Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

0

Νοσοκομείο… αγάπη μου Ι
Το σχόλιο ξεκινάει με καλές προθέσεις, το επισημαίνω αλλά κάποια πράγματα θα πρέπει να διορθωθούν οριστικά και τελεσίδικα.
Λοιπόν, η κυβέρνηση εξήγγειλε πως θα δώσει μεγάλη βαρύτητα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη των Ελλήνων. Το θέμα δεν είναι εύκολο μεν, είναι απαραίτητο δε. Κάποτε, θα πρέπει να γίνει αυτή η αλλαγή και στη χώρα μας.
Δεν έχει λογική το Νοσοκομείο να είναι η πρώτη επιλογή του όποιου ασθενούς. Με την αντίληψη αυτή τα Νοσοκομεία έχουν αλλάξει ρόλο και αποστολή εις βάρος πάντα της πραγματικής νοσοκομειακής φροντίδας που πρέπει να προσφέρουν.
Γ.Δ.


Νοσοκομείο…αγάπη μου ΙΙ
Προφανώς γνωρίζω και αναγνωρίζω τις παθογένειες του υφιστάμενου συστήματος και τις κατεστημένες αντιλήψεις σε μεγάλη μερίδα πολιτών.
Σε μερίδα πολιτών, στο μυαλό τους είναι πρωτίστως το να πάνε στο Νοσοκομείο. Έστω για μια τυπική εξέταση, αγνοώντας τον ιδιώτη γιατρό, ενίοτε βέβαια και για οικονομικούς λόγους.
Είναι προφανές πως το σύστημα του ΕΣΥ πως χρειάζεται αλλαγές και πως αυτές θα έλεγα πως καθυστέρησαν ήδη αρκετά κι αυτό είναι αρνητικό, διότι τα αρνητικά μεγάλωσαν και πλέον η «εγχείρηση»  είναι απαραίτητη για να σωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας.
Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί και στηθεί σε γερές βάσεις η πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα. Όταν γίνει αυτό και καθιερωθεί στη συνέχεια,  θα έχουμε πραγματική Νοσοκομειακή περίθαλψη και τότε, ναι, το κρατικό νοσοκομείο θ’ αποτελεί ο αγαπημένος φορέας περίθαλψης χωρίς διακρίσεις, φακελλάκια, καθυστερήσεις και άλλα σημερινά αρνητικά.
Γ.Δ.


Να προετοιμαστούν για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης
Στην κοινωνία της Ξάνθης συνολικά υπάρχει η βεβαιότητα πως φέτος, επιτέλους θα γιορταστούν οι γιορτές Παλιάς Πόλης. Μεταξύ μας, το θέλουν όλοι, τόσο οι σύλλογοι με τα στέκια τους, όσο και οι χιλιάδες επισκέπτες μας.
Προεξοφλώντας λοιπόν τις Γιορτές αυτές πως θα υλοποιηθούν φέτος, εκείνο που μένει είναι ο δήμος να φροντίσει και προετοιμαστεί έγκαιρα και σωστά. Πάντα βέβαια με τη συνεργασία των Συλλόγων, χωρίς να αγνοήσει τόσο το Σύλλογο των κατοίκων όσο και τους καταστηματάρχες.
-Προετοιμασία λοιπόν από τώρα για κάτι σωστό.
Γ.Δ.


Τι μας ετοιμάζουν για το καλοκαίρι;
Δεν είναι μόνον όμως οι Γιορτές Παλιάς Πόλης. Είναι και το καλοκαίρι που ελεύθεροι από περιορισμούς το περιμένουμε όλοι για να το χαρούμε.
Περιμένουμε λοιπόν από το δήμο να κινηθεί έγκαιρα και οργανωμένα ν’ αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που του παρέχει το θερινό θέατρο, οι πλατείες και τα γήπεδα.
Περιμένουνε οι Ξανθιώτες να πληροφορηθούν τον δικό τους προγραμματισμό, των ανθρώπων του δήμου που έχουν την ευθύνη των δράσεων αυτών. Έτσι, Αμβροσιάδης και Ασκαρίδης θα πρέπει να δουλέψουν και σκεφθούν τι θα ετοιμάσουν για τους Ξανθιώτες το καλοκαίρι.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Υπόθεση Τράγκα: η πιο βαριά ήττα του λαϊκισμού
Οι δικαστικές εξελίξεις και οι αποκαλύψεις για την αμύθητη περιουσία του Γιώργου Τράγκα είναι μια καλή αφορμή για να συνειδητοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης πόσο υψηλή είναι η ταρίφα του λαϊκισμού.
Η περιουσία των 100 εκατ. ευρώ του εκλιπόντος, για την οποία συντάχτηκε το 60σέλιδο πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) δεν δημιουργήθηκε ακριβώς «εν κρυπτώ». Αντιθέτως, μάλιστα, δημιουργήθηκε με φωνές και καθημερινά ηχητικά εφέ ακραίου λαϊκισμού επί πολλές δεκαετίες. Χτίστηκε με δήθεν «λαϊκό προφίλ», με πάθος υπέρ των «συμφερόντων του λαού», με πατριδοκαπηλεία, με θεωρίες συνωμοσίας, με προπαγάνδα κατά των εμβολίων, με ισοπεδωτική κριτική κατά του πολιτικού προσωπικού της χώρας, με αναφορές σε «προδότες» και «Γερμανοτσολιάδες», σε «διαπλεκόμενους» και «πουλημένους». Όλα αυτά πλήρωναν προφανώς οι χρηματοδότες του, είτε οικειοθελώς είτε εκβιαζόμενοι – αυτό μένει να ελεγχθεί και να αποδειχθεί. Με άλλα λόγια, η αμύθητη περιουσία Τράγκα χτίστηκε με τα γνήσια υλικά του λαϊκισμού. Υλικά που έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι ουδέποτε υπήρξαν… αγνά!
Οι εξελίξεις στην υπόθεση Τράγκα αποτελούν – ευτυχώς- μια βαριά ήττα για το λαϊκισμό στη χώρα μας. Είναι μια καλή αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι τίποτα δεν γίνεται ερήμην μας. Και να αναλάβουμε ο καθένας τις ευθύνες του…
Γ.Κ.


Σενάρια εκλογών…
Μάλλον για εκλογές το Φθινόπωρο φαίνεται να το πηγαίνει ο πρωθυπουργός. Μπορεί να μην το λέει (και γιατί άλλωστε να απωλέσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού; ) αλλά οι κινήσεις του άλλα δείχνουν. Έτσι χθες ανακοίνωσε τέσσερις γυναικείες υποψηφιότητες για τις επερχόμενες εκλογές, στα ψηφοδέλτια της ΝΔ την Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, την Υφυπουργό για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και την πρώην Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου. Κι οι τέσσερις είναι εξωκοινοβουλευτικές. Βέβαια η τελική του απόφαση θα εξαρτηθεί από την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων που περνούν περίοδο μεγάλης ένταση και όξυνσης. Είναι βασικός παράγοντας αυτό γιατί δεν θα διακινδυνεύσει να  θέσει την χώρα σε μια περίοδο αστάθειας, γεγονός που θα εκμεταλλευτούν οι γείτονές μας.
Μ.Ξ.


Μέχρι πότε οι γυναίκες θα πληρώνουν  αυτή την αρρωστημένη «αγάπη»;
Νέα γυναικοκτονία είχαμε στην διπλανή μας Προσοτσάνη Δράμας. 64χρονος σκότωσε την 59χρονη σύζυγό του και αυτοκτόνησε. Ο λόγος ήταν ότι η γυναίκα ήθελε να χωρίσουν. Ένα αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα, αυτό της αυτοδιάθεσης, της απελευθέρωσης από ότι την πίεζε, της στέρησε τη ζωή. Είναι αδιανόητο και εξοργιστικό! Μια καθαρή περίπτωση όπου η κτητικότητα, η έλλειψη σεβασμού στην ελεύθερη βούληση της γυναίκας φτάνει σε ακραίες συμπεριφορές. Είναι αυτή η νοοτροπία με την οποία έχουν γαλουχηθεί γενιές ανδρών ότι η γυναίκα είναι κτήμα τους, τους ανήκει και όλο αυτό το χρυσώνουν με την αγάπη, την ερωτική ζήλεια. «Όποιος αγαπάει ζηλεύει», ήταν ένα γνωστό μότο που δικαιολογούσε έως και κακοποιητικές συμπεριφορές εναντίον της γυναίκας. Μέχρι πότε οι γυναίκες θα πέφτουν σ’ αυτή την παγίδα και θα πληρώνουν  αυτή την αρρωστημένη «αγάπη»; Μέχρι πότε θα υφίστανται ταπεινώσεις και εξευτελισμούς; Μέχρι πότε το «κυρίαρχο αρσενικό» θα προβάλει τις ανασφάλειες και τα κόμπλεξ του στην γυναίκα «του» για να αυτοεπιβεβαιώνεται;
Πότε επιτέλους θα πάψουμε να χρησιμοποιούμε τις κτητικές αντωνυμίες  «μου, σου, του» που υποδηλώνουν ότι είμαστε κάποιου και να μάθουμε ότι καθένας και καθεμιά δεν είναι κανενός.  Ανήκει μόνο στον εαυτό του και οφείλει να τον σέβεται και να τον προστατεύει από τέτοιες «αγάπες».
Ας πέσουν οι  μάσκες …Αγάπη δεν είναι καταπίεση και σκλαβιά και τοξικότητα αλλά ελευθερία, εκτίμηση και σεβασμός!
Μ.Ξ.


Βρώμικα πολιτικά παιγνίδια
Εντάξει, γνωρίζουμε όλοι πως η πολιτική αλλά και οι πολιτευόμενοι, τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στην Περιφερειακή, αλλά και την τοπική, πως δεν είναι άγιοι.
Μάλιστα πολλές φορές οι ενέργειές τους είναι ανήθικες, αθέμιτες, βρώμικες, με σκοπό να μειώσουν τον αντίπαλο προσωπικά, για προσωπικό όφελος. Κλασική η περίπτωση της κυκλοφορίας κηδειόχαρτων για το «θάνατο» ενός ανθυποψηφείου Κυριακή πρωί. Να το δουν οι ψηφοφόροι που πήγαιναν να ψηφίσουν και ανάλογα ν’ αποκλείσουν τον «νεκρό».
Είναι όντως πολλά, απίθανα στη σύλληψη, ενίοτε βρώμικα τα πολιτικά παιγνίδια.
Έτσι όμως υποβαθμίζεται η  πολιτική, αυτοαναιρείται και γίνεται εργαλείο άνομων επιδιώξεων.
Γ.Δ.


Αυτός ο τόπος που μπορεί
Για μια ακόμη φορά απέσπασε διακρίσεις για την καινοτομία των εφαρμογών που ανέπτυξε η ξανθιώτικη εταιρεία citibill που δραστηριοποιείται στο χώρο των υπηρεσιών cloud.
Εντοπίζοντας την ανάγκη που έγινε ακόμη πιο κρίσιμη λόγω της πανδημίας, για την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση, η Citibill ανέπτυξε ένα εξειδικευμένο και εξατομικευμένο (customized που λέμε) λειτουργικό σύστημα για τις δημόσιες υπηρεσίες και κυρίως για τις ανάγκες των ΔΕΥΑ, με μια σειρά από δυνατότητες για κλείσιμο ραντεβού, ελέγχου και πληρωμής λογαριασμών κλπ.
Κι όλα αυτά από την Ξάνθη. Με μηχανικούς, προγραμματιστές, οικονομολόγους και μαρκετίστες από εδώ. Μας καλλιεργείται, η αίσθηση -που δυστυχώς δεν είναι άδικη- ότι οι τεχνολογίες αιχμής, οι καινοτομίες και η εξειδίκευση «συμβαίνουν» μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο εταιρείες σαν τη citibill αποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρχει, να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται ανθρώπινο δυναμικό και επιχειρήσεις τεχνολογίας και στην Περιφέρεια.
Και αυτό είναι που στην πράξη διεκδικούμε για τον τόπο μας. Πέρα από την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων σε επίπεδο τουρισμού ή πολιτισμού, πέρα από την υποστήριξη και εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής που ασφαλώς χαρακτηρίζει το νομό, θέλουμε (και θέλουμε να μπορούμε να επιδιώκουμε) οι νέοι άνθρωποι, οι νέοι επιστήμονες να νιώθουν και να μπορούν να εξελιχθούν επαγγελματικά από την Ξάνθη, με ανθρώπους από την Ξάνθη και με ερεθίσματα από την περιοχή.
Ο δρόμος που ανοίγουν αυτές οι επιχειρήσεις είναι υποσχόμενος και πολύ αισιόδοξος.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…