Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πληθωρισμός: Νέο άλμα τον Ιούνιο στο 12%

Πληθωρισμός: Νέο άλμα τον Ιούνιο στο 12%

0

8,6% στην Ευρωζώνη

Συνεχίσθηκε και τον Ιούνιο το ράλι της ακρίβειας, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται στο 12% σε ετήσια βάση από 10,5% τον Μάιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 8,6% από 8,1%, αντίστοιχα.

Στην αιχμή των αυξήσεων βρέθηκαν για έναν ακόμη μήνα οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, οι οποίες όμως έχουν διαχυθεί στο σύνολο σχεδόν της οικονομίας.

Για έναν ακόμη μήνα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε ταχύτερα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να είναι ο πέμπτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη και να διευρυνθεί η απόσταση από τον μέσο όρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 2,5% μέσα στον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο. Η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, θα ανακοινωθεί την επόμενη Παρασκευή, 8 Ιουλίου.

Ο πληθωρισμός με βάση τον εθνικό δείκτη είναι συστηματικά υψηλότερος από τον εναρμονισμένο και τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 11,3%.

Αύξηση 41,9% των τιμών της ενέργειας στην Ευρωζώνη

Στην Ευρωζώνη, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 41,9% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 39,1% τον Μάιο. Μετά την ενέργεια, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην ομάδα τρόφιμα, αλκοόλ, καπνός με ένα ποσοστό 8,9% από 7,5% τον Μάιο. Οι τιμές των μη βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν 4,3% από 4,2% και των υπηρεσιών κατά 3,4% έναντι 3,5% τον Μάιο, κατέγραψαν δηλαδή μικρή επιβράδυνση.

Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού – μειώθηκε στο 3,7% από 3,8% τον Μάιο, αλλά ο δείκτης του δομικού πληθωρισμού – αν αφαιρεθούν μόνο οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – αυξήθηκε 4,6% από 4,4%.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…