Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Άνοιξε η πρώτη αντιπυρική ζώνη για το περιαστικό και Παλιά Πόλη

Άνοιξε η πρώτη αντιπυρική ζώνη για το περιαστικό και Παλιά Πόλη

0

Μέσα στον Ιούλιο και το δεύτερο κομμάτι που θα φτάνει έως το Σαμακώβ – Του χρόνου θα είναι έτοιμο το σχέδιο εκκένωσης της Π. Πόλης

 

 Πυκνώνουν οι περιπολίες τις επικίνδυνες μέρες στο περιαστικό – Απαραίτητος ο καθαρισμός οικοπέδων

 

Πυρετωδώς εργάζονται οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Ξάνθης υπό την επίβλεψη του Δασαρχείου Ξάνθης προκειμένου  ν’ ανοίξουν την πρώτη αντιπυρική ζώνη για  την προστασία του περιαστικού άλσους  και της Παλιάς Πόλης. Ένα έργο τόσο απαραίτητο για την πόλη μας και είναι απορίας άξιον πως δεν έγινε νωρίτερα ενώ όλοι οι φορείς  κάθε καλοκαίρι έχουν στραμμένα τα μάτια τους στο περιαστικό και τους λούζει κρύος ιδρώτας στην ιδέα και μόνο ότι μπορεί  να πιάσει φωτιά και να μην γίνει έγκαιρα αντιληπτή! 

 Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της αντιπυρικής ζώνης

Η διάνοιξη την πρώτης αντιπυρικής  ζώνης ξεκίνησε μετά από σχετική άδεια που δόθηκε στον δήμο από το Δασαρχείο Ξάνθης, επιβλέπων φορέας και αυτός που υποδεικνύει ποια δέντρα θα κοπούν για την διάνοιξη της ζώνης. Όπως μας πληροφόρησε ο Εντεταλμένος της Πολιτικής προστασίας του δήμου Ξάνθης ο κ. Αφεντούλης  Τσακιρίδης η αντιπυρική ζώνη που διανοίγεται έχει πλάτος 30 – 60 μέτρα και ξεκινά από το  κατώτερο σημείο της  οδού Χασιρτζόγλου και κατευθύνεται ανατολικά «αγκαλιάζοντας» τα τελευταία σπίτια της Παλιάς πόλης. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακιρίδης είναι το πρώτο κομμάτι του έργου που ολοκληρώνεται, ενώ εντός Ιουλίου θα ξεκινήσει και το δεύτερο κόμματι που θα περιλαμβάνει αντιπυρική ζώνη έως και το Σαμακώβ.

Αποψιλώνονται δέντρα, καθαρίζονται θάμνοι και χόρτα καθ΄ υπόδειξη του Δασαρχείου

Σύμφωνα με τον κ. Τσακιρίδη, υπάλληλοι του Δασαρχείου Ξάνθης υποδεικνύουν τα δέντρα θα κοπούν και γίνει υλοτόμηση, αποψίλωση και καθαρισμός θάμνων, απομακρύνονται όλες οι εύφλεκτες ύλες. Έχει ήδη γίνει ο καθαρισμός στο ύψος του πάρκιγκ για το θερινό δημοτικό αμφιθέατρο και στην γύρω περιοχή ενώ σε δεύτερη φάση αλλά μέσα στον Ιούλιο θα γίνει ο καθαρισμός πάνω από το υδραγωγείο του μουσουλμανικού νεκροταφείου και θα συνεχιστεί μέχρι το Σαμακώβ.

Σχέδια πρόληψης και εκκένωσης

Εκτός από την αντιπυρική  ζώνη η πολιτική Προστασία του δήμου Ξάνθης σκοπεύει να αναθέσει σε ειδικούς την μελέτη για την εκκένωση της Παλιάς Πόλης σε περίπτωση πυρκαγιάς.  Ένα σχέδιο που όπως είπε ο κ. Τσακιρίδης θα είναι έτοιμο του χρόνου. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει  μια πρόταση της Πυροσβεστικής Ξάνθης που προβλέπει από πού θα απομακρυνθούν οι  πολίτες, από ποιες οδούς θα κινηθούν ασθενοφόρα αλλά και πυροσβεστικά, πως θα απομακρυνθούν ηλικιωμένοι και με κινητικά προβλήματα. Με βάση αυτά θα μελετηθεί και θα καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εκκένωσης.

Το Σχέδιο «Ιόλαος»

Να υπενθυμίσουμε ότι όπως είχε αναφέρει ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Γιάννης Ζερενίδης κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ξάνθης στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2022 που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες που συγκροτούν το ΣΟΠΠ , ο δήμος έχει το σχέδιο «Ιόλαος» που αφορά όλες τις δράσεις που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς: «Το επιχειρησιακό κομμάτι το έχει η Πυροσβεστική. Οι δήμοι υποβοηθούν το έργο της. Στο τομέα της πρόληψης ο δήμος έχει σε ετοιμότητα τις 3 υδροφόρες του  και  τα εκσκαπτικά του μηχανήματα, θα προσλάβει έκτακτο προσωπικό πυρόσβεσης και θα προβεί άμεσα σε καθαρισμό του περιαστικού δάσους σε συνεργασία με το Δασαρχείο. Λειτουργούμε επίσης δύο Πυροφυλάκια στα Κιμμέρια και στο Σαμακώβ επί 24ωρου βάσεως σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και συντονίζουμε τις εθελοντικές ομάδες που περιπολούν. Η ΔΕΥΑΞ έχει  τον έλεγχο των κρουνών και των δεξαμενών πυρόσβεσης ενώ ελέγχουμε επίσης και τους χώρους που έχουμε ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων καθώς αποτελούν επικίνδυνα σημεία».

Πυκνώνουν οι περιπολίες τις επικίνδυνες μέρες – Απαραίτητος ο καθαρισμός οικοπέδων

Μεγάλη σημασία στην πρόληψη και στην έγκαιρη πληροφόρηση αποδίδει ο κ. Τσακιρίδης: «Έχουν ξεκινήσει οι  περιπολίες στο περιαστικό άλσος. Τις μέρες υψηλού κινδύνου έχουμε περισσότερες με την συνδρομή εθελοντών. Πρόκειται να ενταχθούν και άλλες εθελοντικές ομάδες στο έργο αυτό. Επίσης πολύ σημαντικός είναι ο καθαρισμός των οικοπέδων. Κάνουμε έκκληση στους δημότες να καθαρίσουν  τα οικόπεδά τους. Ο δήμος τους ενημερώνει και αν δεν προβούν σε καθαρισμό των οικοπέδων τους θα πληρώσουν πρόστιμο αλλά και θα χρεωθούν με το κόστος του καθαρισμού που θα κάνει ο δήμος».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…