Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ιστορία – ποίηση – μελωδία, στο μαγευτικό βιντεοκλίπ του δήμου Αβδήρων

Ιστορία – ποίηση – μελωδία, στο μαγευτικό βιντεοκλίπ του δήμου Αβδήρων

0

Παρουσιάστηκε στον ετήσιο χορό του συλλόγου Χορευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδηριτών από τον δήμαρχο Αβδήρων και ενθουσίασε με την καλλιτεχνική του αρτιότητα

 

Συγκίνηση και διθυραμβικές κριτικές

 

 

Μετά δύο χρόνια απουσίας …αντάμωσαν και πάλι σε χορούς κυκλωτικούς τα μέλη του Χορευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδηριτών και οι προσκεκλημένοι φίλοι τους και ξεφάντωσαν στον ετήσιο χορό τους στην αυλή του δημοτικού σχολείου. Έσμιξαν τα χέρια στον ζωναράδικο, πάλλονταν οι χτύποι της καρδιάς στους ήχους των μουσικών οργάνων  και του μουσικού σχήματος  «Μπάντα Τέτοια» και γέμιζε η ψυχή από αγαλλίαση, αυτή που νιώθει κανείς όταν γλεντά με κέφι και πίνει ένα ποτηράκι με δικούς του ανθρώπους. Όλοι μια παρέα και ο χορός άρχισε με μια έκπληξη που γέμισε με χαρά και περηφάνεια τον κόσμο που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Η γη των Αβδήρων….. Γη του κάλλους, των μύθων, της ιστορίας και των στοχασμών

Η έκπληξη ήταν το βιντεοκλίπ, « Γη του Άβδηρου»,  η επίσημη παρουσίαση του οποίου έγινε από τον δήμαρχο του δήμου Αβδήρων κ. Γιώργο Τσιτιρίδη. Μια παραγωγή του δήμου Αβδήρων που έχει ως στόχο την τουριστική προβολή του δήμου έχοντας ως σημείο αναφοράς την ιστορικότητα του οικισμού των Αβδήρων, σε συνδυασμό με τα φυσικά τοπία και την πολιτιστική παράδοση. Το βίντεο ξεκινά από το Λαογραφικό Μουσείο και «καλπάζει» στις παραλίες με τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, στο αρχαίο λιμάνι, στους αμπελώνες με τη γιορτή του τρύγου και σε χρυσά χωράφια με ηλιοτρόπια…Εικόνες με ποιητικότητα και εικαστική αρτιότητα σε απόλυτη αρμονία με την μουσική σύνθεση  που έντυσε τους εμπνευσμένους στίχους της αρχαιολόγου κας Μαρίας Χρυσάφη, η οποία με βαθιά ιστορική γνώση και αγάπη για τα Άβδηρα εξέφρασε μοναδικά και αριστοτεχνικά την ψυχή, τον παλμό και την αύρα του τόπου από την αρχαιότητα ως σήμερα: « Και ήρθαν καιροί Βυζαντινοί/ Και η πόλη χάθηκε και αυτή, /Την λήθη ξέπλυναν στο χώμα /Άβδηρα της νιότης σου το σώμα…», το ρεφραίν και πολλά μάτια δάκρυσαν και η συγκίνηση περίσσεψε και ξάφνου μεταλλάχθηκε σε μια έκρηξη χαράς που εκφράστηκε με παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Οι συντελεστές του βίντεοκλιπ

Να σημειώσουμε πως η κινηματογράφηση – Editing έγινε από τον Γιώργο Κράλλη, η ενορχήστρωση – Μίξη από τον Αντώνη Χειμωνίδη. Στο βίντεο κλιπ συμμετέχει η παιδική χορωδία του Κοινωνικού Κέντρου Σταύρος Χαλιορής την οποία  διευθύνει η κα Γιώτα Καβαρατζή. Από τον  Χορευτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Αβδηριτών συμμετέχουν ως πρωταγωνιστές η πρόεδρος του συλλόγου κα Χρύσα Ραξιώνη, η Κυριακή Τσακίρη, η Αργυρώ Βουρβουκέλη, η Έλσα Χουρζεμάνογλου, ο Γαβριήλ Κιοσσές, ο Χαράλαμπος Κακαβικάκης, και ο  Στέφανος Χατζηαναστασίου. Παίζουν επίσης οι μουσικοί: Αντώνης Χειμωνίδης, Απόστολος Στίκας, Ηρακλής Ψωμαδόπουλος, Δημήτρης Ψαλτόπουλος, Αντώνης Μουσαδές.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Έσμιξαν ξανά σε χορούς κυκλωτικούς οι Αβδηρίτες και οι φίλοι τους

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βίντεο κλιπ από τον δήμαρχο Αβδήρων κ. Γιώργο Τσιτιρίδη στον ετήσιο χορό του Χορευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδηριτών

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…