-1 κιλό μοσχιοί, καθαρισμένοι
-300 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου, καθαρισμένα
-80 ml ξίδι της αρεσκείας μας
-1 φύλλο δάφνης
-1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
-4 κόκκοι πιπέρι
-1 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας
-80 ml ελαιόλαδο
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη φάβα
-500 γρ. φάβα της αρεσκείας μας
-1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
-χυμός από 1 λεμόνι
-40 ml ελαιόλαδο
-αλάτι
Βράζουμε τη φάβα σε άφθονο νερό για αφαιρούμε τον αφρό με την κουτάλα. Προσθέτουμε το αλάτι και το κρεμμύδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για περίπου 50 ́ – 1 ώρα, μέχρι να λιώσει η φάβα και να πιει τα υγρά της. Ανακατεύουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος 1 – 2 φορές για να μην κολλήσει – δεν πρέπει να το κάνουμε συχνά, γιατί βγάζει άμυλο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό κατά το μαγείρεμα.
Στο τέλος, προσθέτουμε το λάδι και το λεμόνι και ανακατεύουμε έντονα για να γίνει σαν πηχτή κρέμα. αν τη θέλουμε πιο λεία, την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ με το λάδι και το λεμόνι.
Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε τους μοσχιούς, μαζί με τη δάφνη, την κανέλα, τους κόκκους πιπεριού, τη μισή ποσότητα ξιδιού και 500 ml νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζουμε τους μοσχιούς με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος, σουρώνουμε το νερό και το κρατάμε στην άκρη. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για περίπου 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ξίδι, το μέλι, το νερό όπου βράσαμε τους μοσχιούς και 500 ml νερό ακόμη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μετριάζουμε τη φωτιά.
Μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Κόβουμε τους μοσχιούς στη μέση, τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε απαλά για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Σερβίρουμε τη φάβα με τους μοσχιούς και τα κρεμμυδάκια.