Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τρισάγιο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

Τρισάγιο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

0

Πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο του Προσφυγικού Ελληνισμού μέσα σε κλίμα συγκίνησης χοροστατούντος του Μητροπολίτη

Το απόγευμα της Πέμπτης 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης το τρισάγιο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού- Πλατεία Ελευθερίας Ξάνθης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελήμονος. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, του στρατού και του δήμου ενδυναμώνοντας την προσπάθεια να μείνει άσβεστη η μνήμη των προγόνων των Ποντίων, με σεβασμό και ευθύνη για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η δήλωση του κ. Παντελεήμονα για την Ημέρα Μνήμης. Τόνισε:

«Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού. Ο όρος γενοκτονία κρύβει μέσα του αίμα και πολύ πόνο. Λέξη σύνθετη, γένος και το ρήμα κτείνω, είναι το έγκλημα που διαπράττεται με σκοπό τη συστηματική εξόντωση ομάδας ανθρώπων που ανήκουν στο ίδιο γένος, στην ίδια φυλή, στην ίδια θρησκεία .Ένα επίλεκτο τμήμα του ελληνισμού που κατοικούσε στο βόρειο τμήμα της Μικράς Ασίας ,βίωσε μία τόσο βίαιη γενοκτονία.353.000 ψυχές χάθηκαν. Ανάγκασε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς.Η δικαίωση αυτή μπορεί να επέλθει με την αναγνώριση του φρικτού αυτού εγκλήματος ως γενοκτονία».

Για τη σημασία της μνήμης και τον αδιάκοπο αγώνα για την αναγνώριση της γενοκτονίας μίλησε και ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης Γιώργος Χαραλαμπίδης.

Οι εκδηλώσεις για τη μνήμη των ελλήνων του Πόντου συνεχίζονται σήμερα, Σάββατο 21 Μαΐου 2022 – Ώρα: 9:30 π.μ. έως 14:00 μ.μ, στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης με την 6η Εθελοντική Αιμοδοσία Απόγονων Προσφύγων: “Δίνουμε αίμα…για το αίμα που χάθηκε” και την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και δεξίωση στη συνέχεια στη ΛΑΦ Ξάνθης.

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …