Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με το …σταγονόμετρο τα διαβητολογικά φάρμακα στα φαρμακεία της Ξάνθης

Με το …σταγονόμετρο τα διαβητολογικά φάρμακα στα φαρμακεία της Ξάνθης

0
farmaka_2-empros

Ασθενείς σε λίστα αναμονής – Δραματικές ελλείψεις και σε άλλα σκευάσματα

 

Αγώνας δρόμου των φαρμακοποιών για να βρουν τα φάρμακα των πελατών τους – Καταγγέλλουν παιχνίδια κερδοσκοπίας των πολυεθνικών σε βάρος των ασθενών

 

Σε λίστα αναμονής εξαναγκάζονται να μπουν ασθενείς με διαβήτη και να περιμένουν μέρες για να προμηθευτούν το σκεύασμά τους αφού οι εταιρείες το προμηθεύουν με το …σταγονόμετρο στα φαρμακεία της Ξάνθης. Ένα σκεύασμα ευρείας κυκλοφορίας που το λαμβάνουν καθημερινά πολλοί ασθενείς και όμως είναι πλέον δυσεύρετο και μάλιστα σε σημείο να ζητηθεί εισαγγελική παρέμβαση!

Δραματικές ελλείψεις από διαβητολογικά φάρμακα στα φαρμακεία της Ξάνθης

Όπως μας αναφέρει η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα καθημερινά οι  φαρμακοποιοί δίνουν τον δικό τους αγώνα για να εξασφαλίσουν το σκεύασμα που χρειάζεται  ο πελάτης τους. Ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο και αν δεν βρουν τηλεφωνούν στον γιατρό του μήπως του συνταγογραφήσει κάτι αντίστοιχο. Η τελευταία επιλογή είναι να τον βάλουν σε λίστα αναμονής: «Είμαστε σε ένα συνεχή αγώνα να εξασφαλίσουμε το φάρμακο του πελάτη  μας. Ιδιαίτερα τα διαβητολογικά φάρμακα είναι δυσεύρετα. Ελλείψεις έχουμε σε φάρμακα για επιληψίες αλλά και σε πολλά άλλα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της λανθασμένης πολιτικής στο  φάρμακο που ασκείται τα τελευταία χρόνια. Και η πολιτεία απλά είναι παρατηρητής».

Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν παιχνίδια κερδοσκοπίας των πολυεθνικών σε βάρος των ασθενών

Όπως εξηγεί η κα Κάλφα όσα φάρμακα έχουν κρατική διατίμηση έχουν μείωση τιμής κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πολυεθνικές να μειώσουν τις προμήθειές τους προς τις φαρμακαποθήκες και αυτές με τη σειρά τους προς τα φαρμακεία: «‘Έχουμε ζητήσει από τον ΕΟΦ να ελέγχει  τις προμήθειες και τα αποθέματα. Μέσω του συστήματος συνταγογράφησης ΗΔΙΚΑ είναι σε θέση να γνωρίζει τις ανάγκες που υπάρχουν και να τις καλύπτουν αλλά δεν εισακουστήκαμε. Επειδή στις χώρες της Ευρώπης κάποια απ’ αυτά τα φάρμακα έχουν τριπλάσια τιμή ευνοούνται οι εξαγωγές ενώ η πολιτεία δεν παρεμβαίνει αφ’ ενός γιατί έχει έσοδα από τους φόρους αλλά και επειδή οι εταιρείες έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για παρεμπόδιση εξαγωγών σε μια ελεύθερη αγορά. Παρ’ όλη τη δραματική κατάσταση, κανένας αρμόδιος δεν συγκινείται. Οι φαρμακοποιοί δίνουν καθημερινά μάχη για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν -όποτε είναι δυνατό- τα απαραίτητα φάρμακα για να μην κινδυνεύσει η υγεία των ασθενών», σημειώνει η κα Κάλφα κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου αν δεν ληφθούν μέτρα από την πολιτεία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…