Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

0

Ένα αξιοπρόσεκτο άρθρο
Συστήνουμε ανεπιφύλακτα την ανάγνωση του σημερινού Άρθρου του Νομικού Ιωάννη Ελ.Κυμιωνή, συνεργάτη εξαιρετικού που παρουσιάζει πρωτότυπες ιδέες για την δημόσια και ιδιωτική ζωή της χώρας.
Το άρθρο έχει τίτλο «Δημιουργική Διεύρυνση της Κυβερνήσεως με νέο Μέλος Έλληνα Μουσουλμάνο Πολίτη».
Δηλαδή πραγματεύεται και προτείνει τη συμμετοχή κοινοβουλευτικού ή εξωκοινοβουλευτικού Δυτικοθρακιώτη Έλληνα ή Ελληνίδα πολίτη μουσουλμάνου στο θρήσκευμα.
Πρόκειται για μια τολμηρή και μοναδική στη σύλληψή της πρόταση, πλήρως αιτιολογημένη.
Δεν μένει παρά να εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή από τον πρωθυπουργό.
Γ.Δ.


Θλίψη για το θάνατο του Γιάννη Ράπτη
raptisΈχασε τη μάχη που καιρό έδινε ο Γιάννης Ράπτης. Η εξόδιος ακολουθία έγινε την Τρίτη το μεσημέρι στο χωριό του το Δέκαρχο.
Ο Γ.Ράπτης υπήρξε ενεργό αγροτοσυνδικαλιστικό στέλεχος, διετέλεσε πρόεδρος σε ΣΕΒΑΘ και ΣΕΚΑΠ και γενικά είχε πολύχρονη ασχολία με τα θέματα του πρωτογενή τομέα.
Ο ίδιος υπήρξε φιλοπρόοδος αγρότης, ακολουθώντας νέες καλλιέργειες όπως διάφορα δέντρα κλπ.  Ήταν δραστήριος σαν άτομο, δυναμικός και δημιουργικός.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια ως εφημερίδα στους οικείους του.
Γ.Δ.


Δημοπρατήθηκαν τα οικόπεδα
Ένα σοβαρό βήμα έγινε με την υπόθεση των οικοπέδων στο πρώην εργοστάσιο ΔΕΡΑΣ.
Τη Δευτέρα έγινε η δημοπράτηση των 38 πρώτων οικοπέδων με τιμή 4 ευρώ το τμ. Αρχικά τα οικόπεδα δόθηκαν εξ’ αδιαιρέτου και αργότερα στα συμβόλαια που θα γίνουν ο κάθε ενδιαφερόμενος θα λάβει το δικό του ποσοστό που δήλωσε. Στα οικόπεδα αυτά θα γίνει η μετεγκατάσταση από την πόλη διαφόρων βιοτεχνικών επιχειρήσεων.
Το άσχημο της υπόθεσης είναι πως όλη η ιστορία μέχρι να φτάσει στη δημοπράτηση, πέρασαν 15 χρόνια κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι βιοτέχνες ν’ αποχωρήσουν και να προχωρήσουν στην ανέγερση της επιχείρησής τους κάπου αλλού.
-Τέλος καλό, έστω και με καθυστέρηση…
Γ.Δ.


Από ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ελληνικά Τρένα
Εντάξει τώρα. Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα αλλιώς. Να λοιπόν και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που όπως μας πληροφορεί η ιταλική διοίκηση της εταιρείας πρόσφατα, πως το νέο όνομα από ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα είναι «Hellenic Train» (Ελληνικά τρένα).
Εκείνο που έχει σημασία όμως για μας εδώ στην περιφέρειά μας δεν είναι η αλλαγή του ονόματος αλλά η αλλαγή νοοτροπίας και βέβαια η έναρξη υλοποίησης των δρομολογίων στην περιοχή μας.
Λογότυπα και αλλαγές σημάτων λίγο ενδιαφέρουν. Σημασία έχει τα βαγόνια να κυκλοφορούν κανονικά και να σταματήσει το σημερινό χάλι υποβάθμισης της περιοχής.
Γ.Δ.


Έτσι, προκοπή δε γίνεται
Διαβάζω στο ίδιο κείμενο μιας μικρής είδησης ένα θετικό νέο για την οικονομία της χώρας κι ένα αρνητικό. Διαβάζω λοιπόν πως μεγάλη αύξηση κατέγραψαν οι εξαγωγές και τον Μάιο του 2022.
Στην ίδια περίοδο όμως, υψηλότερη είναι και η αύξηση που καταγράφεται στις εισαγωγές τον Μάιο επίσης και μάλιστα σχεδόν σε διπλάσιο ποσό, 7,87 δισ. έναντι 4,78 δισ.  εξαγωγών.
Έτσι όμως, μ’ αυτά τα νούμερα το εμπορικό έλλειμμα θα μεγαλώνει. Κι αυτό, λόγω της νοοτροπίας να εισάγουμε λεμόνια, πατάτες, φρούτα, γάλα, κρέατα και μια σειρά άλλων προϊόντων που ποιοτικώς είναι κατώτερα των ντόπιων.
Αντί δηλαδή να τονώνεται η εγχώρια παραγωγή με όλα τα θετικά για την οικονομία μας, συμβαίνει το αντίθετο. Σκεφθείτε ότι εισάγουμε σκόρδα από την Κίνα!
Εάν αυτό δεν αλλάξει ριζικά, μέλλον για τον τόπο μας δεν θα υπάρξει παρότι είμαστε πληθυσμιακά λίγοι και η υπόθεση κάλυψης των αναγκών από γεωργία-κτηνοτροφία και βιομηχανικά είδη θα μπορούσαν άνετα να καλύψουν πρώτα όλες τις ανάγκες της χώρας.
Αν δεν γίνει αυτό, προκοπή και μέλλον σα χώρα δε θα έχουμε.
Γ.Δ.


Μια ιστορική φωτογραφία– Το σύμπαν πριν 13 δισεκατομμύρια χρόνια
Μια ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα, που έχει  πλέον την δυνατότητα να δει μια φωτογραφία του σύμπαντος πριν 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Τη δημοσίευσε η ΝΑΣΑ σε μία ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο τα ξημερώματα της Τρίτης (12/07), παρουσία του  Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν . Όπως ενημέρωσαν αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ που έκαναν την παρουσίαση είναι η πρώτη έγχρωμη μακρινή εικόνα του Σύμπαντος από τον φακό του τηλεσκοπίου James Webb. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει με ανακοίνωσή της η NASA, “αυτό το κομμάτι του απέραντου σύμπαντος καλύπτει ένα κομμάτι του ουρανού περίπου στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου που κρατιέται στο μήκος του ενός χεριού από κάποιον στο έδαφος. Φανταστείτε, οι γαλαξίες εν αφθονία μέσα σε έναν κόκκο”. Επίσης αναφέρθηκε ότι οι εικόνες που αναμένουν από αυτό το τηλεσκόπιο θα παρουσιάζουν τον σχηματισμό νέων γαλαξιών πριν από 13 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια, λίγα εκατομμύρια μόλις χρόνια έπειτα από το Μπιγκ Μπανγκ.
Ασύλληπτο!
Κι αν πει κάποιος ότι  δεν τον ενδιαφέρει  η νέα αυτή πληροφορία καλά θα είναι να το ξανασκεφτεί. Ανακαλύπτοντας το σύμπαν συνειδητοποιούμε την ασημαντότητά μας και επαναπροσδιοριζόμαστε στα εγκόσμια. Και είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν κοσμογονικές ανακαλύψεις που θα αλλάξουν την πορεία του κόσμου.
Μ.Ξ.


Ποιες διακοπές;
Μπορεί  φέτος να έχει εκτοξευτεί  η τουριστική κίνηση στην χώρα και να βαδίσουμε για νέο ρεκόρ μετά το 2019 αλλά αυτό αφορά τον εξωτερικό τουρισμό. Λιγότεροι από κάθε χρονιά είναι φέτος οι Έλληνες που θα κάνουν διακοπές σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς. Κι ο λόγος είναι ένας. Η ακρίβεια. Μέσα στον Ιούνιο ο πληθωρισμός ήταν 12, 6 % δηλαδή σε ιστορικά υψηλά από το 1993. Πού να ξεκινήσει να πάει μια μέση οικογένεια; Τα ακτοπλοϊκά αυξήθηκαν (ξεχνάμε το νησί), η βενζίνη στα 2,5 ευρώ (απαγορεύονται οι μακρινοί προορισμοί), τα μισθώματα σε καταλύματα και ξενοδοχεία πήραν αύξηση τουλάχιστον 40%!
Το φαγητό στις ταβέρνες επίσης αφού αυξήθηκαν όλα τα είδη διατροφής και η ενέργεια.
Δηλαδή λίγες μέρες ξεκούρασης σου βγαίνει κούκος αηδόνι και έρχονται και οι φόροι αλλά και δύσκολος χειμώνας.
Έτσι όπως τα βλέπω πολλοί θα κάνουμε διακοπές στις δικές μας παραλίες με σάντουιτς σπιτικά!
Μ.Ξ.


Άλλο η θεωρία κι άλλο η πράξη
Θα έχετε διαβάσει αγαπητοί αναγνώστες στη στήλη της Δευτέρας το σχόλιο για την αναβολή στο δημοτικό συμβούλιο για τον ορισμό του συμβούλου που θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Σιαμπάν Μπαντάκ.
Θέλοντας να εμποδίσουν την εξέλιξη του θέματος οι της αντιπολίτευσης ψήφισαν αρνητικά, και λόγω μη απαρτίας η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την προσεχή Κυριακή.
Με την ευκαιρία, θέτω ένα ερώτημα προς τους κυρίους Μελισσόπουλο και Χατζηθεοδώρου διότι αυτοί μάλλον μεθοδεύουν αυτή τη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης των τεσσάρων.
Πώς θα ένιωθε ο Μελισσόπουλος εάν ήταν σήμερα στη θέση του Τσέπελη λόγω απλής αναλογικής και η αντιπολίτευση του έθετε συνέχεια εμπόδια;
Πώς θα ένιωθε ο Χατζηθεοδώρου;
Θα’ θελα να μάθω την άποψή τους. Γιατί τώρα, έξω και πέρα από τις ευθύνες προς τον δήμο, αρέσκονται και ίσως να το χαίρονται κιόλας που βάζουν εμπόδια στον Τσέπελη στο να λειτουργήσει κανονικά τον δήμο.
Η μέχρι τώρα λειτουργία των τεσσάρων αποδεικνύει πως είναι κατώτερη των περιστάσεων που απαιτεί η απλή αναλογική.  Είναι, θεωρητικά υπέρ, αλλά στην πράξη κατά.
Προφανώς θα τους ζητηθεί να δικαιολογήσουν αυτές τις αποφάσεις τους και σίγουρα θα τους καταλογιστεί ευθύνη.
Γ.Δ.


Ερώτημα συμπολιτών
Συζητώ με φίλους τα του δήμου Ξάνθης. Θέτουν αυτοί τα ερωτήματα με πρόθεση να πληροφορηθούν κάποια πράγματα που συμβαίνουν στον Μητροπολιτικό δήμο μας για να είναι σωστά ενημερωμένοι.
Η συζήτηση είναι καλοπροαίρετη, διεξάγεται χωρίς εντάσεις και κυρίως πολιτισμένα. Ένα από τα ερωτήματα που τίθεται είναι αυτό της έλλειψης αντίληψης συνεργασίας και συναίνεσης.
Απορούν οι συμπολίτες ενώ βρισκόμαστε στο 2022, δηλαδή 48 χρόνια από τη μεταπολίτευση, να υπάρχει μέτωπο που αρνείται τη συνεργασία με τον νικητή των εκλογών.
Αυτή η οικειοθελής αντίδραση από τους συμπολίτες στην αντιπολίτευση και μόνον. Είναι δύσκολο να κατανοηθεί η αντίδραση για την αντίδραση και η άρνηση για την άρνηση, για να τρωθεί η νυν δημοτική αρχή.
Μάλιστα θεωρούν πως όλη αυτή η στάση, τρία χρόνια τώρα έχει στόχο να εμποδιστεί κάθε θετική πρωτοβουλία της διοίκησης, να της χρεωθεί αποτυχία και γενικά ανικανότητα.
Όμως, η συζήτηση με τους συμπολίτες βγάζει προς τα έξω ένα συμπέρασμα που οι αρνητές της συναίνεσης θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους, ότι δηλαδή δρουν εναντίον των συμφερόντων ουσιαστικά των δημοτών και μόνον.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…