Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Οι αυξήσεις – «φωτιά» στο ρεύμα βάζουν στον «πάγο» τα κλιματιστικά των καταστημάτων

Οι αυξήσεις – «φωτιά» στο ρεύμα βάζουν στον «πάγο» τα κλιματιστικά των καταστημάτων

0

Πίσω στους ανεμιστήρες – Ήρθαν κι από νωρίς φέτος οι ζέστες!

 Μεγάλη έλλειψη προσωπικού στην εστίαση

 «Κρύος ιδρώτας» περιλούζει τους εστιάτορες κάθε που σηκώνουν τον διακόπτη του κλιματιστικού! Οι τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα έχουν εκτοξεύσει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων τους κι έτσι είναι φειδωλοί με τα κλιματιστικά. Προσανατολίζονται δε σε πιο συμφέρουσες και με αέρα vintage επιλογές. Έτσι βλέπουμε να …ξεφυτρώνουν ανεμιστήρες οροφής σε εσωτερικούς χώρους των καφέ και σε ταβέρνες ενώ και στους εξωτερικούς διάφορα άλλα μηχανήματα που διαχέουν υγροποιημένο αέρα δημιουργώντας ένα κλίμα δροσιάς.

Πίσω στους ανεμιστήρες – Ήρθαν κι από νωρίς φέτος οι ζέστες!

Μεγάλη ζήτηση έχουν οι ανεμιστήρες στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών αφού αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο ψύξης και κυρίως δεν έχει υψηλή κατανάλωση ρεύματος με αποτέλεσμα να αποτελεί μια συμφέρουσα επιλογή: «Ο κλιματισμός εξαιτίας των μεγάλων ανατιμήσεων στο ρεύμα αποτελεί μια υψηλή ανελαστική δαπάνη για τις επιχειρήσεις. Είναι πολύ ενεργοβόρα αλλά δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Ο κάθε επιχειρηματίας προσπαθεί να βρει τρόπους να  μειώσει το λειτουργικό του  κόστος αλλά και να μην κάνει ζημιά στην επιχείρησή του χάνοντας πελάτες. Φέτος έχουμε από νωρίς και υψηλές θερμοκρασίες…Είναι κι αυτό αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Πολλοί συνάδελφοι καταφεύγουν σε πιο οικονομικές λύσεις για να μειώσουν τις δαπάνες τους. Είναι στο χέρι του καθενός τι θα επιλέξει για την επιχείρησή του. Εμείς έχουμε ζητήσει ένα πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουμε να τις αναβαθμίσουμε ενεργειακά μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα», επισημαίνει η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου.

Μεγάλη έλλειψη προσωπικού στην εστίαση

Εκτός από το ενεργειακό ένα μεγάλο  πρόβλημα που ταλανίζει τις επιχειρήσεις εστίασης και καφέ είναι η έλλειψη προσωπικού. Όπως ανέφερε η κα Τσιακίρογλου ο κλάδος αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα.: «Το πρόβλημα ξεκίνησε μετά από τα δύο χρόνια της πανδημίας. Πολλοί έφυγαν για δουλειά σε χώρες του εξωτερικού που έχουν υψηλούς μισθούς. Επίσης έχουμε και πολλούς που επιλέγουν να δουλέψουν για ένα εξάμηνο σε τουριστικούς προορισμούς, σε νησιά. Έτσι μένουμε χωρίς προσωπικό. Υπάρχει γενικότερα μια τάση φυγής. Έχουμε ζητήσει από  την κυβέρνηση αντί να δίνει επίδομα ανεργίας να δώσει επίδομα εργασίας . Να επιδοτήσει την εργασία και να βγάζει από το Μητρώο των ανέργων όσους δεν πηγαίνουν για δουλειά για συνεχόμενες φορές. Δουλειές υπάρχουν όρεξη για δουλειά δεν υπάρχει. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε δώσει τις αυξήσεις που προβλέπονται στον κατώτατο μισθό αλλά δεν βρίσκουμε υπαλλήλους».

Ο κόσμος θέλει  να βγει αλλά τον …κρατάει η ακρίβεια

Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα της τοπικής κοινωνίας η κα Τσιακίρογλου ανέφερε πως παρατηρείται μια διάθεση του κόσμου να βγει και να περάσει ευχάριστα σε καφέ και ταβέρνες ωστόσο τον συγκρατεί η ακρίβεια: «Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία στον κόσμο ειδικά τώρα που έχει πάρει  μια ανάσα από την πανδημία και από τότε που βγήκαν οι μάσκες. Αλλά υπάρχει και ακρίβεια και μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα και στην βενζίνη και είναι φυσικό αυτά να είναι ανασταλτικοί παράγοντες».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Reuters: Μετά από μια δεκαετία «πόνου» η ελληνική οικονομία εκτοξεύεται το 2024

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με σχεδόν 3% το 2024 «Πριν από μια δεκαετία…