Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Πού πήγαν οι Γιορτές Νεολαίας;

Πού πήγαν οι Γιορτές Νεολαίας;

0

Βρήκα στο αρχείο μου ένα κείμενο του Ιουνίου 2018 με τίτλο «Γιορτές Νεολαίας – Ένας θεσμός Ουσίας, Δημιουργίας και Διάρκειας». Η απορία μου είναι:  Πού πήγαν οι Γιορτές Νεολαίας που συνδιοργάνωνε ο Δήμος Ξάνθης; Τελευταία φορά πραγματοποιήθηκαν το 2019, μετά ήρθε η πανδημία και ο περιορισμός για δύο χρόνια (2020-21). Φέτος όμως;

Θα παραθέσω κάποια αποσπάσματα από το κείμενο του 2018, για να θυμηθούμε έναν  πλούσιο θεσμό.

«Οι Γιορτές Νεολαίας – που στην αρχή λέγονταν Μαθητικής Νεολαίας – οργανώθηκαν με σκοπό να παρουσιαστούν στον μαθητόκοσμο και στο κοινό των γονέων και των άλλων ενηλίκων οι όποιες δημιουργίες μαθητών και μαθητριών δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Η περίοδος των γιορτών αρχικά κάλυπτε τον Μάιο, σταδιακά απλώθηκε και στον Ιούνιο. Οι σχολικές υποχρεώσεις, εξετάσεις ενδοσχολικές και πανελλήνιες, καθόριζαν διάφορες οργανωτικές λεπτομέρειες.

Στο αρχείο μου έχω τα προγράμματα των Γιορτών. Μας ενδιαφέρει η αρχή – τι έλεγαν όσοι οραματίστηκαν και υλοποίησαν στα πρώτα χρόνια τις εκδηλώσεις, που εξελίχθηκαν σε θεσμό.

Φυλλομετρώντας τα προγράμματα των Γιορτών Νεολαίας διαπιστώνουμε διαρκή εμπλουτισμό και ποιοτικό ανέβασμα.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ιστορικότητα του θεσμού που διακρίνεται από ουσία, δημιουργία και διάρκεια. Κάποια στιγμή καλό είναι να θυμόμαστε την ιστορία και να αναγνωρίζουμε τους πρωτεργάτες και θεμελιωτές.

Ναι, το 2018 ήταν η 28η περίοδος ενός εξελισσόμενου θεσμού, των Γιορτών Νεολαίας! Δεν είδα να το γράφει  τα τελευταία χρόνια στο πρόγραμμα».

Θα ήμουν πανευτυχής αν είχα απάντηση στην απορία μου. Πολλές απορίες μου μένουν αναπάντητες…

Τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης και της περιφέρειάς μας οργανώνουν πολλές και θαυμάσιες εκδηλώσεις.

Πού πήγαν οι Γιορτές Νεολαίας, άραγε;

 

Θανάσης Μουσόπουλος

Φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού» του Perry Anderson

Πρόκειται για ένα σημαντικό τεκμήριο στον διάλογο για την ιστορία της ισραηλινό-παλαιστινι…