Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

0

Τιμή για την Ξάνθη
Τι να πει κανείς για το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης. Τι να επαινέσει, τι να θυμηθεί για το μεγάλο και σημαντικό του έργο. Ξεχωρίζει μαζί με άλλους Πολιτιστικούς Συλλόγους του τόπου μας.
Διαχρονική παρουσία, σοβαρό έργο, προσφορά.
Όπως η τελευταία πρόσκληση να παραστεί (μαζί με το αδελφό Λύκειο Καβάλας) στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Εκεί, θα εμφανιστεί με το χορευτικό συγκρότημα στην πόλη Σουλεϊμανίγια αναδεικνύοντας τις παραδόσεις της Θράκης και της Ξάνθης.
Ειλικρινά συγχαρητήρια, σε όλα τα μέλη της αποστολής που στις 29 Σεπτεμβρίου θα είναι εκεί ως πρεσβευτές της Ελλάδος στη μακρινή αυτή χώρα.
Γ.Δ.


Έξι μήνες
Χθες 24 Αυγούστου συμπληρώθηκαν έξι μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στο διάστημα αυτό της αναίτιας επίθεσης σ’ ένα ανεξάρτητο κράτος έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι, εκατομμύρια έφυγαν για να επιβιώσουν και οι πόλεις της Ουκρανίας υπέστησαν τεράστιες καταστροφές σε υποδομές και κτίρια.
Όσο κι αν θεωρήθηκε ως απίθανη η επίθεση αυτή σε μια ευρωπαϊκή μάλιστα χώρα, δυστυχώς όχι μόνο έγινε αλλά και συνεχίζεται και είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει.
Το άσχημο στην όλη υπόθεση είναι πως ένα ισχυρό κράτος, επιτέθηκε σε ένα μικρότερο και αδύναμο για να προσαρτήσει σ’ αυτό τμήμα του. Κατά παράβαση κάθε κανόνα και έννοιας ανεξαρτησίας, αυτονομίας και φυσικά δημοκρατικής λειτουργίας. Κατάλυση κάθε έννοιας λογικής, ανθρωπισμού από πλευράς Ρωσίας.
Γ.Δ.


Δροσιές
Ας μην έχουμε παράπονο πλέον με τις ζέστες. Εδώ και λίγες ημέρες έχει δροσίσει αρκετά, υπάρχει ένα καλό αεράκι και γενικά οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν υποχωρήσει.
Παράλληλα πέφτουν και κάποιες βροχές, αλλού υπάρχουν καταιγίδες και χαλάζι, εμείς εδώ δεν έχουμε ακραίες ιστορίες και πορευόμαστε καλά.
Μάλιστα για άλλη μια χρονιά δεν είχαμε προβλήματα πυρκαγιών στα δάση μας και οι βροχές που έπεσαν στην οροσειρά της Ροδόπης το αποκλείσαν από δω και πέρα.
Με λίγα λόγια, το καλοκαίρι μας είχε ποικιλία κι έτσι θα πορευτούμε και θα απολαύσουμε ό,τι μας προσφέρει.
Γ.Δ.


Ξεκίνησαν!
Σας ζητώ να το πιστέψετε, είναι γεγονός. Μετά από πέντε χρόνια ξεκίνησαν οι εργασίες στη γέφυρα Κομψάτου στον Ίασμο. Θα το θυμάστε ίσως. Η γέφυρα έπεσε, τμήμα αυτής, η κυκλοφορία διεκόπη από κει και συνέχισε από παράκαμψη.
Στο μεταξύ επί χρόνια γινόταν διάλογος, συζήτηση και αντιπαραθέσεις ποιος φταίει.
Αφού επί χρόνια το έψαχναν, τελικά η περιφέρεια είπε να φτιάξει νέα γέφυρα. Η οποία για να γίνει, θα πρέπει ν’ απομακρυνθεί η παλιά διότι η νέα εκεί θα ξαναγίνει.
Όλη η ιστορία αυτή θα διαρκέσει δύο χρόνια για να δοθεί στην κυκλοφορία η νέα γέφυρα. Ζωή να’ χουμε λοιπόν να την περπατήσουμε…
Γ.Δ.


Βλέπει μπροστά η ΔΕΥΑΞ
Το καλό να λέγεται. Και αυτή τη φορά ο καλός λόγος αφορά ένα σχέδιο που ετοιμάζει η ΔΕΥΑ Ξάνθης. Ετοιμάζεται συγκεκριμένα η μελέτη για την παραγωγή βιομεθανίου από τη λάσπη του βιολογικού σταθμού Δήμου Ξάνθης.
Στο πρόγραμμα αυτό θα συμμετέχουν και οι δήμοι Μύκης και Παρανεστίου.
Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για ένα σχεδιασμό πρωτοποριακό μεν για μας εδώ, που όμως ήδη αξιοποιείται αλλού με θετική απόδοση.
Είναι γνωστό εξάλλου πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν το μέλλον στον τομέα αυτόν και σωστό είναι η αξιοποίηση κάθε σχετικής ευκαιρίας.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΞ Ιπ.Καμαρίδη που ξεκίνησε αυτή την ιδέα, οι δήμοι θα έχουν τη στήριξη και τη συνεργασία της ΔΕΣΦΑ (Φυσικό Αέριο).
Πάντως στους τρεις δημάρχους που ξεκινούν αυτό το σχέδιο, αξίζουν συγχαρητήρια.
Γ.Δ.


Κάτι πρέπει να γίνει κι εκεί
Συμπολίτης τηλεφώνησε και εξέφρασε την απορία του για το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής που ανήκει στην αρμοδιότητα του δήμου Αβδήρων.
Ρώτησε ο πολίτης από ενδιαφέρον να μάθει για το μέλλον του χώρου εκείνου.
Ρωτά να πληροφορηθεί ποιο σχέδιο έχει γι’ αυτόν το χώρο ο δήμος. Ο οποίος χώρος χρόνια τώρα μένει ουσιαστικά έρημος και αφημένος στην εγκατάλειψη.
Προφανώς και δεν αποτελεί έργο-παρέμβαση πρώτης επιλογής του δήμου, όμως και η απαξίωση του χώρου σίγουρα δεν τιμά την δημοτική αρχή.
Απαραιτήτως κάτι πρέπει να γίνει στο Πάρκο αυτό.
Γ.Δ.


Το μεγάλο κοίτασμα
Η είδηση προξένησε μεγάλη αίσθηση. Έλεγε: “Μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου ανακοίνωσαν πως εντόπισαν ανοικτά της Κύπρου οι μεγάλες εταιρείες Eni και Total Energies”.
Ακολουθούσαν οι λεπτομέρειες στο σχετικό ρεπορτάζ που τόνιζαν πως το κοίτασμα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου.
Όπως γίνεται φανερό, κάθε άλλο θέμα «πάγωσε», πήγε πίσω. Όλοι συζητούσαν για το «κοίτασμα» και μόνον. Και βέβαια έφερναν στο νου την Νορβηγία που έγινε πάμπλουτη από το αέριο και το πετρέλαιο και όλοι μιλούσαν για τη μεγάλη τύχη των Κυπρίων.
Και μια υπενθύμιση: Θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να οργανωθεί η εκμετάλλευση του κοιτάσματος, αφού πρώτα γίνει μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 6 προκειμένου να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι ποσότητες του φυσικού αερίου.
Γ.Δ.


Τι γίνεται στην Ελλάδα
Ξέρω, ξέρω, θα ρωτήσετε τι γίνεται σε μας εδώ με το θέμα των αντίστοιχων γεωτρήσεων.
Γεωτρήσεων σε διάφορα σημεία μεν αλλά με άγνωστη εξέλιξη μέχρι σήμερα.
Εκείνο πάντως που είναι γνωστό εδώ και καιρό, είναι ότι τόσο η Ιταλική Eni όσο και η Γαλλική TOTAL, είχαν αποχωρήσει από κάποια οικόπεδα στα οποία τους είχε παραχωρηθεί το δικαίωμα ερευνών.
Γενικώς, το ενδιαφέρον των εταιριών είναι μικρό όπως και της κυβέρνησης. Μόνο που τα δεδομένα πλέον άλλαξαν δραματικά και το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο ως ενεργειακό υλικό.
Με δυο λόγια, από Ελλάδα μεριά μη περιμένετε τέτοια νέα.
Γ.Δ.


Θα γκρεμιστεί το κεντρικό σιντριβάνι της πλατείας
Αποφασισμένη να αφαιρέσει το κεντρικό σιντριβάνι της πλατείας και την σιδηροκατασκευή που το περιβάλλει είναι η δημοτική αρχή. Στην απόφαση αυτή κατέληξε μετά από συζητήσεις με πολλούς συμπολίτες μας που ζητούν να απαλλαγεί η πλατεία από μια κακόγουστη κατασκευή που έρχεται σε αντίθεση με το ρολόι της που είναι χαρακτηρισμένο ως Νεώτερο μνημείο. Εξ αρχής αυτή η κατασκευή που φιλοδοξούσε να είναι μια μοντέρνα έκδοση που παλαιού κτίσματος της «κρήνης των καθαρμών» και ήταν στην ίδια θέση προκάλεσε αντιδράσεις και η αλήθεια είναι ότι  δεν είναι πετυχημένη. Όπως άλλωστε και η εικαστική σύνθεση «Ξάνθη, η πόλη με τα 1000 χρώματα» που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο της πόλης και έχει δεχτεί πολύ αρνητική κριτική αλλά παρόλα αυτά παραμένει.
Σ’ ότι  αφορά το άλλο σιντριβάνι κάτω από τον πλάτανο εκείνο θα παραμείνει αλλά η δημοτική αρχή σκοπεύει να βρει κάποια λύση για να μην είναι στο έλεος του κάθε κάφρου που ρίχνει τα αποφάγια και τα μπουκάλια του σ’ αυτό και μετά έχει και το θράσος να διαμαρτύρεται για το πόσο  βρώμικο είναι το σιντριβάνι!
(Αν μιλάμε για καφρίλα…!)
Μ.Ξ.


Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η …πεζογέφυρα των Κιμμερίων
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι  δήμοι στους διαγωνισμούς των έργων τους. Οι περισσότεροι βγαίνουν άγονοι αφού δεν υπάρχει  ενδιαφέρον από κατασκευαστικές εταιρείες. Κι αυτό οφείλεται στα νέα δεδομένα που επικρατούν  στις τιμές του σιδήρου και των κατασκευαστικών υλικών. Είναι γνωστό ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτινάξει τις τιμές στα προαναφερόμενα είδη και ως εκ τούτου έχει αλλάξει το μπάτζετ και  στην κατασκευή αφού πλέον κρίνεται ασύμφορο να χτυπήσει μια εταιρεία ένα έργο και να δώσει και έκπτωση για να το πάρει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν έργα αλλά και να αυξάνεται ο προϋπολογισμός των έργων.
Αυτό συμβαίνει και με την πεζογέφυρα Κιμμερίων που δυο φορές κρίθηκε άγονος ο διαγωνισμός γιατί δεν υπήρξε ενδιαφέρον και τώρα ο δήμος εκκινεί τη διαδικασία της άμεσης διαπραγμάτευσης.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…