Για τη Σαλάτα:
-100 γρ άβραστες μικρές μαύρες φακές τύπου Beluga (+ 1 δαφνόφυλλο + 1 ολόκληρη σκελίδα σκόρδο)
-100 γρ άβραστο άγριο ρύζι (+ ½ κύβο λαχανικών)
-2 κονσέρβες τόνου
-1 φρέσκο αγγουράκι, καθαρισμένο
-1 χούφτα ντοματάκια τύπου cherry
-2 βραστά αυγά, σφιχτά
-1 μικρή πατάτα, βρασμένη
-3-4 αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε κύβους
-1 κσ κάπαρη, ξεπλυμένη στο νερό
-½ μικρό αβοκάντο, κομμένο σε κύβους
-Φύλλα κόλιανδρου ή ψιλοκομμένο μαϊντανό, για γαρνιτούρα
-Λίγη πάπρικα, γλυκό πιπέρι
Για τη Σάλτσα:
-3 κσ γιαούρτι 4% λιπαρά
-3 κσ μαγιονέζα
-Φλοιό και χυμό από ένα λεμόνι
-Αλάτι κι άσπρο πιπέρι
Ετοιμάζουμε πρώτα τη σάλτσα γιατί πρέπει να σταθεί αρκετά για να γίνει πιο αρωματικά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, δοκιμάζουμε για τη γεύση και διορθώνουμε αναλόγως και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε. Αν η σάλτσα είναι πολύ παχύρευστη την αραιώνουμε με λίγο νερό.
Βράζουμε τις φακές σε νερό μαζί με το δαφνόφυλλο και τη σκελίδα σκόρδου για 20’ περίπου μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν. Παρόμοια, βράζουμε το άγριο ρύζι σε νερό μαζί με το κύβο λαχανικών σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής της συσκευασίας. Σουρώνουμε τις φακές και το ρύζι (αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και το σκόρδο) κι αφήνουμε να κρυώσουν.
Αφού κρυώσουν, στρώνουμε τις φακές και το ρύζι σε μια μεγάλη πιατέλα ή ένα ευρύχωρο σκεύος τύπου pyrex. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Σουρώνουμε τους τόνους και τους ρίχνουμε σε κομμάτια από πάνω. Κόβουμε το αγγουράκι σε κύβους και τα ντοματάκια στα δύο και τα απλώνουμε από πάνω. Κόβουμε την πατάτα και τ’ αυγά σε φέτες ενώ σκορπάμε από πάνω την κάπαρη, το ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί και το κομμένο αβοκάντο. Προκειμένου να μη μαυρίσει το αβοκάντο, αφού το κόψουμε το γυρίζουμε σε 2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού και στη συνέχεια το στραγγίζουμε και το ρίχνουμε πάνω στη σαλάτα. Γαρνίρουμε την τονοσαλάτα με φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού κι αλατοπιπερώνουμε λίγο ακόμα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού, πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα, ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.