Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

0

Εν αναμονή για διπλάσιο Εξοικονομώ
Να και μια θετική είδηση για όσους υπέβαλαν αιτήσεις για ένταξή τους στο γνωστό πρόγραμμα Εξοικονομώ. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Σκρέκα, θα διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός του Εξοικονομώ ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι υπέβαλαν αιτήσεις για την επιδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας τους.
Θύμισε δε πως ο προϋπολογισμός είναι στα 630 εκ.ευρώ και θα ξεπεράσει το 1,2 δισ. με το επιπλέον ποσό θα ενταχθούν άλλες 40.000 κατοικίες ως επιλαχούσες.
Βέβαια απομένει η έκδοση απόφασης για να γίνει πράξη η δήλωση του υπουργού.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Έχει λόγο η αδιαφορία για το πράσινο
Από τα περίεργα και παράξενα του παρελθόντος στο δήμο Ξάνθης που συνεχίζονται.
Πληροφορήθηκα λοιπόν ότι ο αγαπητός κατά τα άλλα διευθυντής Πρασίνου του δήμου μας, ότι είναι απόφοιτος όχι του Τμήματος Πρασίνου αλλά Ζωικής Παραγωγής του τμήματος ΤΕΙ Λαρίσης.
Από τα παράξενα των προσλήψεων στους δήμους που άλλον με διαφορετική ειδικότητα χρειάζεται και τελικά άλλος με διαφορετική προσλαμβάνεται.
Φίλος που με ενημέρωσε σχετικά για το θέμα, συμπλήρωσε ειρωνικά πως γι’ αυτό δεν προχωράει η υπόθεση «πράσινο» στην πόλη, παρά τα τόσα συνεχόμενα σχόλια της στήλης.
-Τι να πει κανείς…Γεμάτος από απίθανα και παράξενα τούτος ο τόπος.
Γ.Δ.


Πέθανε ο Αχμέτ Μετέ
Σας είχα σχετικά ενημερώσει πριν από δέκα ημέρες πως ο Αχμέτ Μετέ ήταν άρρωστος και σε δύσκολη κατάσταση της υγείας του.
Τελικά κατέληξε χθες Πέμπτη και η κηδεία του θα γίνει σήμερα Παρασκευή μετά την προσευχή, στις 5 η ώρα στο κεντρικό νεκροταφείο.
Ο λεγόμενος ψευδομουφτής γεννήθηκε στο Ωραίο όπου και υπηρέτησε ως Ιμάμης και στη συνέχεια, με μη νομιμοποιημένη εκλογή από την Ελληνική Πολιτεία «εξελέγη» από μερίδα της μειονότητας ως «Μουφτής», ιδιότητα φυσικά που δεν αναγνωρίστηκε επίσημα ποτέ γι’ αυτό και επικράτησε ο όρος «ψευδομουφτής».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία επιλογής του αντικαταστάτη του έχει ήδη ξεκινήσει αλλά ακόμη είναι άγνωστο ποιος τελικά θα επιλεγεί.
Γ.Δ.


Κάποιοι ξαφνιάστηκαν
Ήταν λογικό κάποιοι συμπολίτες να ξαφνιαστούν με την εικόνα της πλατείας. Για κάποιους ήταν άγνωστο και το μπιτς βόλεϊ σαν άθλημα. Λογικά και αναμενόμενα αυτά και γι’ αυτό το ξάφνιασμά τους.
Όμως συνήθως στις πόλεις, όταν γίνονται αγώνες, διοργανώνονται σε πλατείες. Φυσικά, όταν τελειώσουν αυτοί, όλα επανέρχονται στην κανονικότητα.
Πάντως, επειδή δύσκολα θα ξαναδούν τέτοιους αγώνες οι Ξανθιώτες, ας κάνουν μια βόλτα προς τα κει. Θα τους αρέσει το θέαμα και θα δουν μια πλατεία διαφορετική.
Κι επιτέλους, ας μη γκρινιάζουμε χωρίς λόγο γιατί το να έρθουν οι αγώνες στην πόλη μας ήταν επιτυχία του δήμου.
Γ.Δ.


Προχωρά ο Δόντσος
Από νωρίς ξεκίνησε ο Δημήτρης Δόντσος τις επαφές και συζητήσεις με κατοίκους του δήμου Αβδήρων. Αρχικά σε ένα χαλαρό κλίμα που απαιτεί και η χρονική περίοδος του καλοκαιριού.
Με τις επαφές του αυτές και τις συζητήσεις «τσεκάρει» την αποδοχή του ονόματός του στις κοινωνίες των χωριών.
Διαπίστωσε δε, όπως μου δήλωσε, πως θετικά ανταποκρίνονται οι κάτοικοι κι αυτό αποτελεί ένα στοιχείο ένδειξης πως και τον γνωρίζουν αλλά και συμφωνούν με την απόφασή του να δημιουργήσει έναν νέο δημοτικό συνδυασμό.
Άρα, μέχρι στιγμής τρεις μάλλον θα είναι οι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν την ψήφο των δημοτών του δήμου Αβδήρων.
Πρώτος του Γ.Τσιτιρίδη, νυν δημάρχου, του Σ.Κριτσίνη και του Δ.Δόντσου φυσικά.
Γ.Δ.


Εκδήλωση-Υποδοχή
Χωρίς ενημέρωση, χωρίς γνωστοποίηση και δημοσιοποίηση, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε εκδήλωση-υποδοχή των νέων μελών και φίλων. Όλα έγιναν το βράδυ της Δευτέρας και βρέθηκαν συνεορτάζοντες παλιά και νέα μέλη, φίλοι και βέβαια νεολαίοι.
Ενημερωτικά λοιπόν, έστω και με καθυστέρηση λόγω μη ενημέρωσης, στην εκδήλωση μίλησε ο τοπικός συντονιστής  Γ.Χατζηθεοδώρου, ενώ υπήρξε μουσική-τραγούδι, από το σχήμα του Δ.Λεβάκη.
Ανάμεσα στους αρκετούς παρόντες διέκρινα τους Στάθη Γιαννακίδη και τη Νατάσα Μακρή.
Γ.Δ.


Κίνηση πρόληψης
Θετικότατη ήταν η αποδοχή της είδησης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και η οποία αναφερόταν σε ένα προληπτικό μέτρο. Συγκεκριμένα, γνωστοποιήθηκε στους Ξανθιώτες πως άνοιξε η πρώτη αντιπυρική ζώνη για την προστασία του Περιαστικού Άλσους αλλά και της Παλιάς Πόλης.
Έτσι, με μία κίνηση του δήμου Ξάνθης υπάρχει διπλή πρόληψη για δύο ιδιαίτερα σημαντικά τμήματα της πόλης, ο Παραδοσιακός Οικισμός και το Περιαστικό Άλσος.
Υπάρχει όμως και συνέχεια το ίδιο σημαντική. Προς το τέλος Ιουλίου θα ξεκινήσει το δεύτερο κομμάτι δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης που θα φτάνει μέχρι το Σαμακώβ.
-Όντως μια σημαντική παρέμβαση του δήμου Ξάνθης στον τομέα της πρόληψης.
Γ.Δ.


Power pass: ‘Ωδυνεν όρος και έτεκεν μυν
Μεγάλη απογοήτευση το Power pass,  η επιστροφή δηλαδή μέρους των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος που φούσκωσαν λόγω της  ρήτρας αναπροσαρμογής. Χθες ανακοινώθηκε η εκκαθάριση και οι περισσότεροι που έκαναν αιτήσεις είδαν στους λογαριασμούς τους  20  – 40 ευρώ επιστροφή ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που είδαν τριψήφιο αριθμό. Μη γελιόμαστε αυτά τα ποσά είναι απειροελάχιστα σε σχέση με τα ποσά που πληρώσαμε και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν  να αντισταθμίσουν τις απώλειες εισοδήματος των πολιτών λόγω αυτών των αυξήσεων.
Μ.Ξ.


Να ελπίζουμε;
Τέλος πάντων θέλω να είμαι από την πλευρά των αισιόδοξων κι ας έχω απογοητευτεί αρκετές φορές μέχρι τώρα.
Η κυβέρνηση λοιπόν, μπαίνω στο θέμα, με νέο της κώδικα επιθυμεί να υπάρξουν νέοι κανόνες συμπεριφοράς για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Μάλιστα, επιθυμία του νομοθέτη είναι να δώσει απαντήσεις σε πολλά ηθικά και δεοντολογικά διλήμματα που προκύπτουν τόσο μεταξύ συναδέλφων υπαλλήλων όσο, κυρίως, μεταξύ εργαζομένων και ιδιωτών.
Δηλαδή η επαγγελματική συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να διέπεται από αξίες όπως σεβασμός στο Σύνταγμα, τους νόμους και τους θεσμούς, αλλά και αμεροληψία για την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων.
Όλα αυτά ακούγονται ιδιαίτερα σωστά. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Έλληνας δημόσιος υπάλληλος είναι σε θέση να τα εφαρμόσει.
-Να ελπίζουμε;
Γ.Δ.


Υπόθεση Λιγνάδη
Καταδικάστηκε 12 χρόνια δια δύο βιασμούς ανήλικων αγοριών, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης όμως δεν πήγε φυλακή αλλά…σπίτι του! Πήρε αναστολή μέχρι να εκδικαστεί η έφεση και απλά του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι ότι δεν θα φύγει από την χώρα κ.λ.π. Και σαν μην έφτανε αυτό προκαλεί με τις δηλώσεις του. Αυτός που καταδικάστηκε για δύο βιασμούς δηλώνει με αλαζονικό τρόπο ότι «μέχρι τώρα έπαιζαν μπάλα μόνοι τους» και πως τώρα ήρθε η ώρα του να μιλήσει. Ανάλογες είναι οι δηλώσεις και του δικηγόρου του Αλέξη Κούγια. Το ζήτημα πήρε πολιτικές διαστάσεις και η μεν αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για παρέμβαση στην δικαιοσύνη  ενώ η κυβέρνηση την αντιπολίτευση για τον νόμο Παρασκευόπουλου, ότι δηλαδή με διάταξη του νόμου του πρώην υπουργού Διακοσύνης,  βγήκε. Πέρα όμως απ’ αυτά η αποφυλάκιση Λιγνάδη έστω και μέχρι  την εκδίκαση της έφεσης προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Κλονίζει την αμεροληψία της δικαιοσύνης. Η δε αμετροεπής στάση του αποτελεί ύβρι με την αρχαιοελληνική έννοια. Ως σκηνοθέτης και ηθοποιός διαφόρων …τραγωδιών με την ευρύτερη έννοια θα’ πρεπε να το γνωρίζει ο κ. Λιγνάδης.
Αλλά μάλλον δεν διδάσκεται από αυτά που διδάσκει!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…