Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Καπνός: Πολλή δουλειά, λίγα λεφτά

Καπνός: Πολλή δουλειά, λίγα λεφτά

0

Φθίνει  η καπνοκαλλιέργεια στην περιοχή μας  – Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης κ. Αμέτ Σινάν

Καλύτερες τιμές ζητούν οι καπνοπαραγωγοί για να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος παραγωγής

«Πολλή δουλειά, πολύς ιδρώτας , χωρίς αντίστοιχα καλό εισόδημα»,  είναι η φράση – κλειδί που αντιπροσωπεύει τον μόχθο των καπνοκαλλιεργητών της περιοχής μας που δεν πληρώνεται όπως θα’ πρεπε όπως οι ίδιοι εκτιμούν με βάση το κόστος παραγωγής, τις εργατοώρες αλλά και τους κινδύνους  καταστροφής της παραγωγής, λόγω του καιρού και ασθενειών. Μια καλλιέργεια ιδιαίτερα απαιτητική που έχει κόστος και δουλειά από  τον Μάρτιο ως τον Οκτώβριο αλλά τιμές καθηλωμένες επί 10 – 15 χρόνια στα ίδια επίπεδα.

Φθίνει  η καπνοκαλλιέργεια στην περιοχή μας

Κάποτε ο καπνός έφερε οικονομική ακμή και η Ξάνθη το γνωρίζει καλά. Στις μέρες μας όμως ειδικά μετά την αποσύνδεση της παραγωγής το 2010 που έκοψε στο μισό τις επιδοτήσεις περνά μέρες παρακμής. Ωστόσο δεν το βάζουν κάτω οι καπνοπαραγωγοί έχοντας ωστόσο την επίγνωση ότι είναι μια καλλιέργεια που φθίνει αφού γερνούν οι αγρότες που ασχολούνται και δεν μπαίνει νέο αίμα: «Ο καπνός είναι ένα χρυσό προϊόν που συνεχίζει να έχει μεγάλη ζήτηση αλλά δεν έχει καλές τιμές. Εδώ και 10 – 15 χρόνια η μέση τιμή είναι καθηλωμένη σε 4,68 ευρώ το κιλό. Κι έχει πολλές εργατοώρες αλλά και υψηλό κόστος παραγωγής», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης κ. Αμέτ Σινάν. Ο συνεταιρισμός  έχει  6.000 μέλη με ενεργά τα 4.000 που καλλιεργούν 32.000 στρέμματα καπνό ποικιλίας μπασμά. Ενδεικτικό του γεγονότος ότι  φθίνει η καπνοκαλλιέργεια είναι ότι το  2021 ενεργά μέλη ήταν 4.408 και μέσα σε ένα χρόνο αποχώρησαν 408 καπνοπαραγωγοί: «Άλλοι έχουν φύγει στο εξωτερικό άλλοι συνταξιοδοτήθηκαν. Δεν ασχολούνται νέοι με τον καπνό. Μέσα στα καπνοχώραφα είναι όλοι πάνω από 40 ετών», προσθέτει  ο κ. Σινάν.

«Ο καπνός είναι ένα χρυσό προϊόν που συνεχίζει να έχει μεγάλη ζήτηση αλλά δεν έχει καλές τιμές. Εδώ και 10 – 15 χρόνια οι μέση τιμή είναι καθηλωμένη σε 4,68 ευρώ το κιλό. Κι έχει πολλές εργατοώρες αλλά και υψηλό κόστος παραγωγής»
Α. Σινάν
Πρόεδρος Συνεταιρισμού καπνοπαραγωγών Θράκης

Καλή χρονιά δείχνει η φετινή

Να σημειώσουμε ότι  η καλλιέργεια ξεκινά τον Μάρτιο με το φυτώριο στην συνέχεια γίνεται το φύτεμα στα χωράφια και το σκάλισμα αυτή την εποχή. Επίσης  η καλλιέργεια απαιτεί  νερό όχι όμως όσο άλλες καλλιέργειες. Αυτή την εποχή είναι λίγο πριν το «σπάσιμο» των φύλλων που γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας: «Φαίνεται ότι θα έχουμε καλή χρονιά. Λίγο οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις δημιούργησαν πρόβλημα και φοβόμαστε μήπως χτυπήσει τα φυτά η νεκρωτική ίωση, μια ασθένεια που δεν τα αφήνει να μεγαλώσουν και τα καταστρέφει όπως το 2018 που είχαμε 70% καταστροφή. Γενικά ο καπνός θέλει καιρικές συνθήκες κατάλληλες για την εποχή», αναφέρει ο κ. Σινάν.

Καλύτερες τιμές ζητούν οι καπνοπαραγωγοί για να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος παραγωγής

Όπως σημείωσε ο κ. Σινάν, η φετινή παραγωγή όμως έχει μεγαλύτερο κόστος καθώς το  πετρέλαιο που χρησιμοποιείτε για το πότισμα έχει αύξηση κατά 40% (1,20) ενώ τα λιπάσματα 50% (40 ευρώ το σακί από 20). Εύλογα οι καπνοπαραγωγοί όπως και οι παραγωγοί άλλων αγροτικών προϊόντων (σιτηρών , καλαμποκιού) προσδοκούν υψηλές τιμές: «Έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Κάποιοι παραγωγοί δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα του σπιτιού τους. Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Μια μικρή ανάσα, ήταν η καταβολή της ενίσχυσης των 90 ευρώ ανά στρέμμα στους καπνοπαραγωγούς, για τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στην παραγωγή το 2020, όμως δεν είναι αρκετή. Πρέπει να μας δοθεί και για το 2021 και οι εταιρείες να μας δώσουν καλύτερες τιμές».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΗΕ: Καταπέλτης για τις ανθρωπιστικές συνέπειες του πολέμου στη Γάζα – Σχεδόν το 70% των θυμάτων γυναίκες και παιδιά

Η έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικα…