-1 κοτόπουλο περίπου 1.800 γρ., κομμένο σε 6 – 8 κομμάτια
-1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
-2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
-2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
-1 φλιτζ. τσαγιού λευκό, ξηρό κρασί
-1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
-2 δαφνόφυλλα
-2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα ή 1½ κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη
-500 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, σκουπισμένα με ένα νοτισμένο πανί και κομμένα στη μέση
-2 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού, χοντροκομμένα
Πλένουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα στεγνώνουμε πολύ καλά και τα αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε μια μεγάλη, χαμηλή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε λάδι, και την αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Βάζουμε το κοτόπουλο, προσθέτουμε το μισό λάδι και ροδίζουμε καλά το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τη δάφνη, ανακατεύουμε, σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά και ρίχνουμε και τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά ακόμα και ρίχνουμε το κρασί.
Αφού πάρει μια γερή βράση, προσθέτουμε 1 ποτήρι βραστό νερό (όχι παραπάνω, γιατί τα μανιτάρια θα βγάλουν τα δικά τους υγρά), χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά. Αν στεγνώσει το φαγητό προτού μαγειρευτεί, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό.
Για την σάλτσα: Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο, παίρνουμε 1/2 κουτάλα από τη σάλτσα του κοτόπουλου (μαζί με 2 – 3 κομμάτια από τα μανιτάρια και κρεμμύδια) και τη χτυπάμε στο μούλτι μαζί με τη μουστάρδα, τη ρίγανη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Περιχύνουμε με αυτό το μείγμα το φαγητό, κουνάμε λίγο την κατσαρόλα, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση ώστε να δέσει η σάλτσα.
Αποσύρουμε, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε.
Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με πράσινη σαλάτα, με πατάτες τηγανητές, με πιλάφι ή απλώς με ψωμί.