Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά 45.000 στρέμματα έχουν πληγεί από την καταστροφική θεομηνία της Τετάρτης

45.000 στρέμματα έχουν πληγεί από την καταστροφική θεομηνία της Τετάρτης

0

Άμεση ανταπόκριση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά – Επισκέφτηκε την Παρασκευή τις πληγείσες περιοχές του δήμου Τοπείρου

«Είμαστε στο πλευρό σας, θα δουλέψουμε για την γρήγορη αποζημίωσή σας», δήλωσε

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο κάλεσμα των τοπικών αρχών και των αγροτών να επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές από την καταστροφική θεομηνία της Τετάρτης και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής. Έτσι το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς , συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, τον Βουλευτή Ξάνθης κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Κουρτίδη, τον Δήμαρχο Τοπείρου Θωμά Μίχογλου καθώς και τον περιφερειακό προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θράκης κ. Πανταζή,  επισκέφθηκε τον Δήμο Τοπείρου και τα δημοτικά διαμερίσματα Θαλασσιάς, Ολβίου και Κρεμαστής.

45.000 στρέμματα έχουν πληγεί – Ολική καταστροφή σε κάποιες καλλιέργειες

Ο κ. Γεωργαντάς συζήτησε με αγρότες μπήκε σε καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιές και διαβεβαίωσε τους παραγωγούς, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για την άμεση ανταπόκριση, ότι η κυβέρνηση, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, θα σταθεί και πάλι στο πλευρό τους.

«Η κυβέρνηση είναι παρούσα, δίπλα στους αγρότες και οι ζημιές στις καλλιέργειες όσων επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές θα δοθούν το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο υπουργός. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τις καταγραφές οι καλλιέργειες που έχουν πληγεί στην συγκεκριμένη περιοχή υπολογίζεται ότι είναι περίπου 45.000 στρέμματα και αφορούν κυρίως αραβόσιτο, ηλίανθο, ακτινίδια κ.α.

Υπουργός, Γ. Γεωργαντάς : «Είμαστε στο πλευρό σας, θα δουλέψουμε για την γρήγορη αποζημίωσή σας»

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο ΥπΑΑΤ κ. Γ. Γεωργαντάς δήλωσε:

«Σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή. Αυτή ήταν άλλωστε η εικόνα που μου είχε μεταφέρει ο ΕΛΓΑ. Η παρουσία μου εδώ σήμερα συμβολίζει το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την άμεση αποζημίωση των αγροτών. Θα γίνουν άμεσα οι αιτήσεις, όπως προβλέπεται και θα ακολουθήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα πορίσματα. Στόχος μας είναι όσο το δυνατόν πιο άμεση και δίκαιη  αποζημίωση των παραγωγών. Δυστυχώς η ζημιά δεν είναι μόνο στην Ξάνθη, είναι και σε πολλές άλλες περιοχές . Να θυμίσω ότι για τις περυσινές ζημιές έχουν καταβληθεί περίπου 350 εκατ.  ευρώ, και από αυτά  τα ανταποδοτικά είναι περίπου 160 εκατ. ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολες είναι οι συγκυρίες, αλλά και πόσο ισχυρή είναι η συμπαράσταση της πολιτείας σε αυτό που βιώνουν οι αγρότες μας. Θέλω να περάσω ένα μήνυμα σήμερα στους αγρότες που αυτές τις ημέρες ταλαιπωρούνται και βλέπουν τους κόπους τους να καταστρέφονται, ότι η κυβέρνηση είναι κοντά τους και μέσα από τους προβλεπόμενους μηχανισμούς θα δουλέψουμε όλοι για την γρήγορη αποζημίωσή τους».

 

Σ. Τσιλιγγίρης, βουλευτής ΝΔ: «Θα συνεχίσω τον αγώνα μου, όπως έχω κάνει από την πρώτη στιγμή, να είμαι  στο πλευρό των αγροτών και όλων των πολιτών».

Ο βουλευτής της ΝΔ Ξάνθης  κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης με ανάρτησή του στην σελίδα του σε μέσο κοινωνική δικτύωσης ανέφερε : «Η ανταπόκριση του Πρωθυπουργικού Γραφείου (κ. Σκέρτσος, κ. Δημητριάδης, κ Νέζης ) στο αίτημα μου, να μεταβεί στην Ξανθη ο αρμόδιος Υπουργός για θέματα Γεωργίας, ήταν άμεση.

Είχα την τιμή να υποδεχτώ σήμερα το πρωί στην Ξάνθη και στις πληγείσες περιοχές του Νόμου μας, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και κλιμάκιο του Τοπικού ΕΛΓΑ, για να αποτυπώσουν, ιδίοις όμμασι, το μέγεθος και την έκταση των καταστροφών.

Η Κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα βρίσκεται  στο πλευρό των πολιτών, ειδικά όταν προκύπτουν δύσκολες συνθήκες, όπως αυτές που βιώνει ο αγροτικός πληθυσμός του Νομού Ξάνθης αυτές της ημέρες.

Από την πλευρά μου δηλώνω ότι θα συνεχίσω τον αγώνα μου, όπως έχω κάνει από την πρώτη στιγμή, να είμαι  στο πλευρό των αγροτών και όλων των πολιτών.

Ενημερώνω ότι τη Δευτέρα θα έχω στην Αθήνα, συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος σήμερα δεν μπόρεσε να παραστεί για προσωπικούς λόγους».

Περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χ. Μέτιος: «Οι διαδικασίες αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ πρέπει να κινηθούν άμεσα ώστε να περιοριστεί η έκταση της ζημιάς για τους παραγωγούς της περιοχής»

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος που συνόδευε τον υπουργό σημείωσε σε ανάρτησή του: «Πραγματοποιήσαμε αυτοψία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε καλλιέργειες που επλήγησαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στο Δήμο Τοπείρου, και συγκεκριμένα στα δημοτικά διαμερίσματα Θαλασσιάς, Ολβίου και Κρεμαστής, όπου συναντήσαμε παραγωγούς και μιλήσαμε μαζί τους.

Οι εκτάσεις που υπέστησαν καταστροφές είναι περίπου 45.000 στρέμματα και αφορούν κυρίως σε καλλιέργειες αραβοσίτου, ηλίανθου και ακτινίδιου.

Οι διαδικασίες αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ πρέπει να κινηθούν άμεσα ώστε να περιοριστεί η έκταση της ζημιάς για τους παραγωγούς της περιοχής».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…