Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

0

Χταπόδι, χταποδάκι ή…
Στην αρχή δεν πίστευα ότι διάβαζα, ότι άκουγα. Συζητήσεις επί συζητήσεων, τοποθετήσεις περισπούδαστες για το χταπόδι.
Το ξάφνιασμα μεγάλο διότι αιτία και αφορμή της συζήτησης εάν είναι σωστό ή λάθος να καταναλώνουμε χταπόδια. Κι αυτό γιατί; Διότι όσοι το υποστήριζαν στήριζαν το επιχείρημά τους πως το χταπόδι είναι ένα έξυπνο μαλάκιο.
Δεν το κρύβω πως η όλη υπόθεση μου προκάλεσε γέλιο. Και σκέφτηκα τα έξυπνα γουρουνάκια, τα σκυλιά (στην Ασία τα τρώνε), τα περήφανα άλογα, τα χαριτωμένα αρνάκια και κατσικάκια και μια σειρά από διάφορα είδη ζώων, κάθε κατηγορίας, που ο άνθρωπος χιλιάδες χρόνια πριν είχε εντάξει στην διατροφή του.
Δεν ξέρω, αλλά αυτές οι διατροφικές υπερβολές που είναι βέβαια δικαίωμα του καθενός, προσωπικά με προβληματίζουν όταν από την άλλη δισεκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια
Με αφορμή τη δήλωση του Κώστα Δαλάτση πως θα είναι υποψήφιος επικεφαλής δημοτικού συνδυασμού στο δήμο Τοπείρου, έκρινα πως οφείλω να πω λίγα λόγια.
Κατ’ αρχάς, ήταν αναμενόμενο σύμφωνα με τις πληροφορίες. Παρότι δε υπάρχει αρκετός χρόνος ακόμη μέχρι τις εκλογές, πολύ σωστά έπραξε για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.
Διάφορες αφορμές που είχαν και έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα, την γεωργία, μου έδωσαν την ευκαιρία να τον γνωρίσω προσωπικά.
Μία γνωριμία με την οποία σου δίνεται η δυνατότητα να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα για το ήθος, τις γνώσεις και γενικά την ποιότητα του ανθρώπου.
Τελικός κριτής θα είναι βέβαια οι δημότες του δήμου Τοπείρου, αλλά και η άποψη τρίτων με εμπειρία χρόνων μετράει.
Γ.Δ.


Πότε θα γίνουν οι εκλογές;
Η εκλογολογία έχει πλέον κατακλείσει το δημόσιο βίο, με το προεκλογικό κλίμα να πυροδοτείται διαρκώς, κυρίως από την αντιπολίτευση που ερμηνεύει ως προεκλογικές κινήσεις και παροχές όλες τις κυβερνητικές προσπάθειες να στηρίξει τα νοικοκυριά από την ακρίβεια.
Ο πρωθυπουργός λέει πως ο ίδιος ναι μεν θα ήθελε οι κάλπες να στηθούν στο τέλος της τετραετίας για να είμαστε και θεσμικά συνεπείς και να έχουμε σταθερούς εκλογικούς κύκλους, αλλά εάν το  πολιτικό κλίμα γίνει πολύ τοξικό, τότε, ναι, θα επισπεύσει την ημερομηνία.
Διάφοροι πολιτικολογούντες αναλύουν καθημερινά τα γεγονότα, προβλέποντας τις πιο κατάλληλες ημερομηνίες για πρόωρες εκλογές. Οι περισσότεροι όμως παραβλέπουν τον ισχυρότερο παράγοντα που θα μετρήσει στην απόφαση του πρωθυπουργού.
Κι αυτός δεν είναι άλλος από την τουρκική απειλή, όπως έριξε στο τραπέζι της εκλογολογίας η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός τόνισε σε συνέντευξή της ότι «ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη με απλή αναλογική και με υπηρεσιακό πρωθυπουργό, εν μέσω παροξυσμού και παραλογισμού του Τούρκου προέδρου, Ρετζεπ Ταγίπ Εντογάν σε βάρος της χώρας μας».
Οπότε όσοι κάνουν προβλέψεις για την ημερομηνία των εκλογών, θα πρέπει να έχουν στραμμένο το βλέμμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, αναζητώντας κάποια σημάδια ηρεμίας…


Καιρός ήταν
Οι οικοδομικές άδειες θα εκδίδονται χωρίς κανέναν έλεγχο από δημόσια αρχή, θα προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Η έκδοση αδειών θα γίνεται αυτόματα, με ευθύνη του μηχανικού. Αυτό σημαίνει πως οι αμαρτωλές υπηρεσίες δόμησης οδεύουν προς κατάργηση, αφού δεν θα έχουν πια κανένα ουσιαστικό, αδειοδοτικό ή ελεγκτικό ρόλο.
Η υπηρεσία δόμησης παύει να εγκρίνει το φάκελο της άδειας, ενώ η συμμετοχή περιορίζεται στον έλεγχο του τοπογραφικού διαγράμματος.
Η στήλη νιώθει δικαιωμένη γιατί αυτό το είχε προτείνει εδώ και 15 χρόνια. Μεταφέροντας το τι γίνεται στην Ευρώπη. Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση η απόφαση ελήφθη.
Έστω, αφού εκατομμύρια πολίτες ταλαιπωρήθηκαν από τις πολεοδομίες ανά τη χώρα.
Γ.Δ.


Βιργινία Τσουδερού
Στις 11 Ιουνίου του 2018 απεβίωσε η Βιργινία Τσουδερού σε ηλικία 94 χρόνων.
Η Τσουδερού υπήρξε κόρη πολιτικού, πολιτικός επί αρκετά χρόνια και η ίδια στον χώρο του Δημοκρατικού Κέντρου. Κατά καιρούς υπηρέτησε από υπουργικές θέσεις τη χώρα.
Στην Ξάνθη η Βιργινία Τσουδερού ήταν γνωστή διότι γνωρίζονταν με τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή και είχε επισκεφθεί την περιοχή αρκετές φορές.
Όμως, για την περιοχή μας έγινε γνωστότερη από την πρωτοβουλία της να ιδρύσει εδώ το Πνευματικό της όνειρο, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Μια σημαντικότατη προσφορά η οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα το έργο της.
Γ.Δ.


Μνήμη Βιργινίας Τσουδερού
Ανατρέξαμε στο αρχείο της εφημερίδας και ιδού τι γράφαμε τότε στις 12 Ιουνίου 2018.
Η μεγάλη κυρία:
«Η Ελλάδα ολόκληρη αλλά και η Ξάνθη ιδιαίτερα τιμούν την Βιργινία Τσουδερού. Την τιμούν για το έργο και την προσφορά της στην πατρίδα της την Ελλάδα και το ιδιαίτερο έμπρακτο ενδιαφέρον της για την Ξάνθη, τη Θράκη. Είχαμε την τιμή και την χαρά να την γνωρίσουμε πολύ πριν δημιουργήσει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Η γνωριμία η παλιά ανανεώθηκε με την άφιξή της στην Ξάνθη για τη δημιουργία της σημαντικής της ιδέας για το Ίδρυμα. Συζητήσεις, συναντήσεις, αναμνήσεις, ώρες ατελείωτες. Η συζήτηση μαζί της ήταν μόνον κέρδος, ήταν Παιδεία.
Η συνεργασία της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ με το όνειρο της Τουδερού κράτησε χρόνια. Κοινή πορεία στον Πολιτισμό. Αρχικά στο κτίριο της οδού Αβδήρων, αργότερα στην Καπνεργατών. Αρχόντισσα πραγματική, με γνώσεις και ευγένεια. Λυπηρό ν’ αποχαιρετάς έναν αγαπητό άνθρωπο, μια Κυρία πραγματική, μια Αρχόντισσα, που είχε θέσει στόχο στη ζωή της την προσφορά στον συνάνθρωπο.
Αποχαιρετούμε μαζί με άλλους πολλούς τη Βιργινία Τσουδερού. Κλίνουμε το γόνυ από σεβασμό κι εκτίμηση στην μεγάλη Κυρία. Μεγάλη απ’  όλες τις απόψεις. Μας έλειψε διότι είχαμε καιρό να την συναντήσουμε, θα μας λείψει οριστικά, δυστυχώς.
Αντίο Βιργινία Τσουδερού. Είχες μια γεμάτη ζωή. Καλό σου ταξίδι
Γ.Δ.


Αλλάζει η διαδικασία έκδοσης  οικοδομικών αδειών
Να απλοποιήσει την διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών επιχειρεί το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που προβλέπει την κατάργηση των προεγκρίσεων από την πολεοδομία μετακυλίοντας την ευθύνη για την αρτιότητα στον μηχανικό που θα υποβάλλει ηλεκτρονικά τον φάκελο. Βέβαια εγείρονται διάφορα ζητήματα όσον αφορά την περίπτωση να ευνοούνται τα αυθαίρετα αλλά υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες όπως ο ελεγκτή δόμησης που ελέγχει τα στάδια της κατασκευής. Ήταν ένα πάγιο αίτημα των πολιτών και των Μηχανικών που περιμένουν έως και χρόνο για  να βγάλουν μια οικοδομική άδεια ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου οι Πολεοδομίες είναι υποστελεχωμένες (βλέπε Πολεοδομία Ξάνθης).
Μ.Ξ.


Προσωπικά δεδομένα
Το συμβάν με υπηρεσία του δήμου Ξάνθης και συγκεκριμένα τη ΔΕΥΑΞ.
Συμπολίτης λοιπόν επικοινωνεί τηλεφωνικά (μετά από τρεις πάσες ώσπου να βρει τον αρμόδιο), τον καλημερίζει, του λέει το ονοματεπώνυμό του, του αναφέρει το θέμα της επικοινωνίας, συζητούν, παίρνει μία αόριστη υπόσχεση και ρωτά ο δημότης να μάθει το όνομα του προϊσταμένου -συζητητή του θέματος.
Αντί απαντήσεως, του λέει ένα «προσωπικά δεδομένα» και του κλείνει το τηλέφωνο.
Με την ευκαιρία δυο λόγια για τα «προσωπικά δεδομένα» που οι υπάλληλοι, οι περισσότεροι, χρησιμοποιούν χωρίς να γνωρίζουν οι άσχετοι πως έχουν υποχρέωση να δηλώνουν το ονοματεπώνυμό τους, όπως και ο πολίτης.
Κρύβονται πίσω από τα δήθεν «προσωπικά δεδομένα» τα οποία βέβαια έχουν άλλη εφαρμογή και για άλλες περιπτώσεις. Βρήκαν όμως οι ευθυνόφοβοι και καλύπτονται με λάθος επίκληση νόμου.
Γ.Δ.


Έβαλε ο καιρός σημάδι…
Δυο μέρες, Τετάρτη και Πέμπτη ακριβώς την ίδια ώρα, το ίδιο σκηνικό του καιρού! Χαλάζι κατά κύματα με πολύ δυνατό άνεμο και καταρρακτώδη βροχή. Το καιρικό φαινόμενο διαρκεί λίγο χρόνο ωστόσο είναι πολύ μεγάλης έντασης που μοιάζει με θεομηνία. Και γι αυτό είναι τόσο καταστροφικό για τις αγροτικές καλλιέργειες. Σε απόγνωση είναι οι αγρότες των χωριών του Τοπείρου που είδαν τις καλλιέργειες όπως, το καλαμπόκι αλλά και τα δέντρα όπως, τα ακτινίδια να ισοπεδώνονται κυριολεκτικά. Μιλάνε για απόλυτη καταστροφή αφού τα μεν καλαμπόκια δεν μπορούν να ξαναφυτευτούν, τα δε ακτινίδια είναι πολυετής καλλιέργεια που χρειάζεται 5 χρόνια για να αποδώσουν παραγωγή. Και ιδιαίτερα φέτος που είναι τόσο υψηλό το κόστος παραγωγής από τις ανατιμήσεις στη ΔΕΗ, στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα.
Δεν γίνεται διαφορετικά πρέπει να αποζημιωθούν και μάλιστα με μεγαλύτερα ποσά αφού είναι τεράστια η καταστροφή.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…