-1,5 κιλό καθαρισμένα φρέσκα φασολάκια
-2 πολτοποιημένες ντομάτες
-½ κ.γλ. ζάχαρη
-1-2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
-100 ml ελαιόλαδο
-300 γρ. τριμμένη φέτα
-Αλατοπίπερο
Προθερμαίνω το φούρνο στους 210°C. Τοποθετώ τα πλυμένα και καθαρισμένα φασολάκια σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω από πάνω τις πολτοποιημένες ντομάτες και την ζάχαρη (αν χρειάζεται), τις σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά) και το ελαιόλαδο.
Αφού σκεπάσω το σκεύος ερμητικά με ασημόχαρτο, ώστε τα φασολάκια να ψηθούν με τους υδρατμούς που θα δημιουργηθούν, τα ψήνω στους 210°C για 2 ώρες. Σε αυτό το χρόνο τα φασολάκια θα πρέπει να έχουν μαλακώσει και να μην έχει μείνει πολύ ζουμί στο σκεύος.
Κατόπιν βγάζω το σκεύος από το φούρνο, αφαιρώ εντελώς το ασημόχαρτο και ρίχνω από πάνω την τριμμένη φέτα.
Κατεβάζω τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190°C και ξαναφουρνίζω τα φασολάκια για 45’ περίπου, ωσότου ψηθεί η φέτα και γίνει τραγανή και δέσει κι άλλο η σάλτσα του φαγητού. Αφαιρώ το πυρίμαχο σκεύος από το φούρνο κι αφήνω τα φασολάκια στην άκρη να γίνουν χλιαρά.