Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Σάρωσε τα πάντα ο χαλαζοτυφώνας στα χωράφια του Τοπείρου

Σάρωσε τα πάντα ο χαλαζοτυφώνας στα χωράφια του Τοπείρου

0

Τεράστιες καταστροφές σε καλαμπόκια, βαμβάκια και δέντρα – Σε απόγνωση οι αγρότες ζητούν έξτρα αποζημίωση-  Αυτεπιστασία των αρχών στα «πληγωμένα» χωράφια

 

Επιστολή δημάρχου Τοπείρου προς τον πρωθυπουργό

 

 

 

Στο μάτι ενός… χαλαζοτυφώνα βρίσκεται για δύο μέρες κατά σειρά η πόλη μας. Τόσο την Τέταρτη όσο και την Πέμπτη τις μεσημβρινές ώρες σκοτεινιάζει ο ουρανός και εν μέσω αστραπόβροντων ξεσπά μπόρα με ριπές χαλαζιού. Το καιρικό φαινόμενο διαρκεί ένα τέταρτο ωστόσο ήταν τόσο μεγάλη η ένταση και η σφοδρότητά του ώστε να μην αφήσει τίποτε όρθιο στις καλλιέργειες των χωριών του δήμου Τοπείρου.

 

 

 Μέσα σε πέντε λεπτά καταστράφηκε ο μόχθος μιας χρονιάς με πολλά έξοδα

Εικόνες απόλυτης καταστροφής αντίκρυσαν λίγο μετά το πέρασμα του τυφώνα χαλαζιού οι αγρότες στα χωράφια τους στα χωριά Δέκαρχο, Εύλαλο, Αγ. Αθανάσιος, Θαλασσιά, Όλβιο. Με πυρκαγιά που δεν αφήνει τίποτε στο πέρασμά της παρομοίωσε την καταστροφή ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης κ. Κώστα Δαλάτσης μεταφέροντας την απόγνωση του αγροτικού κόσμου : «Όπου πέρασε αυτή η πρωτοφανής μπόρα δεν άφησε τίποτε όρθιο. Ήταν απίστευτο. Ένας τυφώνας με χαλάζι. Ξεσκέπασε σκεπές σε σπίτια και αποθήκες , έσπασε κολώνα της ΔΕΗ , ξερίζωσε δέντρα. Ισοπέδωσε κυριολεκτικά καλλιέργειες με καλαμπόκι, ακτινίδια και καρυδιές. Ακόμα και τα σιτάρια και τα κριθάρια που ήταν να αλωνιστούν αυτή την περίοδο, μέχρι και αυτά έχουν καταστραφεί. Οι ζημιές είναι τεράστιες. Εδώ μιλάμε για καταστροφές οικογενειών. Αναλογιστείτε ότι  για να πάρει κάποιος παραγωγή από δενδρώδη καλλιέργεια χρειάζονται 5 χρόνια. Πώς θα αποζημιωθεί αυτός ο άνθρωπος; Στα καλαμπόκια έγιναν όλες οι εργασίες και απόμειναν τα ποτίσματα. Με τόσο κόστος για τα λιπάσματα που είναι στα ύψη, στο ρεύμα και στο πετρέλαιο. Γι αυτό ζητάμε έξτρα αποζημίωση για τις τεράστιες καταστροφές. Σε πραγματικές τιμές.  Ζητάμε ν’ αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο. Ζητάμε να έρθει κυβερνητικό κλιμάκιο επιτόπου να δει και να καταγράψει τις καταστροφές».

Αυτεπιστασία των αρχών στα «πληγωμένα» χωράφια

mixoglou-1

Να σημειώσουμε ότι στα πληγωμένα χωράφια των χωριών του δήμου Τοπείρου περιόδευσε ο βουλευτής ΝΔ Ξάνθης κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης , ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Κουρτίδης καθώς και ο δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου. Επίσης το πρωί της Πέμπτης το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ της Αλεξανδρούπολης βρέθηκε στην περιοχή και ζητήθηκε ενίσχυση σε προσωπικό ώστε να γίνουν οι καταγραφές και οι εκτιμήσεις των ζημιών όσο γίνεται πιο γρήγορα. Βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις 50.0000 στρέμματα περίπου  έχουν πληγεί και σε  πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί οι καλλιέργειες ολοσχερώς.

Επιστολή δημάρχου Τοπείρου προς τον πρωθυπουργό

Ο δήμαρχος Τοπείρου απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ζητώντας να επισκεφτεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με αρμόδια κλιμάκια την περιοχή για να διαπιστώσει τις καταστροφές. Μεταξύ άλλων αναφέρει: …Από την έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση παρατηρούνται ολικές καταστροφές καλλιεργειών με ακτινίδια, αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, αμύγδαλα, καρύδια, βαμβάκι, ηλίανθο, καλαμπόκι, σιτάρι κ.α. σε αγροτεμάχια της περιοχής μας με συνολική έκταση πάνω από 50.000 στρέμματα. Ο Δήμος Τοπείρου από την πρώτη στιγμή κινεί τη σχετική διαδικασία ώστε οι παραγωγοί να προβούν σε ενέργειες για την αναγγελία ζημιάς από την καταιγίδα.

Εφόσον κρίνετε σκόπιμο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ μαζί με αρμόδια κλιμάκια μπορούν να επισκεφτούν την περιοχή μας ώστε να διαπιστώσουν και οι ίδιοι τις τεράστιες και πρωτοφανείς καταστροφές.

Τα έκτακτα γεγονότα απαιτούν έκτακτα μέτρα στήριξης. Ποτέ στο παρελθόν οι παραγωγοί μας δεν είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με τόσους απρόβλεπτους και δυσμενείς παράγοντες. Αλλά και ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ξεδιπλωθεί από την Πολιτεία ένα τόσο ευρύ πρόγραμμα στηρίξεων και ενισχύσεων.

Παρακαλούμε να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλίες με σκοπό την αποζημίωση των παραγωγών, καθώς το μεγάλο μέγεθος της ζημιάς επέρχεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την πορεία της καλλιέργειας.

Η σημερινή Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι η Ελλάδα αλλάζει. Ας συμβάλλουμε στην ανασυγκρότηση της υπαίθρου με όραμα και σχέδιο».

Ολική καταστροφή σε καλαμπόκια του Ολβίου και του Αγ. Αθανασίου

Σε μια λεπτομερή καταγραφή της καταστροφής προέβη το Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ, κ. Παναγιώτης Δαβιτίδης. Ειδικότερα αναφέρει: «Στην περιοχή του Δεκάρχου όπου υπάρχουν καλλιέργειες αραβοσίτου, ηλίανθου και κηπευτικών (πιπέρια, μελιτζάνες, ντομάτες) υπάρχουν κτήματα τα οποία υπέστησαν 100% ζημιά χωρίς προοπτική συγκομιδής.  Στην περιοχή του Αβάτου οι καλλιέργειες έπαθαν ζημιές με μεγαλύτερο ποσοστό τα βαμβακιά της περιοχής τα οποία απέκτησαν προβλήματα απ’ την προηγουμένη βροχόπτωση και σε συνδυασμό με το χθεσινό χαλάζι δε θα μπορέσουν σε καμία περίπτωση να πιάσουν την αναμενόμενη απόδοση και για να μπορέσουν να επανέλθουν σε ένα ποσοστό της τάξεως του 60% θα πρέπει οι αγρότες να επέμβουν με διαφυλλικά λιπάσματα κάτι το οποίο θα ανεβάσει κι άλλο το ήδη ανεβασμένο κόστος καλλιέργειας.

Στην περιοχή του Ερασμίου το χαλάζι χτύπησε τα βαμβακιά, τις ντομάτες, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες. Από την άλλη στις περιοχές του Ολβίου και της Κρεμαστής όπου υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με δέντρα (ακτινίδια, μήλα, κεράσια) τα κτήματα υπέστησαν ζημιές οι οποίες θα ρίξουν την ποιότητα του καρπού και εν τέλει και τις απολαβές των παραγωγών χωρίς δυνατότητα παρέμβασης των παραγωγών ώστε να επανέλθουν οι παραγωγές τους, αρκετές από τις δεντροκαλλιέργειας θα έχουν σοβαρό πρόβλημα και την επομένη χρονιά.

Μεγάλες εκτάσεις επίσης αραβοσίτων στη περιοχή του Ολβίου και του Αγίου Αθανασίου έχουν καταστραφεί 100%. Υπήρχαν περιπτώσεις όπου καταστράφηκαν και οι αντιχαλαζικές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα εκτός της ζημίας στις παραγωγές να υπάρχουν και ζημιές στις εγκαταστάσεις. Γι’ αυτό ζητάμε τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ να έρθουν όσο πιο άμεσα γίνεται, όχι μόνο για την εξακρίβωση ότι υπέστη καταστροφή η αγροτική καλλιέργεια του Δήμου Τοπείρου, αλλά και για την άμεση καταγραφή των καταστροφών ανά περιουσία. Να ανοίξουν άμεσα οι αιτήσεις και να αποδοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες για να μπορέσουν ομαλά να συνεχίσουν την αγροτική περίοδο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…