Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τροχαίο με θύμα άγριο άλογο έξω από την Σταυρούπολη

Τροχαίο με θύμα άγριο άλογο έξω από την Σταυρούπολη

0

Ανησυχία κατοίκων – Επανειλημμένως έχουν συμβεί τροχαία ατυχήματα με άγρια άλογα.

Ζητούμενο τα μέτρα αντιμετώπισης από τις αρμόδιες αρχές

 

Αν. Δασάρχης Σταυρούπολης, Σ. Καψάλη: «Είναι απαραίτητο να γίνει μελέτη καταγραφής της άγριας πανίδας της περιοχής»

Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κ. Κουρτίδης: «Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μια μελέτη χαμηλού κόστους…»

 

Ένα τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στις στροφές της Σταυρούπολης Ξάνθης. Διερχόμενο όχημα που οδηγούσε 60χρονος κάτοικος Σταυρούπολης επί της εθνικής οδού Ξάνθης  – Σταυρούπολης συγκρούστηκε με άλογο που «πετάχθηκε» μπροστά του από διπλανή δασική έκταση όταν επιχείρησε να περάσει απέναντι.

Η σφοδρή σύγκρουση προκάλεσε τον θάνατο του άγριου αλόγου

Το άτυχο ζώο προσέκρουσε στο καπό του αυτοκινήτου. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του ζώου. Ο οδηγός δεν τραυματίστηκε ωστόσο το αυτοκίνητό του έχει σοβαρές υλικές ζημιές.

Ανησυχία κατοίκων της Σταυρούπολης  – Επανειλημμένως έχουν συμβεί τροχαία ατυχήματα με άγρια άλογα

Την έντονη ανησυχία τους μας μεταφέρουν κάτοικοι της Σταυρούπολης και ζητούν την λήψη μέτρων από τις αρχές πριν «θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζουμε δε ότι έχουν συμβεί τουλάχιστον 5 – 6 ατυχήματα με τελευταίο πέρσι στο ίδιο σημείο όπου δύο νεαρές που κατευθύνονται στην Σταυρούπολη ήρθαν αντιμέτωπες και πάλι με άγριο άλογο. Ευτυχώς όμως δεν είχε αυτή την κατάληξη.

Ζητούμενο τα μέτρα αντιμετώπισης από τις αρμόδιες αρχές

Να σημειώσουμε ότι στο σημείο υπάρχει ειδική σήμανση που προειδοποιεί τους οδηγούς ωστόσο τα άγρια άλογα φαίνεται να… αγνοούν τον κώδικα οδικής  κυκλοφορίας! Ωστόσο ζητούμενο παραμένει πως μπορούν οι εμπλεκόμενες αρχές, όπως το Δασαρχείο που έχει  την αρμοδιότητα διαχείρισης της άγριας πανίδας και η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης που έχει την αρμοδιότητα της εθνικής οδού, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υιοθετώντας καλές πρακτικές από άλλες χώρες ώστε να εμποδίσουν και να αποτρέψουν συγκρούσεις του ανθρώπου με την άγρια ζωή που δεν περιορίζεται μόνο στα άλογα αλλά και τα αγριογούρουνα, ζαρκάδια, λύκους, αρκούδες κ.λ.π.

Αν. Δασάρχης Σταυρούπολης, Σ. Καψάλη: «Είναι απαραίτητο να γίνει μελέτη καταγραφής της άγριας πανίδας της περιοχής»

Το »Ε» απευθύνθηκε στο Δασαρχείο Σταυρούπολης και στην κα Καψάλη Σταυρούλα αναπληρωτής Δασάρχη. Όπως ανέφερε η κα Καψάλη το Δασαρχείο έχει  υποβάλλει προτάσεις για χρηματοδότηση μελέτης δύο φορές σε πρόγραμμα Life αλλά δεν κρίθηκαν επιλέξιμες και απορρίφθηκαν. Όπως υποστηρίζει η μελέτη είναι απαραίτητη : «Πρέπει να ξεκινήσουμε από την μελέτη. Να γίνει καταγραφή του πληθυσμού, η δυναμική του, η περιοχή που διαμένει και πως κινείται,  η συμπεριφορά του ώστε να βρούμε τα κατάλληλα μέτρα. Εμείς σαν υπηρεσία είμαστε υποστελεχωμένη και δεν μπορούμε να εκπονήσουμε την μελέτη αυτή. Γι αυτό ζητάμε την συνδρομή της περιφέρειας. Είχε γίνει παλαιότερα σύσκεψη μετά από πρωτοβουλία του πρώην αντιπεριφερειάρχη Νίκου Ευφραιμίδη γι’ αυτό το θέμα. Κατατέθηκαν προτάσεις όπως να τοποθετηθούν φράκτες  ή να τοποθετηθούν σημεία με τροφή στο βουνό ώστε να παραμένουν εκεί αλλά τελικά δεν προχώρησε τίποτε».

Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κ. Κουρτίδης: «Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μια μελέτη χαμηλού κόστους…»

 

Στις  προθέσεις  για την αντιμετώπιση του προβλήματος από πλευράς της περιφέρειας αναφέρεται ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Κουρτίδης: «Μας απασχολεί το ζήτημα γιατί τίθεται θέμα κινδύνου της δημόσιας ασφάλειας κατά την διέλευση από την περιοχή και έχουμε την πρόθεση να χρηματοδοτήσουμε μέσω μιας προγραμματικής σύμβασης μια μελέτη συνολική για την άγρια πανίδα , άλογα, αγριογούρουνα κ.λ.π. με την προϋπόθεση όμως να είναι χαμηλού κόστους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…