Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

0

Νερό και φωτιά
Το πρώτο, όταν έρχεται στην ώρα του και στην ποσότητα που πρέπει, είναι ευλογία.
Το δεύτερο είναι μέγιστο αγαθό επίσης, έδωσε στον άνθρωπο πάρα πολλά από την εμφάνισή του, εξ’ ου και ο μύθος του Προμηθέα.
Τις ημέρες λοιπόν της προηγούμενης βδομάδας ζήσαμε οι Έλληνες τις φωτιές σε μορφή πυρκαγιάς, εμπρησμών, που κατέστρεψαν το πράσινο, τη ζωή, τις περιουσίες.
Ώσπου ήρθε το φυσικό φαινόμενο και έδωσε τη λύση. Ήρθε η βροχή και η δύναμή της βοήθησε στο να σβηστεί η φωτιά στο παρθένο δάσος της Δαδιάς Έβρου.
Γ.Δ.


Ένας γάμος
Το Σάββατο προχθές, ήταν μία εξαιρετική ημέρα για την αγαπητή φίλη και συμπολίτισσα Δώρα Αυγουλίδη. Ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τον αγαπημένο της Δημήτρη Τσώνη στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Γαλάνης.
Συγγενείς και φίλοι των δύο νέων παραβρέθηκαν στη γαμήλια τελετή και τους ευχήθηκαν «ευτυχία, αγάπη, υγεία».
Κουμπάροι του νέου ζευγαριού ο Σωτήρης Τσιακίρογλου και η Ξανθίππη Μωυσίδου.
Η δεξίωση το βράδυ δόθηκε στο Κτήμα Βουρβουκέλη στα Άβδηρα, στον εξωτερικό όμορφο χώρο.
Γ.Δ.


Ένα οικόπεδο πάλι
Έχουμε ξαναγράψει και σχολιάσει την εικόνα που παρουσιάζει το οικόπεδο στη γωνία των οδών Δημοκρίτου και Νέστου, δίπλα στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Λοιπόν, το οικόπεδο πλέον ανήκει στους απογόνους ενός εργολάβου ονόματι Ζέρβας με καταγωγή από την Πέρνη.
Ως εκ τούτου, τώρα μπορούν από το δήμο να βρουν άκρη με τα παιδιά του Ζέρβα που ζουν στην Αθήνα. Κι αυτό, διότι η σημερινή κατάσταση του μεγάλου οικοπέδου παραπέμπει σε μικρογραφία… ζούγκλας!
Διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, φόβος φιδιών και τρωκτικών, βλάστηση μεγάλη.
Οφείλει η δημοτική αρχή να φροντίσει αυτή η παραφωνία να εκλείψει.
Γ.Δ.


Δημογραφική κατάρρευση
Δεν το εντοπίσαμε μόνον εμείς. Απεναντίας. Μια επίσκεψη τώρα το καλοκαίρι στα χωριά της Σταυρούπολης θα το δείξει. Θα δείξει λοιπόν πως η ύπαιθρος στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας βρίσκεται σε δημογραφική κατάρρευση.
Όταν σε λίγο καιρό η ΕΛΣΤΑΤ  δώσει στη δημοσιότητα τον πληθυσμό αναλυτικά σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και τα χωριά των δήμων, εκεί θα φανεί η απόλυτη εικόνα της παρακμής.
Το γεγονός πλέον δεν κρύβεται, νέοι δεν κατοικούν κι όπου υπάρχουν είναι ελάχιστοι. Υπάρχουν πλέον οι ηλικιωμένοι που ζουν με τις αναμνήσεις.
Λόγια σκληρά μεν, η πραγματικότητα όμως είναι αυτή, ωμή, δύσκολη και μη κρυπτόμενη.
Γ.Δ.


Έκλεψαν το φορτηγό με εξοπλισμό της σειράς «Το κόκκινο ποτάμι»
Για μια ακόμη φορά τις τελευταίες μέρες η πόλη μας βρέθηκε στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας πανελλαδικά. Άγνωστοι έκλεψαν το φορτηγό που χρησιμοποιεί η παραγωγή της σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι», σκηνές της οποίας γυρίστηκαν στην Παλιά Πόλη. Το φορτηγό ήταν παρκαρισμένο στο υπαίθριο πάρκινγκ του ξενοδοχείου στην Ξάνθη που βρίσκονται συντελεστές και ηθοποιοί της σειράς και τα ξημερώματα Δευτέρας κάποιοι το  έκλεψαν μαζί και όλο τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τα γυρίσματα. Λίγο μετά βρέθηκε πεταμένος ο εξοπλισμός στο Κατράμιο αλλά το φορτηγό παραμένει άφαντο. Ο σκηνοθέτης της σειράς Μανούσος Μανουσάκης, σε εκπομπή του “Open” έκανε έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι να απευθυνθεί στην αστυνομία λέγοντας μάλιστα ότι θα ανταμειφθεί.
Είναι ντροπή πραγματικά αυτό που συμβαίνει. Το κακό έχει παραγίνει με τις κλοπές αυτοκινήτων και κατοικιών.
Ξεχειλίζει η αγανάκτηση των συμπολιτών μας για τους «άγνωστους» δράστες και όλων το μυαλό πάει κάπου συγκεκριμένα, χωρίς όμως να είμαστε και σίγουροι γιατί πολλοί είναι αυτοί που αναπτύσσουν παράνομη δράση. Οπότε καλύτερα να μην στοχοποιούμε κάποιους αν δεν είμαστε βέβαιοι.
Μ.Ξ.


Νέοι νόμοι ψηφίζονται αλλά…
Η ταυτότητά μας, το γνωστό πλαστικό κομμάτι που μας ακολουθεί από την ενηλικίωσή μας, όπως και το δίπλωμα οδήγησης, θα τα έχουμε ψηφιακά στο κινητό μας.
Τουλάχιστον έτσι δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, διευκρινίζοντας πως θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε κάθε συναλλαγή στο εσωτερικό της χώρας.
Ωραία μας τα λέει ο υπουργός, αλλά τον ενημερώνουμε πως οι υπηρεσίες του δημοσίου δύσκολα δέχονται την ηλεκτρονική υπογραφή. Όχι όλες, αλλά οι περισσότερες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα ΚΕΠ.
Ας το’ χει υπόψιν του ο Πιερρακάκης για να γνωρίζει την αντίδραση στην εξέλιξη μερίδας υπηρεσιών του δημοσίου.
Γ.Δ.


Για την ευφυή Γεωργία
Προφανώς κάθε καλόπιστος Έλληνας και δη δημοσιογράφος, δε μπορεί ν’ αρνηθεί το πρόγραμμα που τέθηκε σε ισχύ με τον τίτλο «Ευφυής Γεωργία».
Προσωπικά αποδέχομαι πλήρως την αναγκαιότητα της ύπαρξης του νέου προγράμματος ως «κλειδί» για τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή του πρωτογενούς τομέα. Κι αυτό διότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα στο σύνολό του, θα ωθήσει την γεωργία της χώρας σε νέο επίπεδο.
Όμως, παράλληλα θα πρέπει προηγουμένως ή παράλληλα να λυθούν κάποια προβλήματα που χρονίζουν και η μη λύση τους δημιουργεί τριβές, αύξηση κόστους και δυσκολίες εφαρμογής των νέων επιλογών.
Γ.Δ.


Η πραγματική γεωργία σήμερα
Για να γίνει λοιπόν σωστά η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, περιληπτικά επιβάλλεται να γίνουν κάποια πράγματα όπως:
-Ολοκλήρωση των αναδασμών οπωσδήποτε
-Κίνητρα σοβαρά και ελεγχόμενα για την είσοδο νέων με γνώσεις και κατάρτιση όσων ήδη ασχολούνται μέσης ηλικίας.
-Πραγματική, βάσει ερευνών, αναδιάρθρωση καλλιεργειών.
-Εκσυγχρονισμός του παλαιού μηχανολογικού εξοπλισμού.
-Δημιουργία υποδομών για αποθήκευση και συντήρηση προϊόντων από ομάδες αγροτών
-Να αντιμετωπισθεί το υψηλό κόστος παραγωγής που προέρχεται από παράγοντες της διάθεσης σπόρων, λιπασμάτων κλπ.
Εάν όλα αυτά μπουν σε μια σειρά, τότε ναι, θα υπάρξει μέλλον για τους νέους αγρότες.
Γ.Δ.


Ο λαϊκισμός κλυδωνίζει την Ευρώπη
Η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία προκαλεί ανησυχία σε όλες τις κυβερνήσεις τις Δύσης που βλέπουν την κατάρρευση της πιο σοβαρής και αξιόπιστης κυβέρνησης που είχε η χώρα την τελευταία δεκαετία και την αποχώρηση ενός ηγέτη που έχει ανάγκη η Ενωμένη Ευρώπη. Ήταν ο άνθρωπος που είχε πει ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» όταν η ευρωζώνη κινδύνεψε με κατάρρευση το 2012, όταν ήταν επικεφαλής της ΕΚΤ, και η παρουσία του στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ έπαιξε σημαντικό ρόλο  στη διαμόρφωση των αποφάσεων που διατήρησαν ενωμένη την Ε.Ε. στην πρώτη μεγάλη οικονομική δοκιμασία.
Η κυβέρνηση Ντράγκι, η οποία ανόρθωσε το κύρος της Ιταλίας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σε επίπεδα αντίστοιχα με το οικονομικό μέγεθος της 3ης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, μιας χώρας-μέλους του G7, κατέρρευσε ως αποτέλεσμα πολιτικών παιχνιδιών λαϊκίστικων δυνάμεων.
Βλέπουμε να εμπεδώνεται στην Ευρώπη ο λαϊκισμός ως μια σταθερή πολιτική δύναμη, η οποία παρόλο που όταν καλείται να ασκήσει την εξουσία αποτυγχάνει (κυβέρνηση συνασπισμού Λέγκας-Πέντε Αστέρων), εντούτοις διαρκώς επιδιώκει να επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο, υπονομεύοντας την προσπάθεια της κάθε χώρας να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε μία από τις χειρότερες πολλαπλές κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει στην ιστορία της η ΕΕ…


Λέξεις
Ένα εξαιρετικό τραγούδι και βίντεοκλιπ για τη «Γη του Άβδηρου»
Είναι πραγματικά αξιέπαινη η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής των Αβδήρων να ενώσει τις πολιτιστικές δυνάμεις του δήμου  και να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό βίντεο κλιπ όπου μέσα από τους εμπνευσμένους στίχους της αρχαιολόγου Μαρίας Χρυσάφη και την μουσική και ερμηνεία του τραγουδοποιού Αντώνη Μουσαδέ ξετυλίγονται αιώνες ιστορίας. Με επίκεντρο τον αρχαίο, τον βυζαντινό και τον σημερινό οικισμό των Αβδήρων αλλά και αναφορές σε μνημεία σε άλλους οικισμούς του δήμου, ξεδιπλώνεται όλο το παζλ της ιστορικής συνέχειας του δήμου στο χώρο και στον χρόνο. Εύσχημες αναφορές σε μύθους με τα άλογα του Διομήδη και τον προϊστορικό Άβδηρο, το Δημόκριτο και τον αρχαίο οικισμό στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής και πνευματικής ακμής των Αρχαίων Αβδήρων, ακολουθούν η ελληνιστική περίοδος και το βυζαντινό Πολύστυλο έως τα σημερινά Άβδηρα με τον παραδοσιακό οικισμό και την πλούσια λαογραφική παράδοση. Εικόνες εναλλάσσονται με ένταση και ποιητική εμφατικότητα, ντύνονται μελωδικά με παραδοσιακές συνθέσεις και ζωντανεύουν ως ιστορική μνήμη και συνέχεια μέσα από τα πρόσωπα, τις κινήσεις, τα βλέμματα των μελών του Χορευτικού και  Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδηριτών που συμμετέχουν και όλα μαζί δημιουργούν ένα ξεχωριστό αισθητικό αποτέλεσμα που προκαλεί συναισθηματική φόρτιση.
Ιδιαίτερα για  τους Αβδηρίτες… γι αυτό πολλά μάτια δάκρυσαν κατά την πρώτη παρουσίαση του τραγουδιού και του βιντεοκλίπ στον ετήσιο χορό του συλλόγου παρουσία του δημάρχου Αβδήρων Γιώργου Τσιτιρίδη.
Αξίζουν  πολλά «Εύγε» σ’ όλους τους συντελεστές για το πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα που αποτελεί ένα τουριστικό εργαλείο για  την προβολή των Αβδήρων!
Μ.Ξ.


 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …