό μας για τις παιδικές χαρές που ενώ τις ετοιμάζει ο δήμος και τις δίνει σε χρήση στους νέους, αρχίζει να μετρά ζημιές.
Το τηλεφώνημα από την περιοχή της Κυψέλης για την παιδική χαρά στην οδό Ζαλόγγου. Την οποία χρησιμοποιούν οι έφηβοι ως στέκι τους. Εκεί λοιπόν, μπαίνουν παράνομα κι αρχίζουν να φωνάζουν, να χρησιμοποιούν τα όργανα που είναι για μικρά παιδιά, να πετούν σκουπίδια, να κάνουν ζημιές και βέβαια να θορυβούν μέχρι αργά, ενοχλώντας τους γείτονες.
Πρόβλημα μεγάλο μεν, αλλά λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Το φαινόμενο καθημερινό και αλλού, ο δήμος το γνωρίζει και τι να πρωτοκάνει αν οι γονείς αρνούνται να δουν τις δικές τους ευθύνες και υποχρεώσεις;
Γ.Δ.


Μειονοτικό
Η ημερομηνία και το όνομα του εκλεκτού για το αξίωμα του ψευτομουφτή Ξάνθης έχουν κλείσει.
Έτσι, μετά τον θάνατο του Αχμέτ Μετέ ξεκίνησε η διαδικασία για την πλήρωση της κενής θέσης.
Η εκλογή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου σε όλα τα τεμένη του νομού, ημέρα ως γνωστόν της προσευχής.
Η ψηφοφορία όπως και τις προηγούμενες φορές θα γίνει δια ανατάσεως των χειρών, μια διαδικασία διαβλητή και χωρίς νομιμοποίηση.
Εκλεκτός που ήδη έχει επιλεγεί από το περιβάλλον του Προξενείου είναι ο Μουσταφά Τράμπα από τον Εχίνο. Υποψήφιοι δήλωσαν επίσης οι Καράνταη Σεντάτ, ο Ιλιέρ Μέτσο και ο Κάμο Μουσταφά.
Γ.Δ.


Επιλογή διαχωρισμού
Θα μείνω για λίγο ακόμη για το θέμα της επιλογής του νέου ψευτομουφτή.
Κατ’ αρχάς αυτή καθαυτή η επιλογή. Προφανώς εξετάστηκαν τα πτυχία και τα τυπικά δεδομένα. Αυτά όμως τα διαθέτουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι.
Άρα, στην επιλογή του Μ.Τράμπα αξιολογήθηκαν και κάποια άλλα στοιχεία τα οποία προφανώς και έχουν τη μεγαλύτερη αξία για να κριθεί ως ο κατάλληλος να λάβει την θέση του αποθανόντος Μετέ. Κι αυτά φυσικά τα δεδομένα είναι αυτά που δεν έχουν καμία αξία ως προς το γνωστικό θρησκευτικό επίπεδο, αλλά το άλλο, το παρεμβατικό, πολιτικό και αποδοχής των απόψεων της γειτονικής Τουρκίας.
Έτσι, η θέση που βάραινε στην τελική επιλογή ήταν αυτή η αποδοχή της εκτέλεσης ενός ρόλου που δεν ενώνει τη μειονότητα αλλά απεναντίας τη χωρίζει.
Γ.Δ.


Επικαιρότητα

Ένα άγνωστο στους πολλούς περί των δημοτικών πραγμάτων πρόσωπο, η κυρία Σοφία Παπαδοπούλου, βρίσκεται εδώ και δύο-τρεις μέρες στην επικαιρότητα.
Επικαιρότητα που δεν την επιδίωξε φυσικά, αλλά ήταν αναμενόμενη λόγω της εξέλιξης της υπόθεσης από την ξαφνική παραίτηση του Γιάννη Παπαχρόνη.
Ο κλήρος έπεσε τελικά σε μια νέα κυρία να δεχτεί να συνεχίσει ως δημοτική σύμβουλος ίσως και ως επικεφαλής. Ο σύντομος χρόνος μέχρι της ορκωμοσίας της την Πέμπτη σίγουρα είναι αρκετός για ν’ αποφασίσει επί του πρακτέου.
Πάντως από μας «καλή δύναμη και κουράγιο. Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά».
Γ.Δ.


Κάτι τρέχει  με τις χρεώσεις της ΔΕΥΑΞ στο Πετροχώρι
Κάτι συμβαίνει στην ΔΕΥΑΞ που χρήζει απαντήσεων. Πολίτης κατήγγειλε ότι  του χρέωσαν στον λογαριασμό με 85 ευρώ ως συμμετοχή σε συμπληρωματικά έργα που έγιναν κατά την αντικατάσταση του δικτύου στον οικισμό του Πετροχωρίου. Η διοίκηση απάντησε ότι το έργο πραγματοποιήθηκε από την προηγούμενη Διοίκηση και πολύ σωστά χρεώθηκε το ποσό στους καταναλωτές γιατί από τον νόμο επιβάλλεται αυτή η χρέωση. Επανέρχεται όμως ο πρώην πρόεδρος κ. Σδρέβανος και ο πρώην δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος και λένε ότι ναι μεν το έργο έγινε επί της θητείας τους αλλά ότι  η ΔΕΥΑΞ με απόφαση του Δ.Σ.( Αρ. Απόφασης:174/2016) ενέκρινε την πρόταση του προέδρου να καλυφθεί το κόστος αυτών των  εργασιών  από τον προϋπολογισμό της και να μην επιβαρύνει τους πολίτες. Μάλιστα κοινοποιήθηκαν και τα σχετικά πρακτικά με τις αποφάσεις. Το ερώτημα είναι αν η ΔΕΥΑΞ έλαβε νέα απόφαση να ακυρώσει την προηγουμένη και να μην καλύψει το κόστος συμμετοχής από τον προϋπολογισμό της και να το χρεώσει στους πολίτες. Επίσης ένα ερώτημα είναι: Αυτή η απόφαση ελήφθη το 2016. Δηλαδή μετά από 7 χρόνια αποφάσισε η ΔΕΥΑΞ να χρεώσει τους πολίτες; Δεν καλύφθηκαν αυτά από τον προϋπολογισμό της; Αυτά  πρέπει  να μας τα απαντήσει ο πρόεδρος κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης.
Μ.Ξ.


Νέα δεδομένα
Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια που μαστίζει την Ευρώπη και την χώρα μας δημιουργεί νέα δεδομένα σ’ όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής. Η αύξηση των οικοδομικών υλικών και του σιδήρου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει τινάξει τους προϋπολογισμούς στον αέρα σε δημόσια και ιδιωτικά έργα. Οι κατασκευαστικές εταιρίες με άλλες τιμές χτύπησαν και πήραν δημόσια έργα και τώρα βρίσκονται εγκλωβισμένες και είτε καθυστερούν το  έργο είτε το εγκαταλείπουν. Οι διαγωνισμοί βγαίνουν άγονοι όπως για παράδειγμα στην πεζογέφυρα Κιμμερίων. Κάποιοι από την αντιπολίτευση βιάστηκαν να ρίξουν τις ευθύνες στον δήμο για το ότι βγήκαν άγονοι 2 διαγωνισμοί αγνοώντας προφανώς ή σκοπίμως ότι  δεν φταίει ο δήμος για  την αύξηση στο σίδηρο και σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και άλλες διαδικασίες όπως η διαπραγμάτευση αλλά και η αναπροσαρμογή στον προϋπολογισμό του έργου ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον.
Καλό είναι  η αντιπολίτευση να μην διαστρεβλώνει αυταπόδεικτα πράγματα και να αποπροσανατολίζει γιατί εκτίθεται.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …